Ulkomaat

Video ei herkimmille: Nainen löysi silmästään 14 elävää matoa

Julkaistu:

Yhdysvallat
Harvinainen tapaus aiheutti nuorelle amerikkalaisnaiselle kolmen viikon piinaavan koettelemuksen.
Yhdysvalloissa tiedemiehet ovat innoissaan tutkimastaan tapauksesta, jossa nautakarjassa elävä silmämato tarttui tiettävästi ensimmäistä kertaa ihmiseen. Tartunnan saaneelle 28-vuotias Abby Beckeleylle koettelemus oli sen sijaan luonnollisesti inhottava. Elokuussa 2016 Beckeley löysi reilun kolmen viikon aikana silmästään yhteensä 14 läpinäkyvää, noin sentin pituista matoa.

Tapauksesta uutisoivan CNN:n mukaan karjatilalla Oregonissa kasvanut Beckeley lähti heinäkuussa 2016 töihin lohenkalastusalukselle Alaskaan. Vain pari viikkoa työn alkamisen jälkeen ilmenivät ensimmäiset oireet.

– Vasen silmäni ärtyi pahasti ja tuli punaiseksi. Silmäluomeni roikkui. Sain myös migreenikohtauksia ja ihmettelin vain, että ’mitä oikein tapahtuu?’, Beckeley kertoo CNN:lle.

Viiden päivän tuskailun jälkeen kalastusalus saapui viimein satamaan ja Beckeley sai käsiinsä peilin. Löytö loi hänet ällikällä. Kun hän katsoi silmäänsä tarkemmin, hän huomasi ihon näyttävän oudolta. Pian hän joutui kaivamaan silmästään elävän madon. Järkyttynyt Beckeley alkoi tutkia asiaa huonekaverinsa kanssa netistä. Hän kävi myös paikallisella lääkärillä ja silmälääkärillä. Tuloksetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– He sanoivat, etteivät olleet koskaan nähneet vastaavaa.

Tartuntaa ei hoidettu lääkkeillä

Pian Beckeley noukki silmästään neljä muuta matoa. Hän huomasi useiden matojen liikkuvan silmässä. Huolestunut perhe kehotti häntä palaamaan ensitilassa takaisin Oregoniin. Lentokentältä hän meni suoraan Oregonin yliopistolliseen sairaalaan. Siellä matoja lähettiin eteenpäin tutkimuksiin, silmää huuhdeltiin ja näköä testattiin.

Loisivat silmämadot ovat yleisiä kotieläimillä ja ne saavat ravintonsa kyynelten proteiineista. Ne kasvavat aikuiseksi ja lisääntyvät silmän ja silmäluomen välissä. Jos eläin ei saa hoitoa, madot voivat elää ja lisääntyä silmässä jopa 30 kuukauden ajan, mikä voi johtaa sokeuteen. Ihmisille harvoin käy näin huonosti, sillä he pystyvät noukkimaan matoja pois silmistään.

Matotartuntoja ihmisten silmissä tavataan pääasiassa köyhissä maaseutuyhteisöissä elävillä hyvin nuorilla ja vanhoilla ihmisillä. Toisaalta historian saatossa ihmisillä on saattanut olla vastaavia tartuntoja, joita ei koskaan diagnosoitu. Beckeleyn harvinainen mato tunnistettiin pitkälle kehittyneen diagnostiikan ansiosta: tiedemiehet tunnistivat lajin vasta, kun he vertasivat mikroskooppikuvia vuodelta 1928 peräisin olevan saksankielisen kirjan kuviin.

Thelazia gulosa -niminen mato elää nautakarjassa, eikä sitä ole koskaan aiemmin löydetty ihmisestä. Ilmeni siis, että Beckeley sai tartunnan kotitilallaan Oregonissa. Tartuntaan ei määrätty matolääkettä, sillä lääkärit pelkäsivät, että kuollut mato voi jäädä silmään ja aiheuttaa arpeutumista. Sen sijaan potilasta neuvottiin noukkimaan madot itse pois. 20 päivää ensimmäisen madon löytymisen jälkeen hän nappasi viimeisen madon pois silmästään.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  PowerParkin työntekijä kävi käsiksi luokkaretkellä olleeseen lapseen – huvipuisto purki työsuhteen välittömästi

 2. 2

  Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

 3. 3

  Jori löysi Sastamalan metsästä outoja karvaisia sukkahousuansoja

 4. 4

  Haluatko miljonääriksi? -kausi huipentuu jättivoittoon – Riina, 31, saa yleisön haukkomaan henkeä: ”Uskomatonta!”

 5. 5

  Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 2. 2

  Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

 3. 3

  Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

 4. 4

  12 puhelinta pudotettiin puulle ja betoniin – yksi oli ylitse muiden

 5. 5

  Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 5. 5

  Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

 6. Näytä lisää