Antaako Trump tänään luvan tulenaran FBI-muistion julkaisuun? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Antaako Trump tänään luvan tulenaran FBI-muistion julkaisuun?

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja presidentti Trump ovat olleet törmäyskurssilla.

Trump hassutteli baseball-mailan kanssa heinäkuussa. Arkistokuva.­

2.2.2018 0:01

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antamassa luvan julkaista kiistellyn muistion, jonka on oletettu nostavan epäilyjä liittovaltion poliisin FBI:n valtuuksien väärinkäytöstä Trumpin vaalikampanjan seurannassa. Valkoisen talon edustajan mukaan Trump olisi ”ilmeisesti” perjantaina antamassa kongressille luvan julkaisuun. Sen jälkeen asia on kongressin päätettävissä, hän kertoo.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja presidentti Trump ovat olleet törmäyskurssilla tulenarasta muistiosta, jonka väitetään esittävän oikeusministeriön ja FBI:n olevan politisoituja, Trumpia vastustavia laitoksia.

FBI:n mukaan muistiosta on jätetty pois materiaalia, joka vaikuttaa oleellisesti sen tarkkuuteen.

”Vaarantaa Venäjä-tutkinnan”

Demokraattipuolue pelkää, että muistio on yritys estää tai vaarantaa meneillään olevaa Venäjä-tutkintaa.

Presidentti Donald Trumpin on kuultu sanovan eräälle republikaanien kongressiedustajalle, että hän puoltaa muistion julkaisemista ”sataprosenttisesti”.

Aiemmin tällä viikolla myös apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein varoitti kansliapäällikkö John F. Kellyä muistion julki tuomisen vaaroista. Washington Postin lähteiden mukaan Rosenstein on myös pyytänyt presidentti Trumpia harkitsemaan julkaisemista uudelleen.

Kansliapäällikkö Kellyn mukaan Trump haluaa muistiosta ”kaiken julki, jotta amerikkalaiset voivat itse tehdä johtopäätökset”.

Valkoisen talon edustajien mukaan muistio todistaa, että presidentti on ollut oikeassa syyttäessään, että FBI on kohdellut häntä epäoikeudenmukaisesti.

Muistion aineiston kokosivat kongressin edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtajan Devin Nunesin alaiset. Tekstin kirjoitti Nunes, joka on presidentti Trumpin tapaan republikaanipuolueen jäsen.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea äänesti muistion julki tuomisen puolesta. NBC:n aiemmin haastattelemien oikeustieteen asiantuntijoiden mukaan muistion julkaiseminen saattaisi paljastaa arkaluontoisia salaisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?