Turkkilaislehdet: Ylen dokumentissa esiintynyt pariskunta otettiin kiinni Istanbulissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turkkilaislehdet: Ylen dokumentissa esiintynyt pariskunta otettiin kiinni Istanbulissa

Yle pitää todella valitettavana: "Kiinnitimme erityistä huomiota anonymiteettiin".

Yle esitti Pako Turkista -dokumentin aiemmin tammikuussa.­

8.2.2018 15:54

Ylen tammikuussa esittämässä dokumentissa esiintynyt turkkilaispariskunta on otettu kiinni Istanbulissa, kertovat turkkilaislehdet. Viranomaiset pääsivät dokumentin avulla Fethullah Gülenin kannattajiin kuuluvan pariskunnan jäljille.

Turkin hallitus syyttää Yhdysvalloissa maanpaossa asuvaa saarnaajaa Güleniä kesän 2016 vallankaappausyrityksen masinoimisesta ja tuhansia hänen kannattajikseen epäiltyjä ihmisiä on hyllytetty viroistaan. Gülen on Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin entinen liittolainen, jonka välit Erdoganiin menivät poikki vuonna 2013.

Ylen Pako Turkista -dokumentissa kasvottomana esiintynyt opettajapariskunta kertoi elävänsä erittäin varovaista elämää. Heidän virallinen osoitteensa oli eri kuin heidän asuinpaikkansa ja he esimerkiksi pitivät autossaan Turkin lippua ja tupakka-askia ja sytytintä, jotta naapurit eivät epäilisi heitä gülenisteiksi. Liikkeen jäsenten sanotaan olevan savuttomia.

Hürriyet-lehden mukaan poliisi tutki dokumenttia ja päätteli sen perusteella, missä Istanbulin lähiössä pariskunta asuu. Auton tunnusmerkkien, lipun ja tupakka-askin avulla he löysivät pariskunnan ja ottivat heidät kiinni.

Lehden mukaan mies kiisti kuulusteluissa olevansa Gülenin liikkeen jäsen. Häntä kuitenkin epäillään jäsenyydestä ja propagandan levittämisestä. Nainen puolestaan vapautettiin.

Kuvat syynätty huolella

Ylen dokumenttitoimituksen tuottajan Laura Vehkaojan mukaan tapahtunutta pidetään Ylellä todella valitettavana. Vehkaojan mukaan Ylekin sai tiedon asiasta turkkilaismedian kautta tänään.

– Meidän ymmärryksen mukaan hallitusta myötäilevissä medioissa on levitetty näitä kuvia. Nämä mitä itse olen nähnyt, ovat kyllä otteita Ulkolinjan Pako Turkissa -ohjelmasta, Vehkaoja sanoi STT:lle.

Vehkaojan mukaan dokumentin tekijät kiinnittivät erityistä huomiota siihen, että pariskunnan anonymiteetti säilyisi.

– He itse eivät vaatineet niin suurta anonymiteettiä kuin mikä heille kuvauksissa luotiin. Emme esimerkiksi halunneet näyttää kasvoja emmekä asuinrakennusta. Värimäärittelyvaiheessa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että kasvokuvat käsiteltiin niin, että niitä ei pysty dekryptaamaan, Vehkaoja kertoi.

– Tässä on nyt todella huolella jonkun tahon toimesta syynätty nämä kuvat.

Vehkaoja muistuttaa, että tietyllä tavalla ajattelevien ihmisten löytäminen haastateltaviksi ei ole yksinkertaista, mutta että dokumenttien on tärkeää kertoa asioista monista näkökulmista.

Myös dokumentin ohjannut Ylen toimittaja Tom Kankkonen ilmaisi harminsa uutiseen Twitterissä.

– Surullinen uutinen. Epäonnistuin omalta osaltani suojelemaan näiden ihmisten henkilöllisyyttä parhaista pyrkimyksistämme huolimatta. Tulevaisuudessa olemme vielä valppaampia suojellaksemme viattomia henkilöitä. Ikävä kyllä tässä tapauksessa se on liian myöhäistä, Kankkonen twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?