Skandaali puhkesi: Miesten gaalaan soluttautunut naistoimittaja paljasti silmäätekevien törkeän käytöksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Skandaali puhkesi: Miesten gaalaan soluttautunut naistoimittaja paljasti silmäätekevien törkeän käytöksen

Julkaistu: 24.1.2018 19:07

Financial Timesin kohuartikkeli on jo johtanut ensimmäiseen eroon ja kirvoittanut kommentit myös pääministeriltä.

Talouslehti Financial Times julkaisi tiistaina paljastusjutun, joka on jo ehtinyt aiheuttaa pöyristyneitä reaktioita Britannian parlamentin alahuoneessa ja jopa pääministeritasolla asti. Moni Britannian poliittisen ja taloudellisen eliitin jäsen pelkää nyt myös tulevansa yhdistetyksi skandaaliin ja pyrkii kaikin tavoin pyristelemään siitä eroon.

Financial Timesin toimittaja Madison Marriage soluttautui viime torstaina kollegansa kanssa Lontoon maineikkaassa Dorchester-luksushotellissa järjestettyyn hyväntekeväisyysgaalaan ja paljasti jutussaan tapahtumaan liittyvän, laajamittaisen nuoriin naisiin kohdistuvan seksuaalisen ahdistelun.

Hyväntekeväisyysgaalan tapahtumapaikkana toimi Lontoon maineikas Dorchester-luksushotelli.

Kohun seurauksena putosi keskiviikkona ensimmäinen pää, kun liikemies David Meller joutui eroamaan Britannian opetusministeriön johtokunnasta. Meller johtaa kiinteistöalalla vaikuttavan liikemiehen Bruce Ritchien kanssa The Presidents Club -nimistä hyväntekeväisyysyhdistystä, joka on järjestänyt tapahtumaa jo 33 vuoden ajan.

Gaalaillallisen tarkoituksena on kerätä rahaa muun muassa tunnetulle lastensairaalalle Great Ormond Street Hospitalille. Tapahtumassa järjestetyssä varainkeruuhuutokaupassa oli torstaina myytävänä muun muassa lounas Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin kanssa sekä iltapäiväteehetki Englannin keskuspankin johtajan Mark Carneyn kanssa.

Gaalaillallisesta on vuosien varrella tihkunut ulos tietoa melko vähän, ja erikoisen tapahtumasta tekee se, että naisilla ei ole pääsyä sen kutsuvieraslistalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö naisia olisi paikalla.

Tapahtuman emännillä tarkka pukeutumiskoodi

The Presidents Club palkkaa gaalaansa vuosittain 130 nuorta naispuolista emäntää, joiden tehtävänä on pitää seuraa 360:lle Britannian liike-elämän, politiikan, talouden ja viihde-elämän eliittiin kuuluvalle kutsuvieraalle. Toimittaja Marriage pestautui gaalaan emännäksi, ja työtovereinaan hänellä oli kollegansa lisäksi muun muassa lisätienestejä kaipaavia opiskelijoita.

Naisille annettiin etukäteen tarkat ohjeet siitä, miten heidän tulisi pukeutua. Kaikilla tuli olla yllään lyhyt ja tiukka musta mekko, toisiinsa sopivat alusvaatteet sekä mustat korkokengät.

Lehden mukaan useat emännät joutuivat kestämään kuusi tuntia kestäneen tapahtuman aikana kopelointia, rasvaisia kommentteja sekä lukuisia pyyntöjä liittyä gaalavieraiden seuraan hotellihuoneissa.

– Emännät kertoivat miesten ujuttaneen toistuvasti käsiään heidän hameidensa alle. Yksi kertoi erään gaalavieraan paljastaneen hänelle peniksensä illan aikana, Marriage kirjoittaa jutussaan.

Marriage kertoi keskiviikkona BBC:n haastattelussa kokeneensa itsekin kopelointia useita kertoja illan aikana.

”Kyseessä on Marmite-työ”

Naisia tapahtuman emänniksi palkkaava henkilöstönvuokrausyritys varoitteli pestattuja etukäteen siitä, että jotkut gaalavieraat saattaisivat olla ”ärsyttäviä” tai yrittää ”juottaa emäntiä känniin”. Yhtä naisista ohjeistettiin kertomaan poikaystävälleen, että työtilaisuudessa oli kyse ”hyväntekeväisyysillallisesta”.

– Kyseessä on Marmite-työ, henkilöstövälitysyrityksen johtaja kertoi haastattelussa yhdelle emännistä viitaten mielipiteitä voimakkaasti jakavaan Marmite-leivänlevitteeseen.

– Jotkut tytöt rakastavat sitä, ja joillekin se on elämän pahin työ, jota he eivät enää koskaan halua tehdä. Sinun täytyy vain sietää ärsyttäviä miehiä, ja jos kykenet siihen, kaikki on hyvin, yrityksen edustaja jatkoi.

Pääsyvaatimuksena työhön oli olla ”pitkä, laiha ja sievä”, ja palkkaa illan työstä maksettiin 150 puntaa (n. 170 euroa) sekä taksimatka kotiin.

Marriagen mukaan emäntien käymälässä viettämää aikaa tarkkailtiin, ja liian kauan viipyviä kehitettiin palaamaan saliin. Kaikkia gaalaillallisen tapahtumat eivät häirinneet, sillä jotkut emännistä kertoivat olevansa innoissaan työtarjouksista, joita he olivat miehiltä saaneet.

Tapahtumat ovat mitä ilmeisemmin olleet tuottoisia, sillä pelkästään torstain tilaisuudessa hyväntekeväisyystahojen kassoja kartutettiin kahdella miljoonalla punnalla eli noin 2,3 miljoonalla eurolla.

Jutussa luetellaan useita tämänvuotisen gaalan kutsuvieraslistalla olleita henkilöitä, joskaan ei ole varmaa, olivatko kaikki heistä lopulta paikalla. Säännöllisesti mukana olevien joukossa kerrotaan olevan muun muassa Formula 1 -moguli Bernie Ecclestone sekä tv-juontaja Vernon Kay.

Aiempien vuosien kutsuvieraiden joukosta löytyvät lehden mukaan muun muassa Goldman Sachs -liikepankin entinen varajohtaja Michael Sherwood sekä suomalaismiljardööri Poju Zabludowicz.

Presidents Club kertoi Financial Timesille antamassaan lausunnossa tutkivansa lehden väitteet tarkoin. Dorchester-hotelli puolestaan kertoi kuulleensa väitteistä nyt ensimmäistä kertaa ja korosti toimivansa tarvittaessa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Myös henkilöstönvuokrausfirman edustaja väitti olevansa tietämätön tapahtumassa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä.

Skandaali paisuu

Financial Timesin artikkelin julkaisusta ei ole vielä kulunut kauaakaan, mutta skandaali on jo kasvamassa hyvää vauhtia.

Pääministeri Theresa May kertoi keskiviikkona tiedottajansa välityksellä tunteneensa olonsa ”epämiellyttäväksi” FT:n juttua lukiessaan. Tiedottaja korosti, että Maylla on asiasta vain toisen käden tietoa, koska ”selvästikin kyseessä oli tapahtuma, johon hänellä ei ollut pääsyä sukupuolensa vuoksi”.

Mayn tiedottajan mukaan ulkoministeri Johnson ei ollut tietoinen siitä, että huutokaupassa myytiin lounasta hänen seurassaan.

Ulkoministeri Boris Johnson ei ollut läsnä gaalaillallisella.

Illalliselle osallistui myös opetusministeri Nadhim Zahawi, jonka eroa Britanniassa on vaadittu keskiviikkona erityisesti opposition taholta. Ministeri väittää kuitenkin poistuneensa illalliselta lyhyen ajan jälkeen ja järkyttyneensä pahoin aamulla kuultuaan tapahtuneesta.

Lähteet: Financial Times, BBC, Washington Post, Guardian, Independent

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?