Fred-isä, Steve Bannon, Ivana – he muovasivat Donald Trumpin

Julkaistu:

Vuosi presidenttinä
IS esittelee henkilöt, joiden uskotaan tehneen Donald Trumpista sen mitä hän on.
Donald Trump on 20. tammikuuta ollut päivälleen vuoden presidenttinä. Yhdysvallat on saanut esimakua hengästyttävästä tyylistä tehdä politiikkaa. Presidentin Twitter-käytöksestä on tullut sekä naurun että kauhistelun kohde, hänen poliittiset toimensa ovat kääntäneet hallinnon kurssia vanhoilliseen, suvaitsemattomaan suuntaan ja maailma on varpaillaan hänen Amerikka ensin -ideologiansa vuoksi.

Vuoden aikana Trumpin käytöstä ja politiikkaa on pyritty selittämään monin tavoin. Vastaus siihen, miten Trumpista tuli Trump, on monitahoinen, mutta sitä on usein etsitty hänen menneisyydestään ja tukijoistaan.

IS esittelee seuraavassa henkilöt, joilla uskotaan olleen iso vaikutus Donald John Trumpin, 71, persoonallisuuteen, ja toisaalta hänen nousuunsa Yhdysvaltain 45. presidentiksi.

Trumpin isä oli tiukka bisnesmies, joka rakennutti ja vuokrasi asuntoja New Yorkin Queensissa. Fred Trump saattoi jo varhain ottaa Donaldin mukaansa työmaakiertueelle tai perimään vuokrarästejä. Isä oli tarkka rahoistaan ja jopa keräili nauloja uusiokäyttöön. Isä opetti pojalleen, että vain kovalla työllä voi menestyä. Trump seurasi isäänsä kiinteistöbisnekseen, mutta esikaupunkikiinteistöjen sijaan poika-Trump tähtäsi Manhattanille.

– Sisimmässäsi ... pyrit aina hiukan parempaan kuin vanhempasi. Ehkä tein niin, Trump on myöhemmin sanonut.


Trump julistaa mielellään, että hän on itse luonut miljardiomaisuutensa, mutta ensimmäisen lainansa – miljoona dollaria – hän sai isältään.

Fred Trump harrasti hyväntekeväisyyttä, mutta hänen jälkimaineensa on kyseenalainen. Vuonna 1927 hänet pidätettiin Ku Klux Klanin mielenosoituksessa, mutta epäselvää on, oliko hän mukana vai seuraamassa sivusta.

Vuonna 1973 oikeusministeriö nosti Trumpin yhtiöitä vastaan kanteen mustien syrjimisestä asuntojen vuokrajonoissa. Trumpin lakimies Roy Cohn nosti vastakanteen oikeusministeriön vääristä syytöksistä, ja lopulta riita sovittiin Trumpien myöntämättä syyllisyyttä.

Totuuden luova muokkaaminen on isän perintöä Trumpille. Isän suku oli lähtöisin Saksasta, mikä ei ollut omiaan herättämään luottamusta New Yorkin laajassa juutalaisväestössä. Niinpä Fred Trump keksi kertoa isänsä tulleen Ruotsista, ja piti valheesta kiinni 1980-luvulle asti niin että se päätyi jopa poika-Trumpin kirjaan Art of the Deal.

Fred Trumpin elämä hiipui hitaasti alzheimerin kourissa, mikä aiheuttaa edelleen spekulaatioita hänen poikansa mahdollisista vastaavista ongelmista. Isä-Trump kuoli 93-vuotiaana vuonna 1999. Trump on nimennyt hänet tärkeimmäksi esikuvakseen elämässä, ja sanojen vakuudeksi isä tuijottaa poikaansa valokuvasta, joka on asetettu Valkoisen talon virkahuoneen työpöydän taakse.

Kun oikeusministeri Jeff Sessions joutui viime keväänä jääväämään itsensä Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinnasta, presidentin kerrotaan parkaisseen: ”Missä on minun Roy Cohnini?” Trumpin on arveltu huolehtineen, kuka nyt turvaa hänen selustansa. Tokaisua on pidetty ”freudilaisena”, sillä jos jollakulla henkilöllä on isän lisäksi ylipäätään ollut vaikutusta Donald Trumpiin, se on Roy Cohn.

Miehet tapasivat newyorkilaisyökerhossa vuonna 1973, kun Trump oli 27-vuotias. Cohnista tuli hänen mentorinsa ja lakimiehensä, joka luotsasi häntä raa’an kiinteistöbisneksen syövereissä keinoja kaihtamatta.


Cohnin tausta on legendaarisen synkkä. Hän toimi yhtenä syyttäjänä kuolemantuomioon johtaneessa Ethel ja Julius Rosenbergin vakoiluoikeudenkäynnissä. Hän avusti senaattori Joseph McCarthya 1950-luvulla tämän vainoharhaisessa kommunistijahdissa, ja saavutti vaikutusvaltaa konservatiivipiireissä. Myöhemmin hän toimi New Yorkissa paitsi useiden liikemiesten myös mafiosojen asianajajana ja omaksui häikäilemättömiä taktiikoita.

– Jos tarvitset jonkun olemaan häijy vastustajillesi, ota Roy ... Hän on häijy puolustaessaan minua. Hän on nero. Kehno lakimies, mutta nero, Trump lausui.

Trump vaatii nykyäänkin ehdotonta uskollisuutta alaisiltaan, ja mallin voi katsoa tulleen osaksi Cohnilta. Tämä oli valmis pilaamaan oman maineensa asiakkaan puolesta.

– Roy on brutaali, mutta hän on lojaali, Trump kiitti.

Kun Melania Trump vaalikampanjan aikana julisti miehensä ”iskevän kymmenkertaisesti takaisin” hyökkääjiä vastaan, taktiikka oli kuin Cohnin oppikirjasta lainattu. Cohn nosti vastakanteita, joista tuli Trumpin ase bisnesriidoissa tähän päivään asti. Kiistatonta on, että Cohn myös lahjoi, uhkaili ja huijasi häpeilemättä, vaikka ei välttämättä juuri Trumpin hyväksi.

Vuonna 1985 oikeus viimein vei Cohnilta asianajajan oikeudet ja totesi tämän toiminnan ”epäeettiseksi” ja ”erityisen moitittavaksi”. Luonnetodistajana oikeudessa Cohnin puolella oli Donald Trump, joka ei vuorostaan häpeillyt vaan antoi silotellun kuvan syytetystä.

Cohnilta Trumpin uskotaan omineen myös taktiikan julkisuuden hyväksikäyttämiseksi ja manipuloimiseksi. Cohn itse tosin eli salattua elämää homoseksuaalina ja pyrki loppuun asti salaamaan hiv-tartuntansa. Hän kuoli aidsiin 59-vuotiaana 1986, jolloin Trump oli jo kiinteistö- ja kasinomoguli sekä seurapiirijulkkis.

Vuonna 1977 solmittu avioliitto tshekkoslovakialaissyntyisen mallin Ivana Zelnickovan kanssa teki Trumpista vaimonsa kanssa yhden New Yorkin seuratuimmista henkilöistä. Pariskunnan hulppea elämä vuonna 1982 valmistuneen Trump Towerin kolmessa ylimmässä kerroksessa tai Floridasta vuonna 1985 ostetussa Mar-a-Lagon kartanossa oli ehtymätön juttuaihe, jota Donald Trump käytti siekailematta hyväkseen julkisuuskuvaansa pönkittääkseen. Kukapa olisi halunnut kieltäytyä bisneksistä sellaisten julkkisten kanssa.

Tämä oli alkusoittoa ennen räjähdystä, sillä pariskunnan avioero vuonna 1990 vasta tosi-tv:tä olikin – kuin alkusoittoa Trumpin myöhemmälle showuralle. Eroa käytiin kuukausia lehtien etusivuilla ja oikeudessa, ja lopulta Trump myöntyi tuntuviin korvauksiin Ivanalle. Eron haavat arpeutuivat nopeasti ja silläkin tehtiin lopulta rahaa, kun Donald ja Ivana jakoivat Pizza Hutin uutuustuotteen mainoksessa 1995.

– Olet oikeutettu vain puolikkaaseen, Trump sutkautti mainoksen lopussa ex-vaimolleen.


Trumpin maine naistenmiehenä kasvoi, kun selvisi, että hän oli heilastellut toisen vaimonsa Marla Maplesin kanssa jo avioliiton aikana.

Eivätkä paljastukset jääneet tähän, sillä Trumpin vaalikampanjan aikaan astui esiin muuan Jessica Leeds, joka syytti Trumpin tarttuneen rintoihinsa ja väkisinsuudelleen häntä lennolla 1980-luvun alussa – kyseessä oli yksi monista syytöksistä, joiden mukaan Trump pyrki häpeilemättä ottamaan mitä halusi myös vastakkaiselta sukupuolelta.

Yhdysvaltain politiikassa raha usein ratkaisee. Tunnettuja poliittisia vaikuttajia ovat olleet esimerkiksi miljardöörit George Soros, Sheldon Adelson ja Kochin veljekset Charles ja David. Toistaiseksi kukaan heistä ei kuitenkaan ole osunut sellaiseen jättipottiin kuin Mercerin perhe.

– Mercerit tekivät pohjatyön Trumpin vallankumoukselle, julisti Trumpin entinen strategiapäällikkö Steve Bannon New Yorkerissa.

New Yorker julkaisi jo maaliskuussa Mercerien projektista kattavan selvityksen. Se tukee Bannonin väittämää, vaikka Mercerit hyppäsivät Trumpin kelkkaan vasta hyvin myöhään, keväällä 2016.

Robert Mercer, 71, on tietojenkäsittelyn ja tekoälyn uranuurtajia, josta tuli miljardööri Renaissance Technologies -riskirahaston johtajana. Hän on originelli superrikas, ja erittäin määrätietoinen päähänpinttymässään, että valtion pitää puuttua kansalaisten elämään mahdollisimman vähän ja raha on menestyksen mittari. Nykyisin suvun keulakuva on tytär Rebekah, joka jakaa isänsä aatteet.

Mercerit alkoivat kaataa rahaa konservatiiviehdokkaille jo vuonna 2010. Pian he kuitenkin tuskastuivat republikaanipuolueen tehottomaan toimintaan, etenkin Barack Obaman voitettua toisen kauden 2012. Mercerien raha alkoi etsiä uusia kanavia, ja heidän tiensä yhdistyi Bannonin kanssa, kun he sijoittivat tämän Breitbart Mediaan, Yhdysvaltain laitaoikeiston nykyiseen näkyvimpään äänitorveen.

Samoihin aikoihin he viehättyivät mielipidemittauksia kehittäneen Patrick Caddellin tutkimustuloksista, joiden mukaan amerikkalaisäänestäjät ovat tympiintyneitä maan pääpuolueisiin ja yhä useampi saattaisi olla avoin uudelle, populistisia ja nationalistisia teemoja julistavalle poliitikolle.


Breitbartin lisäksi Mercerit osaomistavat Cambrigde Analytican, Facebook-käyttäjiä profiloineen brittiyrityksen, jonka avulla vaalimainontaa voidaan kohdentaa tehokkaasti. Kun Renaissance Technologies teki osakekauppaa matemaattisesti analysoiden ja optimoiden, Cambridge Analytica pyrittiin valjastamaan tekemään sama poliittisessa mielipiteenmuokkauksessa.

Donald Trump oli hellinyt ajatusta presidenttiehdokkuudesta jo vuonna 1987, mutta ei pyynnöistä huolimatta lähtenyt tavoittelemaan Ronald Reaganin seuraajan paikkaa. Vuonna 1999 hän esiintyi hetken aikaa pienen reformipuolueen mahdollisena ehdokkaana, mutta vetäytyi. Hän tapasi Bannonin ensi kertaa vuonna 2011, ja he keskustelivat Trumpin mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta, mutta Trump panttasi vieläkin.

Mercereitä on sanottu vuoden 2016 presidentinvaalien suurimmiksi rahallisiksi tukijoiksi. Alun perin he valitsivat suosikikseen kongressin räyhäoikeistolaisen senaattorin Ted Cruzin. Esivaaleissa Trump kuitenkin jyräsi ehdokkaaksi, ja Mercerit vaihtoivat lennosta hänen taakseen.

Mercerien raha ei yksin tehnyt Trumpista presidenttiä, mutta elokuussa 2016 he istuttivat Trumpin kampanjaan kaksi äärimmäisen taitavaa ideologia ja kampanjajyrää, eli Steve Bannonin ja Kellyanne Conwayn, mielipidemittausten ammattilaisen ja amerikkalaisten konservatiivinaisten yhden keulakuvan.

Jos kaikista Trumpin taustahenkilöistä pitää nimetä todelliset presidentintekijät, niin nimenomaan tämän kaksikon voi sanoa puhaltaneen mollivoittoisen kampanjan huimaan loppukiriin ja vaalivoittoon syksyllä 2016. Bannon toteutti julkisuusiskuja, kuten Bill Clintonia ahdistelusta syyttäneiden naisten tuomisen vaaliväittelyn yleisöön Hillary Clintonin kiusaksi. Conway selitti kaikki Trumpin toilailut parhain päin faktoja venyttäen.


Hiljattain paljastui mielenkiintoinen yksityiskohta. CNN:n mukaan Mercerit ostivat ennen vaaleja haltuunsa mustamaalaukseen tarkoitetun tutkimusmuistion, jossa Trumpia syytetään veljeilystä mafian kanssa bisnesurallaan. Ted Cruz vihjaili yhteyksistä ennen tappiotaan, mutta asiasta ei ole sen jälkeen kuultu mitään.

Mercerien tuki ei välttämättä tarkoita, että Trump tanssisi heidän pillinsä mukaan. Rebekah Mercer oli mukana Trumpin hallinnon rakentamisessa, mutta raporttien mukaan lopulta varsin rajatussa roolissa. Tosin väitetään, että Mercerit ajoivat myöhemmin Venäjä-yhteyksien takia eroamaan joutuneen Michael Flynnin Trumpin turvallisuusneuvonantajaksi.

Trump on Mercereille ja laitaoikeiston niin sanotulle alt-right-liikkeelle sitä, mitä he ovat hakeneet: ulkopuolinen, joka ravistelee valtarakenteita ja purkaa heidän kammoksumaansa sääntelyä. Kun Trump ja Bannon äskettäin ajautuivat ilmiriitaan, Mercerit hylkäsivät nopeasti vanhan liittolaisensa ja tämä joutui lähtemään Breitbartista. Selväksi kävi, kenen takana Mercerit seisovat – todennäköisesti myös seuraavissa presidentinvaaleissa.

– Tuen presidentti Trumpia ja ohjelmaa, jonka perusteella hänet valittiin, Rebekah Mercer kommentoi harvinaisessa julkisessa lausunnossaan.

Lähteet: New York Times, Washington Post, New Yorker, NPR, Vanity Fair, Guardian.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt