Brittilehti suitsuttaa Suomen ihmettä, listasi 10 suurinta suomalaista keksintöä: ”Isyysvapaa, ksylitoli, Veikkaus...” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brittilehti suitsuttaa Suomen ihmettä, listasi 10 suurinta suomalaista keksintöä: ”Isyysvapaa, ksylitoli, Veikkaus...”

Brittilehti The Guardian käsittelee Suomen saavutuksia artikkelisarjansa ensimmäisissä osissa.

Brittilehti The Guardian listaa suomalaisten onnistumisia.

13.2.2018 3:43

The Guardian aloittaa uuden hyvien uutisten artikkelisarjansa pitkällä kertomuksella Suomen noususta köyhästä Venäjän valtakunnan osasta maaksi, joka on noussut maailman kärkeen melkein jokaisessa sosiaalista hyvinvointia mittaavassa taulukossa. Lehti muistuttaa että vasta 150 vuotta sitten maata koetelleina nälkävuosina joka kymmenes suomalainen menehtyi nälän seurauksena.

Sittemmin nousu on ollut hurjaa: Suomi kuuluu paitsi maailman rikkaimpiin ja vapaimpiin maihin, on se myös tunnettu esimerkiksi tasa-arvostaan, korkeasta lukutaidostaan, toimivasta terveydenhuollostaan ja maksuttomasta koulujärjestelmästään. Otsikossaan lehti jopa kysyykin, löytyvätkö turvallisesta, vapaasta ja onnellisesta Suomesta vastaukset kaikkiin maailmaa askarruttaviin kysymyksiin.

Juttua varten lehti on haastatellut muun muassa entistä presidenttiä Tarja Halosta, jonka mukaan karut olosuhteet ovat aikoinaan opettaneet suomalaiset huolehtimaan paitsi itsestään, myös naapureistaan. Jutussa selitetään, mitä suomalaisille tärkeät sanat sisu ja talkoot tarkoittavat. Sosiologi Riitta Jallinoja taas kertoo suomalaisen tasa-arvoisuuden juontavan juurensa siihen, että Suomessa luokkaerot ovat aina olleet pienemmät ja häilyvämmät kuin monessa muussa maassa.

Yksi The Guardianin esiin nostamista asioista on luottamus, joka näkyy esimerkiksi poliisin korkeana arvostuksena. Kanadalaissyntyinen André Chaker huomauttaa, että viranomaisten lisäksi suomalaiset luottavat toisiinsa muita maita enemmän. Korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus ovat olemattomia ilmiöitä.

– Tämä näkyy yritysmaailmassa. Asiat tulevat tehtyä täällä nopeammin ja luotettavammin, hän sanoo.

Lehden mukaan Suomi kuuluukin nykyisin Kalifornian Piilaakson jälkeen suurimpiin startup-keskittymiin.

Toisessa jutussaan The Guardian listaa kymmenen suurinta suomalaista keksintöä. Näiden joukossa ovat esimerkiksi äitiyspakkaus, julkinen päivähoito, isyysvapaa, ksylitoli ja valtiollinen rahapelimonopoli Veikkaus. Listalle on päässyt myös ohjelma itsemurhien ehkäisemiseksi, jonka seurauksena niiden määrä on pudonnut alle puoleen vuoden 1990 jälkeen.

Juttua muokattu 13.2. klo 4:23: korjattu ksylitolin kirjoitusasu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?