Vietnamin sodan ikonisesta kuvasta 50 vuotta – näin kävi teloittajalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vietnamin sodan ikonisesta kuvasta 50 vuotta – näin kävi teloittajalle

Eddie Adams otti valokuvan, johon tiivistyi Vietnamin sodan julmuus.

Viisikymmentä vuotta sitten Etelä-Vietnamin poliisikomentaja, prikaatikenraali Nguyen Ngoc kohotti revolverinsa ja suuntasi sen vangin päähän.­

31.1.2018 15:30

Yhdysvaltain ja Etelä-Vietnamin asevoimat yllättyivät perin pohjin, kun niin sanottu Tet-hyökkäys alkoi tammikuun lopussa 1968.

Vietkongin nimellä tunnettu sissiliike FNL ja Pohjois-Vietnam iskivät kuukalenteriin perustuvan uudenvuodenjuhlan päivänä noin sataan asutuskeskukseen maan eteläosissa, ja taistelut ulottuivat aina Saigoniin asti.

Uutistoimisto Associated Pressin valokuvaaja Eddie Adams (1933–2004) seurasi katutaisteluja Saigonissa. Etelä-Vietnamin joukot saivat 1. helmikuuta vangiksi Nguyen Van Lemin, jota epäiltiin Saigoniin soluttautuneen Vietkongin osaston johtajaksi.

Etelä-Vietnamin poliisikomentaja, prikaatikenraali Nguyen Ngoc Loan kohotti revolverinsa ja suuntasi sen vangin päähän.

– Luulin, että hän aikoo uhata tai pelotella sitä miestä, Adams on muistellut tapahtumia.

– Niinpä nostin ikään kuin luonnostaan kamerani jo otin kuvan.

Poliisikenraali ampui vangin. Valokuvasarjaan tallentui juuri se hetki, kun luoti tunkeutui tämän kalloon. Pikateloituksen uhri suistui heti katuun, ja veri alkoi virrata päästä.

Tapahtumasta on olemassa myös uutisfilmi, jonka kuvasi televisioyhtiö NBC:n kameramies Vo Suu.

Adams voitti valokuvallaan arvostetun Pulitzer-palkinnon, joka jaettiin seuraavan vuoden toukokuussa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi tiistaina julkaistussa jutussa, mitä kuvan taustalla tapahtui ja miten teloittajan kävi. Tarina on tunnettu myös muualla Vietnamin sotaa ja kuvajournalismia koskevassa kirjallisuudessa.

Nguyen Van Lem jäi tarinan mukaan vangiksi joukkohaudan vierellä – siinä makasi 34 siviiliä ja poliisia, jotka Lemin osasto tiettävästi oli ampunut. Osasto oli myös hyökännyt läheiseen Go Vapin sotilastukikohtaan ja pidättänyt siellä everstiluutnantti Nguyen Tuanin. Lemiä pidettiin syyllisenä Tuanin, tämän vaimon ja kuuden lapsen sekä 80-vuotiaan äidin tappamiseen tukikohdassa.

Adamsin valokuva herätti maailmanlaajuista paheksuntaa aseettoman ja avuttoman vangin tappamisesta, ja Yhdysvaltain sodanvastaisen liike sai siitä lisää käyttövoimaa.

Tet-hyökkäys lyötiin takaisin, mutta se osoitti kommunistien voiman sodassa, jota Etelä-Vietnam ja Yhdysvallat eivät voineet voittaa.

Muutama viikko teloituskuvan ottamisen jälkeen Loan haavoittui, ja hänen toinen jalkansa amputoitiin. Australialainen sairaala kieltäytyi ottamasta Loania hoitoon Adamsin kuvan ja uutisfilmin aiheuttaman kohun vuoksi. Lopulta kenraali sai hoitoa Yhdysvalloissa.

Adams vietti kenraalin seurassa aikaa ja matkusteli tämän kanssa ympäri maata. Hän puolusti kenraalia tuolloin ja puhui tämän puolesta myöhemminkin.

– Hän on modernin Vietnamin ja oman aikansa tuote, Adams raportoi kotimaahansa.

Yhdysvaltain lähetystö Saigonissa evakuoitiin Vietnamin sodan lopussa vuonna 1975. Myös poliisikenraali Loan pääsi pois Etelä-Vietnamista.­

Kenraali Loan pääsi pakenemaan perheineen Vietnamista sodan loppuselvittelyissä vuonna 1975. Hän muutti Yhdysvaltoihin ja perusti vaimonsa kanssa pikaruokaravintolan Burkeen, lähelle Washington DC:tä. Tarjolla oli hampurilaisia, pizzaa ja vietnamilaisia ruokia.

Adamsin kuva oli kuitenkin tehnyt Loanista laajalti vihatun. Ex-kenraali jätti vuonna 1991 ravintolabisneksen, sairastui sittemmin syöpään ja kuoli 67-vuotiaana 1998.

Adams oli pahoillaan Loanin kuolemasta.

– Kenraali tappoi Vietkongin (sissin). Minä tapoin kenraalin kamerallani. Valokuvat ovat maailman vahvin ase, Adams kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?