Toimittajayhdistys: Ylen toimittajaa vaadittiin riisuutumaan Israelin pääministerin toimistolla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toimittajayhdistys: Ylen toimittajaa vaadittiin riisuutumaan Israelin pääministerin toimistolla

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence (vas.) ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tapasivat Netanjahun toimistolla Jerusalemissa 22. tammikuuta.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence (vas.) ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tapasivat Netanjahun toimistolla Jerusalemissa 22. tammikuuta.

Julkaistu: 23.1.2018 10:34

Tapaus sattui, kun toimittaja oli menossa seuraamaan Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pencen vierailua. Toimittajayhdistys moittii Israelin viranomaisia etnisestä profiloinnista.

Yleisradion Lähi-idän kirjeenvaihtaja joutui Israelissa nöyryyttävään turvatarkastukseen, kun hän oli menossa seuraamaan Yhdysvaltojen varapresidentin Mike Pencen vierailua. Asiasta kertoi israelilainen toimittajayhdistys FPA, ja siitä on uutisoinut muun muassa Independent.

Yhdistyksen mukaan naispuolinen toimittaja vietiin pääministeri Benjamin Netanjahun toimistolla verhon taakse, jossa häntä kuulusteltiin ja tutkittiin muun muassa metallinpaljastimella. Tämän jälkeen turvallisuusviranomaiset vaativat naista riisumaan rintaliivinsä, mistä hän kieltäytyi. Tämän takia naista ei päästetty lehdistötilaisuuteen.

Toimittaja oli yhdistyksen mukaan akkreditoitunut asianmukaisesti.

FPA arvioi, että syynä on suomalaistoimittajan palestiinalaistausta. Yhdistys moittii Israelin viranomaisia etnisestä profiloinnista.

– Vastenmielinen tapa laittaa toimittajat riisuutumaan turvatarkastusta varten panee Israelin ihan omaan kastiinsa ja on häpeä maalle, joka ylpeilee demokraattisilla saavutuksillaan.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat. Lehden mukaan kyseessä oli Yleisradion kirjeenvaihtaja Jerusalemissa, Aishi Zidan. Yle ei kommentoinut asiaa lehdelle. Myöskään STT:n tavoittama toimittaja ei halunnut kommentoida asiaa.

Tuoreimmat osastosta