Ulkomaat

Zuman vastausta odotetaan keskiviikkona – Etelä-Afrikan presidentti "periaatteessa hyväksynyt eron"

Julkaistu:

etelä-afrikka
Presidentti on ehdottanut eron tapahtuvan 3–6 kuukauden kuluessa.
Etelä-Afrikan hallitseva puolue ANC on pyytänyt virallisesti presidentti Jakob Zumaa jättämään tehtävänsä. Tästä huolimatta hän pysyi virassa ainakin vielä tiistaina. ANC:n mielestä Zuman olisi erottava Etelä-Afrikan tähden.

Puolueen pääsihteerin Ace Magashulen mukaan Zuma on "periaatteessa hyväksynyt eron", mutta ehdottanut sen tapahtuvan 3–6 kuukauden kuluessa. Puolue on kuitenkin torjunut asian pitkittämisen. Neuvottelut puolueen ja Zuman kanssa jatkuvat, Magashule sanoi.

ANC:n toimeenpaneva komitea päätti tiistaina maratonkokouksensa päätteeksi vaatia Zumaa eroamaan.

– (Päätös) tehtiin vasta, kun olimme keskustellet perusteellisesti siitä, millainen vaikutus tällä olisi maalle, Magashule kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolueella on oikeus niin sanotusti kutsua presidentti pois tehtävästään, mutta presidentillä ei ole perustuslaillista velvoitetta noudattaa käskyä.

Zuman vastausta erovaatimukseen odotetaan keskiviikkona. Jos 75-vuotias Zuma edelleen takertuu virkaan, edessä on luottamuslauseäänestys parlamentissa. Aiemmin on kerrottu, että jos äänestykseen päädytään, se järjestetään ensi viikon torstaina. Zuman ei uskota selviävän äänestyksestä.

Valtataistelu on pannut Zuman napit vastakkain varapresidentti Cyril Ramaphosan kanssa, joka valittiin jo joulukuussa ANC:n puoluejohtajaksi Zuman tilalle. Pääsihteeri Magashulen mukaan ANC toivoo, että Ramaphosasta tulee maan seuraava presidentti.

Korruptiota, työttömyyttä, hidasta talouskasvua

Maan poliittinen pattitilanne on pitkittynyt, kun korruptioskandaalien rampauttama Zuma ei ole suostunut väistymään tehtävästään. Hän on luotsannut maata vuodesta 2009.

Keskiviikkona hallituksen oli määrä pitää istunto, jossa Zuman pitäisi toimia puheenjohtaja. Istunto on kuitenkin siirretty "hallitsevassa puolueessa käynnissä olevan tilanteen takia", kerrottiin hallituksen lausunnossa.

Zuman presidenttikautta ovat varjostaneet korruptioskandaalien lisäksi hidas talouskasvu ja ennätysmäinen työttömyys, joka on lietsonut kansalaisten tyytymättömyyttä.

Virallisesti Zuman toisen presidenttikauden olisi määrä päättyä ensi vuonna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt