Trump piti ensimmäisen Kansakunnan tila -puheensa – ISTV esitti suorana lähetyksenä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump piti ensimmäisen Kansakunnan tila -puheensa – ISTV esitti suorana lähetyksenä

Pitäytyykö presidentti käsikirjoituksessa kongressin ja tv-yleisön edessä?

30.1.2018 19:23 | Päivitetty 31.1.2018 5:42

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump piti keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa kongressille ensimmäisen State of the Union -puheensa (suom. Kansakunnan tila tai Liittovaltion tila). Kyseessä on vuotuinen rituaali, joka kuitenkin jätetään väliin niinä vuosina, kun virkaan on juuri astunut uusi presidentti.

Trump piti puheensa parhaaseen tv-katseluaikaan tiistai-iltana. Suomen aikaa puhe alkoi kello 04 aamuyöllä, ja ISTV esitti sen suorana lähetyksenä.

Amerikkalaislehtien ennakkotietojen mukaan presidentti aikoo puhua sovittelevaan sävyyn ja pyrkiä vetoamaan puheellaan koko kansaan eikä vain ydinkannattajiinsa. Presidentin kanslia on valmistellut puhetta pitkään ja hartaasti, ja moni odottaa kiinnostuneena, pitäytyykö arvaamaton valtionpäämies käsikirjoituksessa.

Trump piti puheen Maailman talousfoorumissa Davosissa viime perjantaina.

Kunniavieraita katsomossa

Puhe kesti noin puolitoista tuntia. Se on istuvalle presidentille aina tärkeä tilaisuus korostaa kuluneen vuoden onnistumisiaan ja hahmotella tulevan vuoden poliittisia suuntaviivoja. Presidentti pääsee puhumaan suoraan kansalle muutenkin kuin Twitterissä.

Presidentti saa aina kutsua puhetta seuraamaan myös ulkopuolista yleisöä. Ennakkotietojen mukaan Valkoinen talo olisi kutsunut paikalle muiden muassa hitsaajan, joka on hyötynyt Trumpin veroalesta, poliisin, joka adoptoi huumeongelmaisten vanhempien lapsen sekä pahamaineisen MS-13-jengin uhrien omaisia. Presidentti nostaa vieraansa todennäköisesti esiin myös puheessaan alleviivatakseen saavutuksiaan tai tulevia hankkeitaan.

Vastaavasti jotkut kongressiedustajat ovat tiettävästi kutsuneet lehtereille aikoinaan laittomasti maahan tuotuja siirtolaisia, jotka ovat Trumpin aikana joutuneet pelkäämään karkotusta.

Myös Melania Trump seuraa puhetta katsomossa kunniavieraiden kanssa.

Melania Trump emännöi kunniavieraita lehtereillä.

Talouskasvua ja verouudistusta

Trump kehunee puheessaan ainakin Yhdysvaltojen viimeaikaista talouskasvua. Maan taloudella menee paremmin kuin aikoihin, ja se näkyy äänestäjien arjessa muun muassa työllisyystilanteen paranemisena. Tästä iloitsevat niin Trumpin kannattajat kuin hänen vastustajansakin, vaikka he eivät olekaan yhtä mieltä siitä, missä määrin talouskasvu on Trumpin ansiota.

Yhdysvaltain kongressi on tiistai-iltana presidentti Donald Trumpin näyttämönä.

Presidentti nostanee saavutuksinaan esiin myös konservatiivisen Neil Gorsuchin nimittämisen korkeimman oikeuden tuomariksi ja verouudistuksen, jonka republikaanienemmistöinen kongressi onnistui hyväksymään viime vuoden loppumetreillä.

Biljoonaluokan infrastruktuurihanke

Puheen tulevaa vuotta hahmottelevassa osassa Trump aikoo ennakkotietojen mukaan käsitellä muun muassa maahanmuuttopolitiikkaa, tieverkon ja siltojen kunnostamishanketta, opioidikriisiä, kauppapolitiikkaa ja kansallista turvallisuutta.

Siirtolaisten oikeuksia puolustavat osoittivat mieltään kongressin edessä maanantaina.

Hän aikoo tiettävästi esitellä vaalilupaustensa mukaisen biljoonaluokan infrastruktuurihankkeen, jonka tarkoitus on kunnostaa muun muassa Yhdysvaltojen huonokuntoista tieverkkoa ja siltoja.

Maahanmuuttopolitiikasta puhuessaan Trump painostanee kongressia hyväksymään viime viikolla esittelemänsä kompromissiehdotuksen, joka turvaisi lapsena laittomasti maahan tuotujen maahanmuuttajanuorten aseman, mutta tiukentaisi muilta osin maahanmuuttolainsäädäntöä tuntuvasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?