Venäjän korkeimmat vakoilupomot yllättäen Trumpin hallinnon vieraana – USA:ssa ihmetellään, mitä kaikki kolme siellä tekivät

Julkaistu:

Yhdysvalloissa ihmetellään, mitä asiaa turvallisuuspalvelu FSB:n, sotilastiedustelu GRU:n ja ulkomaantiedustelu SVR:n johtajilla oli vastikään presidentti Donald Trumpin hallinnolle Washingtonissa.
Kolme Venäjän tiedustelupalvelujen korkeinta johtajaa on vieraillut vastikään Yhdysvalloissa tapaamassa amerikkalaisia kollegojaan, mitä kuvaillaan hyvin erikoiseksi käänteeksi maiden väliset kireät välit huomioon ottaen.

Tietoa venäläisten tiedustelupomojen vierailusta on tihkunut vähitellen. Vieläkään ei ole täysin selvää, kuinka heidän vierailunsa järjestettiin, mitä heidän agendallaan oli ja keitä he tapasivat.

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov kertoi ensin julkisuuteen, että Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n johtaja Sergei Naryshkin on käynyt Washingtonissa keskustelemassa terrorismin torjunnasta yhdysvaltalaisten kollegojensa kanssa muun muassa tuleviin jalkapallon MM-kisoihin liittyen. Vierailu oli tapahtunut ilmeisesti jo joitakin päiviä aiemmin, mutta venäläiset toivat asian julkisuuteen vasta tiistaina 30. tammikuuta.


Naryshkin on Yhdysvaltain ja Euroopan unionin pakotelistalla Krimin valtauksen vuoksi, joten hänen pääsynsä Washingtoniin herätti heti tuoreeltaan ihmetystä Yhdysvalloissa. The Business Insiderin mukaan hänen pääsynsä maahan on edellyttänyt erikoislupaa sekä Valkoiselta talolta että Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisilta.

Suomessa muistetaan yhä hyvin Naryshkiniin liittyvä kohu kesältä 2015, kun Suomi ei päästänyt häntä Etyjin juhlakokoukseen EU:n Krim-pakotteiden vuoksi. Naryshkin oli tuolloin Venäjän parlamentin puhemiehenä, SVR:n johtajaksi hän nousi vasta syksyllä 2016.

Kuluneen viikon aikana on kuitenkin käynyt ilmi, että Yhdysvalloissa on käynyt tammikuun lopulla myös kaksi muuta korkeinta venäläistä tiedustelujohtajaa. Washington Postin mukaan turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov ja sotilastiedustelu GRU:n johtaja Igor Korobov olivat olleet maassa samoihin aikoihin Naryshkinin kanssa.


Korobov on myös Yhdysvaltain pakotelistalla, joten hänenkään pääsynsä maahan ei ole ollut mahdollista ilman erityisjärjestelyjä. Korobovin maahantulokielto liittyy Venäjän epäiltyyn vaalivaikuttamiseen Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 2016.

Bortnikovin ja Naryshkinin kerrotaan tavanneen ainakin CIA:n johtajan Mike Pompeon kanssa. Sen sijaan ei ole selvillä, keitä presidentti Trumpin hallintoon kuuluvia henkilöitä Korobov oli mahdollisesti tavannut.

Venäläisten tiedustelujohtajien käynti Yhdysvalloissa tapahtui vain muutamia päiviä ennen sitä, kun Trumpin hallinnon oli määrä julkaista uusia Venäjän vastaisia pakotteita. Yllättäen Trumpin hallinto perääntyikin 29. tammikuuta uusien pakotteiden määräämisestä, mikä herätti ihmetystä.

Radio Free Europen/Radio Libertyn (RFE/RL) haastattelemien yhdysvaltalaisten turvallisuuslähteiden mukaan CIA:n johtajat tapaavat säännöllisesti venäläisiä vastaparejaan. Nimettöminä puhuneiden amerikkalaisten tiedusteluasiantuntijoiden mukaan on kuitenkin erikoista, että kolme Venäjän johtavaa tiedustelupomoa käy yhtä aikaa Yhdysvalloissa, vaikka samaan aikaan maiden välillä on yhä selvittämättä Venäjän presidentinvaalivaikuttamisesta alkanut kiista.


CIA:n Venäjän-osastoa aikanaan johtanut Steven Hall sanoi, ettei hän ainakaan muista omalta uraltaan 15 vuoteen, että Venäjän kaikkien kolmen tiedustelupalvelun johtajat olisivat käyneet Yhdysvaltain pääkaupungissa yhtä aikaa.

Hallin mukaan kutsu Yhdysvaltoihin on venäläisille tiedustelujohtajille aina iso asia, sekä poliittisesti että vierailun käytännön järjestelyjen vuoksi. Venäläisten näkökulmasta se tarkoittaa muun muassa sitä, että he ovat ”samalla tasolla” yhdysvaltalaisten kanssa.

– Heille se on iso poliittinen voitto, jos he voivat tehdä sen. Joten siksi on erityisen erikoista, että näissä olosuhteissa me haluaisimme antaa heille jotain sellaista, Hall muotoili RFE/RL:lle.


Yhdysvalloissa epäillään, että nimenomaan FSB ja GRU ovat olleet organisoimassa Yhdysvaltain puolueisiin ja presidentinvaaleihin kohdistunutta hakkerointia sekä vaalivaikuttamista. Ulkomaantiedustelu SVR:n epäillään puolestaan soluttaneen peiteagentteja Yhdysvaltoihin. Yksi näistä agenttiringeistä paljastui vuonna 2010 ja heidät lähetettiin takaisin Venäjälle kovan kohun saattelemana.

Venäläisten tiedustelujohtajien käyntiä ovat kritisoineet erityisesti Yhdysvaltain demokraatit, mutta myös aiempia poliittisia käytäntöjä tuntevat asiantuntijat. Yhdysvallat on päästänyt maahan joitakin Krimin ja Itä-Ukrainan vuoksi maahantulokieltoon asetettuja venäläisiä jo myös tätä ennen, mutta tuolloin vierailut ovat liittyneet käyntiin Yhdistyneiden Kansankuntien päämajassa New Yorkissa.

Naryshkinin Yhdysvaltain-vierailusta kertoi Suomessa ensin Verkkouutiset, mutta tuolloin ei vielä ollut tietoa Bortnikovin ja Korobovin osallistumisesta matkalle.