Ulkomaat

Trumpin hallinto kiusallisessa tilanteessa: FBI-johtaja kiisti Valkoisen talon väitteen eronneesta työntekijästä

Julkaistu:

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on ajautunut ongelmiin kotiväkivallasta syytetyn henkilöstösihteerin vuoksi.
Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray kiisti tiistaina Valkoisen talon kertomuksen taustaselvityksestä, jonka hallinto on kertonut tehneensä kotiväkivaltaväitteiden kohteeksi joutuneelle Rob Porterille.

Valkoisen talon henkilöstösihteerinä toiminut Porter joutui eroamaan viime viikolla sen jälkeen, kun kaksi hänen entistä vaimoaan syytti häntä julkisesti pahoinpitelyistä avioliittojen aikana. Porterin ura presidentin hallinnossa oli ennen paljastusta nousussa, ja muun muassa Fox News -kanavan mukaan häntä kaavailtiin jopa henkilöstöpäällikkö John Kellyn varamieheksi.

Viime päivinä julkisuudessa on väitelty siitä, tiedettiinkö Valkoisessa talossa Porteriin kohdistuneista syytöksistä. Valkoisen talon mukaan Porteriin liittyvä turvallisuusselvitys oli edelleen kesken, jonka vuoksi hänelle oli myönnetty väliainainen turvaluokitus työtään varten.


Mutta tiistaina kongressin edessä todistaneen Wrayn mukaan FBI päätti Porteria koskeneen selvityksen jo viime heinäkuussa, kertoo uutistoimisto Reuters. Lausunto on herättänyt kysymyksiä paitsi hallinnon rehellisyydestä ja väkivallantekojen mahdollisesta peittelystä, myös Porteriin liittyvästä mahdollisesta turvallisuusriskistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders puolusti tiistaina aiempaa lausuntoa Porterin taustan tarkistamisesta. Hän sanoi Valkoisen talon turvallisuustoimiston vastaanottaneen FBI:n keräämät tiedot heinäkuussa mutta vaatineen lisää ”kenttätyötä” Porteriin liittyen.

Wray taas sanoi FBI:n toimittaneen pyydetyt lisätiedot Porterista jo marraskuussa ja päättäneen tutkimuksen lopullisesti aiemmin tammikuussa.

John Kellyn asema uhattuna?

Trumpin hallinnon odotetaan nyt julkistavan tiedot siitä, kuka tiesi Porteriin kohdistuneista syytöksistä ja missä vaiheessa. Tapauksen on jo arveltu voivan horjuttaa henkilöstöpäällikkö Kellyn sekä Trumpin toisen luottohenkilön, viestintäpäällikkö Hope Hicksin asemaa. Hicksillä ja Porterilla on kerrottu olleen romanttinen suhde Valkoisessa talossa työskentelyn aikana.

Presidentti Trump otti asiaan kantaa lauantaina Twitter-tilillään toteamalla julkisuudessa tehtyjen syytösten olevan epäreiluja. Trumpin mukaan ”ihmisten elämiä tuhotaan pelkillä syytöksillä”, joista osa on totta ja osa ei. Hän peräänkuulutti oikeusturvan perään.
Trump on päätynyt myös itse julkisten syytösten kohteeksi, kun vaalien alla lukuisat naiset kertoivat hänen ahdistelleen heitä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  PowerParkin työntekijä kävi käsiksi luokkaretkellä olleeseen lapseen – huvipuisto purki työsuhteen välittömästi

 2. 2

  Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

 3. 3

  Jori löysi Sastamalan metsästä outoja karvaisia sukkahousuansoja

 4. 4

  Haluatko miljonääriksi? -kausi huipentuu jättivoittoon – Riina, 31, saa yleisön haukkomaan henkeä: ”Uskomatonta!”

 5. 5

  Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 2. 2

  Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

 3. 3

  Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

 4. 4

  12 puhelinta pudotettiin puulle ja betoniin – yksi oli ylitse muiden

 5. 5

  Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 5. 5

  Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

 6. Näytä lisää