Ulkomaat

Trump antaa lisää rahaa asevoimille, leikkaa diplomatiasta

Julkaistu:

Yhdysvallat
Presidentti Donald Trumpin budjettiesityksessä halutaan korottaa reippaasti Yhdysvaltain puolustusmenoja.
Pentagon puolustelee lisärahoituksen vaatimista kongressille Kiinan ja Venäjän aiheuttaman uhan kasvulla. Kongressilta pyydetään vuodelle 2019 peräti 686 miljardin dollarin puolustusmäärärahaa – yhtä suurinta Yhdysvaltain historiassa.

Trumpin hallinnon budjettiesityksessä halutaan samalla merkittäviä leikkauksia kansainväliseen diplomatiaan ja avustustyöhön.

Ehdotusta kehunut Trump kertoi maanantaina, että asevoimista tulee kaikkien aikojen voimakkain ja ”kaikkien aseiden määrä lisääntyy”.

Puolustusministeriön 686 miljardin dollarin budjetissa kasvua olisi 80 miljardia verrattuna vuoteen 2017. Lisäksi päälle halutaan 30 miljardia muun muassa maan ydinaseista vastaavalle hallinnolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kongressissa Trumpin ehdotukset saivat välittömästi vastustusta. Myös osa republikaaneista liittyi demokraattien rintamaan vastustamaan diplomatian ja ulkomaisen avun kulujen leikkaamista. Budjetissa näitä määrärahoja leikattaisiin kolmanneksella viime vuoteen verrattuna.

Trumpin 4,4 biljoonan dollarin budjetissa ehdotetaan 200 miljardia infrastruktuurin, kuten teiden, siltojen ja rautateiden rakentamiseen. Trump on luvannut kaikkiaan hankkeeseen 1,5 biljoonaa dollaria, josta kuitenkin osa sälytettäisiin osavaltioiden, paikallishallinnon ja yksityisen sektorin rahoitettavaksi. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi osavaltioiden päätösvallassa olevien verojen korottamista ja tietullien lisäämistä.

23 miljardia vaaditaan rajaturvallisuuden parantamiseen, kuten Meksikon vastaisen muurin rakentamiseen, johon summasta kuluisi suurin osa.

Lisäksi Trumpin hallinto haluaa 571 miljoonaa dollaria, joilla palkattaisiin 2 000 tulli- ja rajamiestä lisää. Lisää rahoitusta ohjattaisiin myös laittomien siirtolaisten asiaa käsittelevien tuomareiden ja syyttäjien palkkaamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Budjetissa haetaan myös 13 miljardin määrärahoja Yhdysvaltain opiaattihuumeiden vastaiseen työhön seuraavan kahden vuoden aikana.

Ehdotus sisältää myös YK:lle suunnattujen varojen kasvattamista 4,5 prosentilla. Trump on aiemmin arvostellut YK:n rahoitusta ja vaatinut jopa sen leikkaamista. Nyt hallinto perustelee rahoituksen lisäämistä Yhdysvaltain etujen mukaisiksi, jolloin lisäraha auttaa ”huumekontrollissa sekä rikosten ja terrorismin torjunnasta”.

Budjettiesitys vaatii hyväksynnän kongressilta, joka perinteisesti karsii kovalla kädellä ehdotusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt