Kiduttajavanhempien lasten tilasta karu asiantuntija-arvio: ”Eivät välttämättä ole ymmärtäneet, että heitä on rääkätty” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiduttajavanhempien lasten tilasta karu asiantuntija-arvio: ”Eivät välttämättä ole ymmärtäneet, että heitä on rääkätty”

Kalifornialaisen Turpinin perheen vanhin poika opiskeli ja sai huippuarvosanoja, mutta ei kertonut järkyttävistä kotioloista kenellekään.

2.2.2018 11:01

Oikeus antoi viime viikon keskiviikkoa suojaamismääräyksen, jonka mukaan 13 lapsensa kiduttamisesta syytetyt David Turpin, 56, ja hänen vaimonsa Louise Turpin, 49, eivät saa olla missään yhteyksissä, kirjallisesti tai suullisesti lapsiinsa ennen vuotta 2021.

  • Oheisella videolla nähdään otteita oikeudenkäynnistä 18. tammikuuta.

Lapsia – joista seitsemän on ikänsä puolesta aikuisia – pidettiin kahlittuina sänkyihinsä, eivätkä he saaneet peseytyä tai käydä suihkussa. He lisäksi olivat aliravittuja perheen nuorinta, 2-vuotiasta lukuun ottamatta. Tilanteen vakavuudesta kertoo se, että Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan sisaruksista vanhin, 29-vuotias nainen painoi ainoastaan 37 kiloa.

Tilanne tuli ilmi tammikuussa, kun perheen 17-vuotias tyttö onnistui pakenemaan ja otti yhteyttä poliisiin. Molempia vanhempia uhkaa jopa 94 vuoden vankeusrangaistukset.

Time-lehti ja ABC News kertovat, että perheen vanhin poika kävi kuitenkin osin julkisilla varoilla rahoitettua korkeakoulua. Poika sai huippuarvosanoja ja kunniakirjat menestyksestään presidentiltä syksyllä 2015 ja keväällä 2016. 26-vuotias oli kuitenkin hiljainen, eikä tahtonut, että häneen kiinnitetään mitään huomiota. Lehden mukaan äiti kuljetti poikaansa autolla opintojen pariin, joita hän suoritti ABC:n mukaan ainakin vuosina 2014–2016.

David ja Louise Turpin eivät saa oikeuden päätöksellä pitää yhteyttä lapsiinsa. Viranomaisten mukaan pelkona on, että Turpinit voivat yrittää vaikuttaa lastensa kertomuksiin.­

”Eivät välttämättä ymmärtäneet, että heitä rääkättiin”

Vaikka perheen vanhin poika tapasi toisia ihmisiä lähes päivittäin, ei hän osoittanut mitään merkkejä siitä, että olisi tahtonut kertoa, mitä kotona tapahtuu. Asiantuntijan mukaan se voi olla hyvin ymmärrettävää.

– Se oli normaalia heille ja he ovat eläneet eristyksissä. Jotkut heistä eivät välttämättä ole ymmärtäneet, että heitä on rääkätty, väkivallasta kärsineiden potilaiden hoitoon erikoistuneiden ammattilaisten järjestön johtaja Gale Kelley kommentoi uutistoimisto AP:lle.

Kelley muistuttaa, että pahoinpitelijät sanovat tavallisesti lapsille, ettei kodin tapahtumista saa kertoa kenellekään tai että he ansaitsevat saamansa kohtelun.

– Emme myöskään tiedä, millaisia keinoja on käytetty heidän uhkailemiseensa. He näkevät maailman edelleen pelokkaiden lasten silmin, jotka ovat jatkuvassa vaarassa.

”Eivät tiedä, kuinka käydä ostoksilla”

Asiantuntijat ovat arvioineet, että lapset tarvitsevat terapiaa todennäköisesti vuosien ajan. CBS:n tietojen mukaan Turpinien 2–29-vuotiaat lapset ovat nyt erillisissä sijoituskodeissa. Kuusi alaikäistä lasta on sijoitettu kahteen eri kotiin, kun taas aikuiset ovat avustetussa asuntolassa.

Perheen 13 lasta, joista seitsemän on ikänsä puolesta jo aikuisia, pidettiin vankina heidän kotonaan Kalifornian Perrisissä.­

– He eivät tiedä, kuinka käydä ostoksilla tai todennäköisesti mitään rahankäytöstä. He eivät voi asua omillaan ja tarvitsevat paljon tukea pidemmän aikaa, arvioi perheterapeutti Russel Rice.

Jatkuva altistuminen traumaattisille tapahtumille voi Ricen mukaan tehdä julkisilla paikoilla liikkumisesta hyvin vaikeaa.

– Lapset ovat olleet jatkuvassa kriisitilassa ja vaarassa, joten he voivat nähdä vaaran kaikissa ja kaikkialla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?