Kommentti: Trump puhui – ja venäläiset nauravat matkalla pankkiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump puhui – ja venäläiset nauravat matkalla pankkiin

Voi vain kuvitella, millaisin miettein Venäjällä katsellaan amerikkalaisten riitelyä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Trump piti vuotuisen Kansakunnan tila -puheensa tiistaina. Putin nauratti venäläisiä vitsailemalla Yhdysvaltain hallinnon samaan aikaan julkaisemasta venäläisten oligarkkien listasta.­

31.1.2018 10:36

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti tiistai-iltana vuotuisen Kansakunnan tila -puheensa, jossa hän kutsui maataan yhdistymään jälleen. Nyt lasketaan tunteja siihen, kun hänen seuraava katkeranvihainen tai kuittaileva twiittinsä syventää poliittisia jakolinjoja entisestään.

Asiantuntija-arvioiden mukaan puhe oli taattua Trumpia. Hän onnistui hyvin ylläpitämään positiivista sävyä ja heittämään mieluisia täkyjä jopa vastustajilleen. Samalla hän pitäytyi kovassa maahanmuutto- ja kauppapolitiikkalinjassaan, joka miellyttää kannattajia ja kauhistuttaa vastustajia.

Yksi asia loisti poissaolollaan: Venäjä. Trump mainitsi maan vain kerran, kun hän varoitti Kiinan ja Venäjän kaltaisista haasteista Yhdysvaltain eduille, taloudelle ja arvoille.

Toki jo etukäteen tiedettiin, että Trump ei Venäjään kajoa. Merkillepantavaa kuitenkin on, että kun Yhdysvalloissa yleensä Kansakunnan tila -puheen alla pohditaan, mitä aloitteita presidentti mahdollisesti esittää, tiistaina ennen Trumpin puhetta kaikilla kanavilla ja lehdissä käsiteltiin käytännössä vain Venäjää.

Trump ei tunnetusti tunnusta, että Venäjä olisi mainittavasti sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Mutta kun tiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo Trumpin puheen alla sanoi BBC:lle, että Venäjä yrittää todennäköisesti sekaantua myös ensi marraskuun kongressivaaleihin, olisi Trumpkin voinut lisätä sen nimeämiinsä haasteisiin.

Toisaalta, ulkopuolinen vaaleihin sekaantuminenhan ei ole uhka, jos sekaantuja pyrkii auttamaan omaa puoluetta.

Riitely Venäjästä syvenee

Venäjä-vaalijupakassa eletään Yhdysvalloissa mahdollisesti ratkaisevia hetkiä. Trumpin pöydällä lepää nimittäin muistio, jonka julkaisusta tai julkaisematta jättämisestä hänen pitää päättää vielä tällä viikolla.

Muistion ovat laatineet republikaanien kongressiedustajan Devin Nunesin avustajat salaisten asiakirjojen pohjalta. Sen sisällöstä tiedetään erittäin vähän siihen nähden, että Trumpin tukijat eivät ole viikkoon juuri muusta puhuneet kuin muistiosta. Sen sanotaan sisältävän kuohuttavaa tietoa oikeusviranomaisten ja liittovaltion poliisin FBI:n väärinkäytöksistä Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinnassa. Muistiota pidetään toisaalta poliittisesti äärimmäisen tarkoitushakuisena asiakirjana, jonka julkaisu voisi vahingoittaa Yhdysvaltain tiedustelua.

Selvää on vain muistion tarkoitus: asettaa kyseenalaiseksi erikoissyyttäjä Robert Muellerin vetämä tutkinta Trumpin mahdollisista Venäjä-yhteyksistä.

Trumpin tukijat ovat jo kuukausia yrittäneet murentaa Muellerin tutkinnan perusteita. FBI:n agenttien motiiveja ja toimintatapoja on arvosteltu. On ihmetelty, miksi Trumpia tutkitaan, mutta Hillary Clintonin väitettyjä väärinkäytöksiä ei. Muistion katsotaan olevan viimeinen lenkki todisteluketjussa, että Muellerin tutkinnalta puuttuu pohja ja se on poliittisesti vinoutunut. Trumpin vastustajat pelkäävät, että näin haetaan oikeutusta Muellerin erottamiselle ja koko Venäjä-jupakan lakaisemiselle maton alle. Vaikka Trump pidättyisikin muistion julkaisemisesta, epäilys oikeusviranomaisia ja mahdollista tulevaa virkasyytettä kohtaan on jo luotu.

Samaan aikaan Valkoinen talo ja republikaanit väistävät kysymystä, että jos Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksissä ei ole mitään salattavaa, miksi jo kaksi henkilöä, ex-turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn ja ex-avustaja George Papadopoulos, ovat tunnustaneet valehdelleensa niistä FBI:lle. Jos siitäkään huolimatta mitään laitonta ei ole tapahtunut, miksi Mueller ei voisi päättää tutkintaansa ilman jatkuvaa julkista kampittamista.

Voi vain kuvitella, millaisin miettein Venäjällä katsellaan amerikkalaisten riitelyä. Vladimir Putinin ei edes tarvitse kiistää vaaleihin sekaantumista, koska Trump, Yhdysvaltain republikaanit ja heitä tukeva konservatiivimedia tekevät sen ihan itse.

... ja pakotteet vesittyvät

Trumpin puheen alla tapahtui myös toisella Venäjä-rintamalla. Yhdysvaltain kongressi sääti viime vuonna lähes yksimielisesti lain pakotteista, joilla Venäjää rangaistaan vaaleihin sekaantumisesta. Maanantaina Trumpin hallinto päätti olla panematta niitä toimeen.

Hallinto julkaisi kyllä listan, jossa Putinin poliittiset oligarkkiliittolaiset nimettiin, mutta kyseessä on ainakin tällä hetkellä vain lista ilman toimenpiteitä. Lisäksi paljastui, että nimet oli osittain kopioitu Forbes-talouslehden vuosittaisesta venäläismiljardöörien kuka-on-kukin-listauksesta. Putin nauratti kannattajiaan tiistaina kommentoimalla muka-loukkaantuneensa, koska hänen oma nimensä ei ollut listalla.

Yhdysvaltain hallinto ilmoitti myös pidättyvänsä toimista, joilla rangaistaisiin Venäjän kanssa sotatarvikekauppaa tekeviä. Hallinnon mukaan laki itsessään on jo toiminut pelotteena, kun ulkomaat ovat peruneet miljardikauppojaan Venäjän kanssa.

Kongressin demokraattiedustajat olivat raivoissaan päätöksestä, ja Washington Post huomautti analyysissaan, että pakotteita ei ollut tarkoitettu pelotteeksi vaan rangaistukseksi. Ja jos pelotevaikutuksesta puhutaan, niin CIA:n johtajan lausunnon perusteella Venäjä ei näytä pahasti pelästyneen, koska se puuhaa jo uutta vaaleihin sekaantumista.

Pakotteista lipsuminen lisää jälleen epäilyjä Trumpin Venäjä-kytkyistä ja siitä, että Venäjä ei oikeasti ole haaste ainakaan hänelle. Yhdysvaltain johtajuuden puute lyö kiilaa kaikkiin Venäjän vastaisiin pakotehankkeisiin samaan aikaan, kun öljyn hinnan nousu on tuonut Venäjän taloudelle lisäpontta ja vähentänyt pakotteiden vaikutusta. Luottoluokituslaitos Moody’s ilmoitti jo harkitsevansa Venäjän luokituksen nostamista.

Jos venäläiset pidättelevät nauruntyrskähdyksiä Yhdysvaltain Venäjä-tutkintaa seuratessa, niin talouspakotteiden kohdalla he suorastaan hohottavat matkalla pankkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?