Venäläiskanava käänsi Torvaldsin sanat täysin väärin: ”Ei ole ensimmäinen kerta, mutta karkein tämä on”

Kun Nils Torvalds sanoo 5-kanavalle, että ”Venäjällä on tulevaisuudessa edessään vaikeita päätöksiä”, venäjänkielisessä käännöksessä hän uskoo Suomella ja Venäjällä voivan olla yhteinen tulevaisuus.

Nils Torvaldsin mukaan venäläinen media on ennenkin kääntänyt hänen sanojaan väärin, mutta näin karkeaa ja määrätietoista vääristelyä hän ei ole ennen kohdannut. Torvalds osallistui Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien yhteiseen presidentinvaalitenttiin Sanomatalossa tiistaina.

24.1.2018 13:34

Presidenttiehdokas Nils Torvalds (r) on saanut Venäjällä julkisuutta useissa tiedotusvälineissä sen jälkeen, kun hän oli julkaissut Facebook-sivuillaan venäjänkielisen videoviestin presidentti Vladimir Putinille. Videolla Torvalds muistuttaa Putinia kohteliaaseen sävyyn muun muassa siitä, että kaikkien maiden tulee kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia eikä muiden maiden rajoja tule loukata.

Torvaldsin videovetoomus on innoittanut venäläistä 5TV-kanavaa niin paljon, että kanava on tehnyt hänen kanssaan myös lyhyen oman erikoishaastattelun. Haastattelussa venäläiskanavan toimittaja esittää kysymyksensä venäjäksi, mutta Torvalds vastaa englanniksi.

Torvalds selittää haastattelun aluksi toimittajalle, miksi hän halusi tehdä venäjänkielisen videoviestin Putinille. Torvaldsin mukaan Suomessa on paljon venäjää puhuvia ihmisiä ja hän haluaa, että myös he osallistuisivat aktiivisesti Suomen yhteiskunnalliseen elämään.

5TV:n julkaisemalla haastatteluvideolla Torvaldsin vastaukset on käännetty venäjäksi tekstittämällä ne kuvaruudun alalaitaan, mikä on Venäjällä harvinaista. Yleinen tapa ulkomaalaisten haastattelujen käyttämisessä on antaa vain pieni ääninäyte alkuperäisellä kielellä, jonka jälkeen ne dubataan venäjäksi puhujan oman vastauksen päälle. Tällöin esimerkiksi venäläinen uutisten katsoja ei pääse vertaamaan itse, mitä puhuja todella sanoi ja miten se on käännetty venäjäksi.

5TV:n venäjänkielisestä käännöksestä paljastuukin monia olennaisia eroavaisuuksia siihen, mitä Torvalds todellisuudessa sanoo.

Kun Torvalds puhuu videolla englanniksi siitä, että hänen mielestään ”Venäjällä on monista syistä useita vaikeita päätöksiä tehtävänään tulevaisuudessa”, venäjänkielisessä käännöksessä lukee siinä kohtaa ”minä uskon, että meillä voi olla Venäjän kanssa yhteinen tulevaisuus”.

 Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun venäläinen media kääntää miten haluaa, mutta näin karkeaa ja määrätietoista asioiden väärentämistä en ole silti ennen kohdannut.

Kun Torvalds selittää, että hänen mielestään ”oli okei puhua Vladimir Vladimirovitshille” videovetoomuksen avulla, haastattelun venäjänkielisen tekstityksen mukaan hän sanookin, että ”minä haluan puhua Vladimir Vladimirovitshin kanssa”. Torvaldsin väitetty halu tavata Putin henkilökohtaisesti on nostettu myös 5TV:n jutun otsikkoon.

Kun Torvalds kertoo 5TV:lle, että ”toisen maailmansodan jälkeen Suomi oli tavallaan osa Neuvostoliiton turvallisuus- ja vaikutusaluetta, ja se loppui itse asiassa 1990-luvun alussa”, venäjänkielinen tekstitys menee täysin metsään. Tässä kohtaa Torvaldsin kerrotaan nimittäin sanovan ytimekkäästi, että ”toisen maailmansodan jälkeen Suomi erosi Venäjästä”.

Torvalds kertoo videolla englanniksi, että ”nyt meillä on hieman erilainen asema, me noudatamme hyvin tarkasti Euroopan unionin politiikaan yleistä linjaa ja Venäjän aktiviteetti sekä Itä-Ukrainassa että Krimillä on aiheuttanut meille hyvin merkittäviä ongelmia”. Venäjäkielisen käännöksen mukaan Torvalds sanoo kuitenkin tässä kohtaa ”meidän politiikkamme muistuttaa eurooppalaista ja Venäjän (muistuttaa) Itä-Ukrainan politiikkaa, mikä on meille varsin merkittävä ongelma”. Viittausta Krimiin ei tässä kohtaa käännetä lainkaan venäjäksi.

Torvalds sanoo haastattelussa englanniksi myös, että ”meidän voimme yrittää auttaa Venäjää pitämään kiinni Minskin sopimuksesta, ja uskon että se olisi molempien maiden intresseissä, jotta Ukrainan valtiosta tulisi yhtenäinen valtio”. Venäjänkielisen käännöksen mukaan hän sanoo kuitenkin, että ”meidän tehtävämme on auttaa Venäjää säilyttämään Minskin sopimukset, sillä se on molempien maiden intresseissä, jotta Ukraina olisi itsenäinen maa”.

Torvalds jatkaa tämän jälkeen englanniksi, että hän tietää asian ratkaisemisen olevan vaikeaa, mutta jossain vaiheessa voidaan päästä tilanteeseen, jolloin ”on okei se, että Ukraina on jälleen yhtenäinen valtio”. Venäjänkielisessä tekstissä hänen kerrotaan sanovan ”se on vaikeaa, mutta tulevaisuudessa me voimme auttaa Ukrainaa tulemaan itsenäiseksi valtioksi”. Tässä kohtaa venäjänkielistä tekstitystä sana ”yhtenäinen” on kuitenkin laitettu sulkuihin itsenäisyys-sanan perään.

Krimistä Torvalds pääsee sanomaan 5TV:n nauhalla sen, että hän ei näe paljon merkkejä Krimin ongelman ratkaisemisesta, mutta hänen mielestään pitää silti olla optimistinen ja toivoa parasta. Tämä osuus hänen lauseistaan on käännetty varsin tarkkaan oikein myös venäjäksi.

Torvalds ei itse ollut ehtinyt nähdä 5TV:n nauhaa siinä vaiheessa, kun IS tavoitti hänet puhelimitse keskiviikkona. Kun Torvalds sai kuulla venäjänkielisistä käännöksistä, hän puuskahti jossain välissä sopontaanisti englanniksi ”Jesus”.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun venäläinen media kääntää miten haluaa, mutta näin karkeaa ja määrätietoista asioiden väärentämistä en ole silti ennen kohdannut, Torvalds kommentoi.

– Hyvä esimerkki siitä, miten trollit toimivat, hän päivitteli.

Torvaldsin oma venäjänkielinen videovetoomus löytyy hänen Facebook-sivuiltaan, josta jo usea venäläinen tiedotusväline on sen huomannut. Torvalds oli aikanaan Moskovassa kirjeenvaihtajana, joten hän osaa myös venäjää.

Venäjänkielisessä puheessaan Torvalds puhuttelee Putinia sanoilla ”arvoisa presidentti Vladimir Vladimirovitsh”, kuten Venäjällä on tapana. Videolla olevaan suomenkieliseen tekstitykseen se on kirjattu puolestaan suomalaistyyliseen muotoon ”hyvä Vladimir Putin”.

Venäjäksi Torvalds käyttää koko ajan Putinista teitittelymuotoa, kuten venäjänkieliseen kohteliaaseen tapaan kuuluu, mutta videon suomenkielisessä tekstityksessä on käytetty puolestaan suomalaistyylistä teitittelyä.

Torvaldsin minivideon sanoma kuuluu videolla olevan tekstityksen mukaan suomeksi seuraavasti:

– Hyvä Vladimir Putin. Kuten tiedät, meillä on ollut erilaisia mielipiteitä viime aikoina Euroopan kehityksen suhteen. Kaikkien maiden tulee kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia ja kaikkien tulee olla loukkaamatta muiden valtioiden rajoja. Venäjä on Suomelle tärkeä naapuri ja olen vakuuttunut, että me pystymme tekemään yhteistyötä molemmille tärkeissä kysymyksissä.

Myös Torvaldsin omalla videolla on hieman eroavaisuuksia sen suhteen, miten hänen sanansa kuuluisivat sanatarkasti venäjästä suomeen käännettynä. Näin hän sanoo tarkasti ottaen venäjäksi:

– Arvoisa presidentti Vladimir Vladimirovitsh. Kuten te tiedätte, meidän näkemyksemme Euroopan kehityksestä ovat eronneet viime aikoina. On tärkeää, että kaikki maat kunnioittavat kansainvälisiä sopimuksia ja että alkuperäiset rajat säilyisivät rikkomattomina. Venäjä on Suomelle tärkeä naapuri ja minä olen vakuuttunut siitä, että me voimme tehdä yhteistyötä meille molemmille tärkeissä kysymyksissä.

Venäläisistä tiedotusvälineistä oppositiohenkinen Dozhd-televisiokanava on nostanut otsikkoon Torvaldsin sanoman ydinlauseen: ”On tärkeää, että rajat säilyisivät rikkomattomina”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?