Ulkomaat

Aftonbladet: Ruotsissa syttyi täysi susisota, metsästäjät ja aktivistit ilmiriidassa – ”Raja on ylitetty”

Julkaistu:

Ruotsi
Susien metsästäjien ja eläinoikeusaktivistien välit ovat tulehtuneet Västmanlandin läänissä, jonne viranomaiset myönsivät syksyllä luvan kuuden suden kaatamiseksi.
Västmanlandin lääniin Ruotsiin myönnettiin syyskuun lopulla lupa metsästää susia. Päätöksen mukaan läänin tietyllä alueella saa kaataa kuusi sutta tammikuun 2. ja helmikuun 15. päivän välillä. Tähän mennessä susia on kaadettu neljä. Heti tammikuun alusta lähtien Ruotsissa puhkesi kuitenkin ”susisota” metsästäjien ja eläinoikeusaktivistien välille.

Ruotsalaislehti Aftonbladet matkasi Kolsvassa sijaitsevalle ”sotatantereelle” tarkkailemaan tilannetta ja kuulemaan molempia osapuolia. Lehden mukaan leirien välillä sinkoilevat muun muassa sanat ”idiootti” ja ”roskaväki”, eikä käsiraudoilta tai poliisitehtäviltä ole vältytty.

Lehden mukaan aktivistit esiintyvät etunimillään ja ovat peittäneet kasvonsa, koska pelkäävät uhkailua, väkivaltaa ja häirintää. Osa kertoo säikähtäneensä törkeyksiä, joita on saanut kuulla susijahdissa olleilta metsästäjiltä.

– Kampanjan tarkoituksena on suojella susia, kiteyttää 28-vuotias Rebecka aktivistien näkökulman tilanteeseen ruotsalaislehden haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä jahti on aivan päätöntä. Kyse on vain ja ainoastaan voitonmerkkien haalimisesta, lisää 36-vuotias Richii.
Useat Aftonbladetin jututtamat paikalliset kuitenkin pitävät susien metsästystä hyvänä asiana. Esimerkiksi viime kesänä Koslvassa sijaitsevan koulun pihalla havaittiin susi. Oppilaat onnistuivat pelästyttämään sen tiehensä heittämällä kiviä eläintä kohti.

– Siitä on yli 200 vuotta, kun susi tappoi viimeksi ihmisen, Richii kuitenkin toteaa lehdelle, kun häneltä kysytään näkemystä paikallisten kokemasta pelosta.

Netissä on Aftonbladetin mukaan levinnyt videoita, joilla metsästäjät ovat uhkailleet aktivisteja. Eräällä videolla metsästäjä tönäisee kovasti 17-vuotiasta tyttöä ja vie tältä kameran. Kukaan noin sadasta paikalla olevasta metsästäjästä ei kuitenkaan tahdo kertoa lehdelle omaa näkemystään tapahtumien kulusta omalla nimellään tai kuvallaan.

Aktivisteille krititiikkiä tiesuluista ja paikallisten häiritsemisestä

Lehti tavoitti erään metsästäjän kommentoimaan asiaa sähköpostitse nimettömänä. Hän korostaa paikallisten asukkaiden olevan huolissaan naamioissaan liikkuvista aktivisteista, jotka ovat hänen mukaansa muodostaneet alueella tiesulkuja sekä uhkailleet ihmisiä, jotka ovat sattumanvaraisesti leimanneet metsästäjiksi.

– Olemme käyneet hyvää vuoropuhelua viranomaisten kanssa, jotka haluavat, että demokraattisesti määritelty jahti pannaan täytäntöön ja toteutetaan. Uskomme, että aktivistit ovat joissain tilanteissa ylittäneet rajan sen suhteen, mitä demokratia voi hyväksyä, hän kirjoittaa.

Paikalle matkusti Aftonbladetin mukaan tarkkailemaan tilannetta myös paikallisen maanviljelijöiden liiton puheenjohtaja Per Pettersson, joka korostaa, että susijahtiin on viranomaisten lupa, eikä sitä pitäisi häiritä. Myös hänen mukaansa aktivistitkin ovat ylittäneet tiettyjä rajoja.

– Ihmisten nimien ja kuvien julkaiseminen ei ole ok. Eivätkä tiesulut. Myöskään autojen pysäyttely ja ihmisten mielipiteiden kyseleminen ei ole ok, hän totesi.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhdysvalloissa ammuttu mystinen ihmeotus kummastuttaa tutkijoita – onko tämä suden ja karhun risteytys?

 2. 2

  Samuli Edelmann avautuu kokemuksistaan Louhimiehen kanssa: ”Koin työskentelyn suoranaisena alistamisena”

 3. 3

  Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

 4. 4

  Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

 5. 5

  Pirkkalassa asuva Johanna, 26, on insinööri ja alusvaatemalli – somekuvat poikivat mallikeikkoja ulkomaille asti: ”Minussa yhdistyy äly ja ulkonäkö”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

 2. 2

  12 puhelinta pudotettiin puulle ja betoniin – yksi oli ylitse muiden

 3. 3

  Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

 4. 4

  Kimi Räikkösen F1-ura loppuu? Näin Toyotan rallitalli vastasi kuumaan huhuun

 5. 5

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 5. 5

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 6. Näytä lisää