Ikean luojan perijöillä on edessään jättimäinen päätös – tämä salaperäisistä Kampradin veljeksistä tiedetään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ikean luojan perijöillä on edessään jättimäinen päätös – tämä salaperäisistä Kampradin veljeksistä tiedetään

Ingvar Kampradin poikien odotetaan nousevan isompaan rooliin Ikean johdossa. Ongelma on, että kukaan heistä ei haluaisi.

30.1.2018 21:49

Älmhultin kunnassa, noin 15 minuutin ajomatkan päässä paikallisesta Ikea-tavaratalosta ja yhtiön Ruotsin-päämajasta, Liatorp-nimisellä haja-asutusalueella sijaitsee Bölsö Gård, Ingvar Kampradin kotitalo, jossa hän nukkui pois lauantai-iltana 91-vuotiaana keuhkokuumeen ja iän murtamana.

Bölsön tila on ruotsalaismedian mukaan myös paikka, jossa todennäköisesti pohdittiin valtaisan Ikea-imperiumin tulevaisuutta Kampradin kuoleman jälkeen.

  • Katso jutun alusta video, joka kertoo Ikean luojan kuolemasta.

Paikalla olivat nimittäin hänen kolme poikaansa, Peter, Jonas, ja Mathias. Heidän odotetaan Ruotsissa nyt – halusivat he sitä tai eivät – ottavan isompaa roolia isänsä elämäntyön jatkajana.

Veljekset Jonas, Peter ja Mathias Kamprad.­

Älmhult on sopiva paikka pohtia asiaa, sillä sinne Ingvar Kamprad vuonna 1958 avasi ensimmäisen huonekalumyymälänsä.

Vaikka Ikea on sittemmin siirtänyt viralliset päämajansa ulkomaille ja levittänyt lonkeronsa maailman ympäri, Älmhult on yhä henkisesti yhtä kuin Ikea. Paikkakunta elää tavaratalosta, yhtiön suunnitteluosastosta ja Ikea-museosta.

Kun Ingvar Kamprad vuosikymmenien ulkomailla asumisen jälkeen vuonna 2013 muutti takaisin Ruotsiin ja Bölsön 467 neliön päärakennukseen, hänestä tuli säännöllinen näky yhtiönsä tilaisuuksissa Älmhultissa.

Ingvar Kampradilla ei ollut enää virallista asemaa yrityksen johdossa, mutta käytännössä kaikki tiesivät, että ”vanhempi neuvonantaja” pitelee vielä lankoja käsissään. Hän oli loppuun asti yhtiön keulakuva.

Rajan taa siirtynyt Ingvar Kamprad oli omanlaisensa keulakuva Ikealle. Pojilla ei ole kiinnostusta ottaa roolia yrityksen johdossa.­

Tilanne on nyt täysin toisenlainen, sillä Kamprad varmisti jo eläessään, että hänen poikansa eivät edes voisi haalia samanlaista valtaa kuin hänellä oli. Ikean omistukset on hajautettu monimutkaisiin holding-yhtiöiden ja säätiöiden verkkoon, jossa pojat ovat keskeisessä asemassa, mutta jossa Ingvar Kamprad itsekään ei enää loppuvuosinaan ollut määräävässä asemassa.

– On olemassa selkeät säännöt, että perhe Kamprad ei voi olla enemmistönä hallinnossa, selvitti Ikean tavarataloja pyörittävän Ingka Holdingin puheenjohtaja Lars-Johan Jarnheimer Svenska Dagbladetille.

Ikean miljardeja ei siis jaeta perintönä kenellekään, koska perintöä ei ole. Pojat ja Kampradin aiemmasta avioliitosta oleva adoptiotytär Annika Kihlblom jakavat vain isän henkilökohtaisen, arviolta noin 75 miljoonan euron arvoisen omaisuuden, ellei Kamprad ole testamentissaan säätänyt siitä erikseen.

 On vaikeanähdä, ettäkenestäkään heistä tulisi uutta Ingvar Kampradia.

Kampradin arvellaan piilottaneen Ikea-omistukset säätiöihin sen vuoksi, että yhtiötä ei tulevaisuudessa voida pilkkoa tai listata pörssiin.

Ruotsissa uskotaan, että poikien on isänsä jälkeen pakko ottaa enemmän roolia, jotta yhtiö ei näytä ulospäin täysin ”virkamiesten” hallitsemalta. Asiantuntijat ovat kuitenkin odottavalla kannalla siitä, mitä pojat aikovat tehdä.

– Pojilla on jo omat roolinsa, mutta on kuitenkin vaikea nähdä, että kenestäkään heistä tulisi uutta Ingvar Kampradia, totesi Svenska Dagbladetin talousasiantuntija Birgitta Forsberg.

Pojat ovat lähes legendaarisen syrjäänvetäytyviä. Heistä tiedetään hyvin vähän, he eivät näyttäydy julkisuudessa kuin Ikean henkilöstömateriaaleissa, eikä kukaan heistä ole halunnutkaan isänsä saappaisiin. Heille on riittänyt hallitustyöskentely.

– Siinä autetaan muovaamaan pitkän tähtäimen strategiaa ja pidetään huoli että johdossa on oikeat henkilöt. Johtajat pyörittävät yhtiötä, ja meillä on täysi luottamus johtoryhmiin, Jonas Kamp­rad kommentoi Ikean lehdessä vuonna 2012.

Nuorin poika Mathias nostettiin Ikean tavaramerkkiä ja suunnittelua hallinnoivan Inter Ikean johtoon 2013, mutta hän viihtyi tehtävässä vain pari vuotta ja vetäytyi sitten hallitustyöhön.

Hänen arvellaan olevan nykyisin Ikean ”vahva mies”, mutta hänkin tukeutuu ammattijohtajiin.

Ruotsalaisen Affärs Världen -lehden vuonna 2008 julkaisemien tietojen mukaan Mathias muistuttaa pojista eniten isäänsä, ja hänellä on heistä eniten omaa aloitekykyä liikkeenjohtoon.

Ikean ”vahva mies” Ingvar Kamprad kuvattuna huonekaluliikkeen varastossa.­

Tällaisia ovat Kampradin pojat

Peter Kamprad, 53

Ainoa pojista, jolla korkeakoulututkinto. Opiskeli Sveitsissä ekonomiksi.

Toiminut eri johtotehtävissä yhtiön eri osissa. Päätyönä johtaa nykyisin Ikeasta irrotettua Ikano-rahoitusyhtiötä, jonka pojat omistavat yhdessä.

Forbesin arvion mukaan omaisuus noin miljardin euron arvoinen.

Asuu Belgiassa. Tanskalainen vaimo, kaksi lasta.

Jonas Kamprad, 51

Opiskellut teollista ja huonekalusuunnittelua Sveitsissä.

Ollut tavarataloja pyörittävän Ingka Holdingin hallituksessa. Ikanon ja Inter Ikean hallituksen jäsen.

Forbesin arvion mukaan omaisuus noin miljardin euron arvoinen.

Asuu Lontoossa. Vaimo ja kaksi lasta.

Mathias Kamprad, 48

Ei tietoja opinnoista.

Työskennellyt jo nuoruudesta lähtien eri tehtävissä Ikeassa, mm. johtanut Ikean Tanskan-osastoa. Inter Ikean johdossa keskeisessä roolissa. Ikanon hallituksessa.

Forbesin arvion mukaan omaisuus noin miljardin euron arvoinen.

Asuu Lontoossa. Eronnut, kaksi lasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?