Venäjän median ensireaktio Niinistön murskavoittoon: Suomi äänesti Natoa vastaan – ”ja Jumalalle kiitos siitä”

rac

Julkaistu:

Kremliä lähellä oleva Vzgljad-lehti syyttää kuitenkin Sauli Niinistön hivuttavan Suomea hiljalleen Natoon.
Presidentti Sauli Niinistön voitto Suomen presidentinvaaleissa on uutisoitu Venäjän mediassa varsin laajasti, mutta suurin osa artikkeleista on ollut toistaiseksi sähketyyppisiä perusjuttuja.

Muutamissa artikkeleissa on kuitenkin otettu jo kantaa vaalitulokseen. Näissä arvioissa Niinistön voittoa pidetään todisteena suomalaisten Nato-vastaisesta kannasta.

Uutistoimisto Ria Novosti on haastatellut politiikantutkija Vladimir Olentshenkoa, jonka mielestä Suomi äänesti presidentinvaaleissa puolueettomuuden puolesta ja Natoa vastaan.

– Tulos, jolla nykyinen presidentti voitti, kertoo siitä, että suurin osa äänestäjistä äänesti puolueettomuuspolitiikan jatkamisen puolesta. Tämä osoittaa, että yritykset liikuttaa Suomea Naton suuntaan eivät onnistu ja Jumalalle kiitos siitä, Olentshenko lausui Ria Novostille.

– Luulen, että kansa haluaa jatkoa politiikalle, jossa kannatetaan hyviä naapuruussuhteita Venäjän kanssa ja jossa tähdätään kaikkineen tasapainoiseen sekä alueen vakautta tukevaan politiikkaan, Olentshenko jatkoi.
  • Katso jutun alussa olevalta videolta, kuinka Sauli Niinistö puhui venäjää toimittajille.
Myös Utro.ru-uutissivusto nosti otsikkoonsa Naton.

– Suomi säilyttää presidenttinään Naton vastustajan, Utro-sivuston otsikko kuuluu.

Uutissivuston mukaan on syytä huomioida, että suomalaiset äänestivät presidentiksi Niinistöä, joka ”vastustaa maansa liittymistä Natoon ja kannattaa suhteiden säilyttämistä Venäjään”.

Utro.ru tarkentaa jutussaan kuitenkin myös Niinistön Nato-kannasta sen, että hänen mielestään Natoon liittyminen saattaisi tulla kysymykseen siinä tapauksessa, mikäli Venäjä alkaisi nähdä Euroopan unionissa ja Suomessa sen jäsenenä samanlaisen vihollisen kuin Venäjä näkee nyt Natossa.

Puolustusalan uutisiin erikoistunut Topwar-sivusto otsikoi Niinistö-uutisensa niin ikään Nato-näkökulmasta.

– Suomi valitsi Nato-jäsenyyden vastustajan uudelle presidenttikaudelle, Topwarin artikkeli tiivistää. Jutussa korostetaan myös, kuinka Niinistö ”kannattaa suhteiden kehittämistä Moskovaan”.

– Viime vuosina painostus Naton taholta Helsinkiä kohtaan on ollut erittäin merkittävää. Painostuksen päämäärä on yksi: yritetään vetää Suomi Naton piiriin pitämällä yllä venäläisvastaista hysteriaa. Vielä toistaiseksi Suomi on pitänyt pintansa, Topwar kirjoittaa.

Kremliä lähellä oleva Vzgljad-lehti on valinnut kuitenkin aivan toisenlaisen näkökulman Niinistö-uutiseen.

– Suomea Natoon vetävä presidentti sai äänestäjien tuen, lukee Vzgljadin otsikossa.

Vzgljadin artikkelin mukaan Niinistön aikana Suomessa on voimistunut venäläisvastainen hysteria ja Helsingin yhteistyö Naton kanssa on kasvanut huomattavasti. Lehden mukaan moni uskookin Niinistön hivuttavan Suomea hiljalleen Natoon.

– Negatiivinen ja militaristinen retoriikka on yleistynyt Suomessa viime vuosina… Presidentti Niinistön aikana venäläisvastainen vainoharhaisuus on kasvanut maassa huomattavasti, Vzgljadin toimittaja Vladimir Veretennikov summaa artikkelissaan.