Tutkijat tekivät Arktiksen alueen jää­näytteestä huolestuttavan löydön – ”Järkyttävää”

Norjan ympäristöministeri Ola Elvestuen sanoo BBC:lle, että poliittiset päättäjät eivät ole aiemmin täysin ymmärtäneet ongelman laajuutta Arktisella alueella.

Muovijätettä Huippuvuorilla noin 1000 kilometriä pohjoisnavalta.

8.2.2018 22:20

Muovijätteestä on tullut kasvava ongelma aiemmin koskemattomana pidetyillä erämaa-alueilla Huippuvuorilla.

Tutkijat ovat erityisen huolissaan merijäänäytteistä löytyneistä mikromuovipitoisuuksista. Tutkijat sanovat, että he ovat löytäneet muovijätettä lähes kaikkialta, josta ovat sitä Arktikselta etsineet, kertoo BBC.

Norjassa tammikuun lopulla järjestetyssä Arctic Frontiers -konferenssissa Tromssassa esiteltiin napa-alueiden tutkimukseen erikoistuneen Norjan Polaari-instituutin toimenpideraportti. Siinä korostettiin huutavaa tarvetta lisätutkimuksille, jotka selvittäisivät muovin ympäristölle aiheuttamia haittoja Arktisella alueella.

Raportin mukaan muovijätteen on havaittu aiheuttaneen haittoja jo ainakin eläinplanktonille, selkärangattomille, kaloille, merilinnuille ja nisäkkäille.

Arktisella alueella tehty tutkimus osoitti, että litrasta sulatettua merijäätä löytyi jopa 234 muovihiukkasta. Muovipartikkeleiden tiheys on tutkijoiden mukaan huomattavasti suurempi kuin avomereltä otetuissa näytteissä.

Tutkijat selittävät löydöstä sillä, että merijää muodostuu meriveden pinnalla. Koska muoviroskat useimmiten kelluvat meren pinnalla, ne myös sitoutuvat jäätyvään veteen.

Muovijätettä lillumassa meressä Huippuvuorilla.

Myrskylinnuista löytynyt huomattavia määriä muovia

Tutkijat eivät osaa vielä sanoa, kuinka suuren uhan jäähän sitoutuva muoviroska tulevaisuudessa aiheuttaa. He ovat huolestuneita siitä, millaisia vaikutuksia muovin kertyminen jäähän aiheuttaa Arktisen alueen villieläimistölle vapautuessaan, kun alueen jääalueet kutistuvat.

Tutkija Geir Wing Gabrielsen Norjan Polaari-instituutista sanoo BBC:lle, että esimerkiksi Huippuvuorilla pesivistä myrskylinnuista on löydetty enenevissä määrin muovijätteitä.

– 1970-luvun lopulla löysimme vain harvoin muovia niiden vatsoista. Vuonna 2013, kun viimeksi tutkimme asiaa, joillain yksilöillä oli yli 200 muovinpalasta vatsoissaan.

– Toiset luontokappaleet, kuten porot, ovat jääneet loukkuun rannoille huuhtoutuneisiin verkkoihin. Jotkut niistä kuolevat, koska ne eivät ole pystyneet vapauttamaan sarviaan – me löydämme niitä [kuolleina] joka vuosi.

Poro on kuollut sotkeuduttuaan rannalle ajautuneeseen jätteseen.

Gabrielsenin mukaan eteläisen Norjan muoviroskat tulevat pääosin talouksista, mutta Huippuvuorilla 80 prosenttia muovijätteestä on peräisin paikallisilta ja alueella vierailevilta kalastajilta ja kalastusharrastajilta.

BBC:n mukaan norjalaiset kalastajat ovat entistä huolestuneempia jätteiden ilmaantumisesta koskemattomina pidetyille alueille, sillä sen pelätään tahraava alueen kalavarantojen mainetta.

– Meillä on maine puhtaista tuotteista, emmekä halua tämän maineen vahingoittuvan, sanoo paikallisen Hermes-kalastusyrityksen johtaja Jan Roger Lerbukt BBC:lle.

– Jos kalojamme uhkaa mikään ympäristöongelma, se uhkaa myös meidän toimeentuloamme ja tämä on iso huolenaihe.

Norjan pääministeri Ola Elvestuen on huolissaan muovijätteen määrästä. Kuva vuodelta 2012.

Kalastajat yhä valveutuneempia

Tutkimusten mukaan kalastajat ovat nykyään valveutuneempia kierrättämään jätettä vastuullisesti.

Lerbukt myöntää, että troolariryhmillä oli aiemmin tapana viskoa sotkeutuneet verkot laidan yli, mutta nykyään he tuovat ne kierrätettäväksi maihin. Kalastusyrityksen johtaja myös sanoo, että nykyään troolarit jopa keräävät merestä nousevia muovijätteitä kierrätystä varten.

– Yhä useampi miehistö käyttää paperia pakkausmateriaalina.

Kalastajien valveutuneisuudesta huolimatta jätteitä näkyy BBC:n artikkelin mukaan kaikkialla rannoilla ja vedessä Tromssan rannoilla. Rantojen jätteiden keräämisestä vastaava ympäristöasiantuntija Bo Eide Tromssan kaupungilta päivittelee tilannetta BBC:lle.

– Ihmiset näkevät esitteistä kuvia koskemattomalta Arktikselta, ja he varaavat lomamatkojaan tullakseen tänne. He ovat joskus melko hätkähtäneita, kun he huomaavat, ettei Arktis ole enää sellainen miltä se mainoksissa näyttää.

Norjan ympäristöministeri Ola Elvestuen sanoo asiasta uutisoivalle BBC:lle, että poliittiset päättäjät eivät ole aiemmin täysin ymmärtäneet ongelman laajuutta.

– Se on järkyttävää – maapallolla ei ole enää paikkaa, joka olisi niin kaukana, ettei muovi olisi sinne vaikuttanut, Elvestuen sanoo ja toteaa, että löydösten ja havaintojen tulisi johtaa toimiin, jolla saastuttaminen saadaan pysäytettyä.

Norjalle kuuluvat Huippuvuoret on osa Arktista aluetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?