Ulkomaat

RT-kanava väittää nähneensä dokumentit Pentagonin sotasuunnitelmista Venäjää vastaan: ”Yhdysvallat selvittää Suomen sotavalmiudet”

Julkaistu:

Sotilasprofessori Petteri Lalun mukaan Pentagon kerää todennäköisesti tietoa Venäjän naapurimaiden logistiikasta, mutta vihjailut Yhdysvaltain hyökkäysvalmisteluista menevät Venäjän oman propagandan piikkiin.
Venäjän valtiollinen RT-kanava väittää saaneensa haltuunsa yhdysvaltalaisia dokumentteja, joiden mukaan Pentagon selvittää viiden Euroopan maan yhteiskuntien valmiutta mahdollisen hätä- tai sotatilanteen varalta.

RT:n mukaan kyseessä on Yhdysvaltain puolustuslogistiikkalaitoksen tilaama selvitys, jolla pyritään saamaan selville kyseisten maiden teollisuuden ja logistiikan toimintakyky sodan tai vaikkapa luonnonkatastrofin varalta. Selvityksen kerrotaan kohdistuvan Suomeen, Puolaan, Moldovaan, Ukrainaan ja Valko-Venäjään.

RT:n jutun sanamuodoista käy ilmi, että kanavan oman tulkinnan mukaan Yhdysvallat valmistautuu siis käytännössä sotatoimiin Venäjää vastaan. Jutussa ei käytetä kuitenkaan suoranaisesti hyökätä-sanaa, vaan puhutaan ”sotatoimien alkamisesta” tai ”sotatoimien johtamisesta”.

– Asiantuntijat huomauttavat, että kaikki nämä maat sijaitsevat Venäjän välittömässä läheisyydessä ja tällainen tietojenkeruu on yksi etapeista, joilla valmistaudutaan sotatoimien alkamiseen, RT:n jutussa sanotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

RT ei kerro tarkemmin, kuinka se on saanut väitetyt dokumentit haltuunsa eikä se esittele niitä alkuperäisinä. Tämän vuoksi on mahdotonta päätellä, mitä papereissa lukee kenties oikeasti ja mikä osuus artikkelissa on puolestaan RT-kanavan omaa tulkintaa.

Useilla eri kielillä ohjelmaa lähettävää RT-kanavaa pidetään Venäjän keskeisimpänä propagandavälineenä ja yhtenä Venäjän informaatiosodankäynnin työkaluna maailmalla.

Venäläisuutisen mukaan yhdysvaltalaisista dokumenteista paljastuu, että Pentagon haluaa selvittää kyseisten viiden maan logistiikkaketjun muun muassa siltä osin, kuinka maiden infrastruktuuri toimii ja kuinka nopeasti niihin saadaan toimitettua erilaisia tavaroita Yhdysvalloista joko meriteitse tai lentäen.

Yhdysvaltain puolustusministeriötä kiinnostaa RT:n mukaan esimerkiksi se, miten kyseisten viiden maiden vesihuolto toimii, mistä saadaan polttoainetta, ruokaa, lääkkeitä, teollisuuden laitteita ja vaatteita. Kiinnostuksen kerrotaan kohdistuvan lisäksi siihen, mistä näissä maissa saadaan hiekkaa, sementtiä, piikkilankaa, puutavaraa ja rakennustekniikkaa.

Artikkeliin on haastateltu Konstantin Sivkovia, joka esitellään Venäjän ohjus- ja tykistötiedeakatemian ulkojäseneksi ja sotilaspoliittiseksi analyytikoksi. Sivkovin suulla todetaan, että kuvailtujen tietojen kerääminen tarkoittaa käytännössä valmistautumista sotatoimien johtamiseen.

– Tämä on yksi elementti suorista – korostan tätä – valmisteluista sotaa varten. Kyseessä on sotilaallisten operaatioiden valmistelu ja joukkojen materiaaliteknisen logistiikan turvaamisen suunnittelu. He tutkivat Itä-Euroopan maita siellä, minne sijoitetaan iskuryhmät ja myös siellä, minne ilmeisestikin tullaan suuntaamaan yksi iskuista, Sivkov sanoo jutussa.

– Jatkossa selvitetään tietenkin myös Venäjää (logistiikan osalta). Moldovassa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa tutkitaan ensisijaisesti infrastruktuuria ja paikallisen teollisuuden valmiuksia siltä varalta, että Naton joukot ilmestyvät sinne, Sivkov kuvailee.

Sotilasprofessori Petteri Lalu pitää mahdollisena, että Yhdysvallat suorittaisi parhaillaan tiedonkeruuta Venäjän naapurimaissa. Tähän viittaa muun muassa se, että Yhdysvaltain puolustusministeriön viime viikolla julkaisema kansallisen puolustuksen strategia ei pidä enää terrorismia maan suurimpana uhkana, vaan ykkösuhaksi on nostettu nimeltä mainiten Venäjä ja Kiina.

 

Venäläinen tulkinta kääntää puolustusvalmistelut tietenkin hyökkäysvalmisteluiksi. Mutta kukas siellä on nyt viime aikoina ollut aggressiivinen, esimerkiksi Ukrainan suunnassa? Jos Yhdysvallat haluaisi hyökätä, se pystyisi tälläkin hetkellä hyökkäämään Venäjälle ilman yhtäkään näistä viidestä maasta.

– Todennäköisesti tiedonkeruu pitää paikkaansa. Yhdysvallat on katsonut, että heidän pitää valmistautua toimimaan Euroopan mahdollisella sotanäyttämöllä. Tällöin on myöskin loogista, että he ovat antaneet logistiikkakeskukselleen käskyn selvittää, miten sinne pääsee, mitä sieltä löytyy ja miten siellä voi toimia, Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Lalu sanoi IS:lle.

Lalu korostaa kuitenkin, että hänellä ei ole mitään tietoa siitä, että Yhdysvallat olisi käynnistänyt esimerkiksi Suomen osalta maamme infrastruktuurin selvittelyn. RT:n jutussa annetaan lisäksi ymmärtää, että Yhdysvaltain arvioidaan suorittavan ainakin osan tiedonkeruusta tiedustelun keinoin – eli siis ilman kohdemaan myötävaikutusta tai suostumusta.

Lalun mukaan kaiken taustalla lienee Yhdysvaltain uusi tilannearvio, joka perustuu Venäjän 2014 aloittamaan aggressioon Krimillä ja Itä-Ukrainassa. RT-kanavan vihjailemista Yhdysvaltain sota-aikeista Lalu on eri mieltä.

– Venäläinen tulkinta kääntää puolustusvalmistelut tietenkin hyökkäysvalmisteluiksi. Mutta kukas siellä on nyt viime aikoina ollut aggressiivinen, esimerkiksi Ukrainan suunnassa? Jos Yhdysvallat haluaisi hyökätä, se pystyisi tälläkin hetkellä hyökkäämään Venäjälle ilman yhtäkään näistä viidestä maasta.

Lalun mukaan Venäjällä on pitkät perinteet esittää asiat niin, että vastapuolen puolustusvalmistelut ovat itse asiassa hyökkäysvalmisteluita.

– Venäjällä vastikään näytetyssä Valamo-dokumentissa asiat esitettiin esimerkiksi siten, että kun suomalaiset tekivät (ennen talvisotaa) niin kovasti puolustuslinnoitteita Valamoon ja Karjalaan, niin se johti väistämättä sotaan.

Konstantin Sivkovin mukaan Yhdysvaltain valmistelema tiedonkeruu saattaa liittyä Venäjän kevään 2018 presidentinvaaleihin ja yritykseen vaikuttaa niihin.

– Tämä (tiedonkeruu) tapahtuu juuri presidentinvaalien alla. Tulee tietoa, että amerikkalaiset valmistautuvat jo sotaan Venäjää vastaan, Sivkov kuvailee.

Sivkovin mukaan hyökkäystä Venäjälle ei kuitenkaan tule maan ydinpelotteen ansiosta, mikäli Venäjä pysyy yhtenäisenä ja ”kansalle uskollinen presidentti” (Vladimir Putin) jatkaa maan turvallisuuden takeena.

– Tätä (tiedonkeruuta) valmistellaan siltä varalta, jos maamme järjestys horjuu ja tulee kaaos. Silloin he voivat tuoda tänne joukkonsa niin sanotun rauhanturvaoperaation puitteissa ja kaiken lisäksi YK:n kilven alla, Sivkov maalailee jutussa.