Ulkomaat

New Yorkin Guggenheim-museo kieltäytyi lainaamasta Trumpeille mestarimaalausta – tarjosi tilalle kultaista vessaa

Julkaistu:

Aiemmin kultapytty on ollut museovieraiden käytössä.
New Yorkissa sijaitseva Guggenheimin taidemuseo on kieltäytynyt lainaamasta Yhdysvaltain presidenttiparille Donald ja Melania Trumpille mestaritaidemaalari Vincent van Goghin teosta. Sen sijaan museo tarjosi presidenttiparille pitkäaikaiseen lainaan kultaista vessanpönttöä.

Valkoinen talo tiedusteli museolta mahdollisuutta lainata hollantilaistaiteilijan teosta Landscape With Snow (Luminen maisema). Washington Post kertoo museon kieltäytyneen kohteliaasti sillä perusteella, ettei mestariteosta saa viedä pois museosta kuin "erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa".


Museo tarjosi kuitenkin tilalle italialaistaiteilija Maurizio Cattelanin teosta America. Teos on toimiva, 18 karaatin kullasta valmistettu vessanpytty. Museon pääkuraattorin Nancy Spectorin mukaan taitelija tahtoi tarjota teostaan Trumpeille, koska näyttely, jonka osa pytty oli, on sulkeutunut.

America-teos pyttyilee vauraudelle

America-teos oli esillä museossa liki vuoden. Yleisö saattoi käyttää arvokasta vessanpyttyä tarpeittensa tekoon yksityisessä vessakopissa, jonka ulkopuolella oli vartija.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Pytty on toki erittäin arvokas ja melko helposti särkyvä, mutta välittäisimme täydet ohjeet sen asennukseen ja kunnossapitoon, Spector kirjoittaa sähköpostissa, jonka Washington Post on saanut nähtäväkseen.

Spector on kritisoinut presidentti Donald Trumpia julkisesti.

Yhdysvaltain presidentit ovat usein lainanneet teoksia eri kokoelmista virkakautensa ajaksi. Tiedossa ei ole, mitä Valkoinen talo on vastannut pyttytarjoukseen.

America-teosta on pidetty satiirisena kannanottona vaurauteen ja Yhdysvaltain yhteiskuntaan.