Kommentti: Trumpin piti korjata Washington – koko hallinto on nyt suljettu ja suo yhä upottavampi

Julkaistu:

Yhdysvaltojen poliittisesta umpikujasta saavat syyttää itseään sekä molemmat puolueet että presidentti Donald Trump, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Washington on rikki. Tämän lauseen on voinut lukea viime vuosina niin liberaalien lehtien mielipidepalstoilta kuin Donald Trumpin vaalimainoksistakin. Usein rikki olemisella viitataan maan syvään poliittiseen kahtiajakoon, joka kärjistyi viikonloppuna koko hallinnon sulkemiseen ratkaisemattoman budjettikiistan seurauksena.

Suomesta poiketen Yhdysvalloissa on käytössä kaksipuoluejärjestelmä, jossa demokraatit ja republikaanit käytännössä jakavat paikat kongressin ylä- ja alahuoneissa ja kilpailevat omilla ehdokkaillaan presidentin paikasta. Politiikka ei silti ole ollut mustavalkoista: molempien puolueiden sisällä on ollut eri tavalla ajattelevia ryhmiä, joita voi jollain tasolla verrata esimerkiksi Suomen puolueiden kirjoon.

Vaan ei voi enää. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana näiden ryhmien toisiaan muistuttavat poliittisen keskitien kulkijat ovat jääneet vähemmistöön tai kadonneet. Lopputuloksena molempia puolueita hallitsevat äärilaidan poliitikot – oikealla teekutsuliike, vasemmalla yhä liberaalimmat demokraatit – jotka eivät kykene lainkaan yhteistyöhön keskenään.


Tämä rikkoo koko järjestelmän. Republikaaneilla on tällä hetkellä enemmistö sekä kongressin ylä- että alahuoneessa ja oman puolueen edustaja presidenttinä. Tilanteen turvin puolue on saanut hankkeitaan läpi ilman että heidän on tarvinnut tehdä yhteistyötä demokraattien kanssa.

Mutta esimerkiksi hallinnon sulkemisen estävä uudistus olisi tarvinnut taakseen myös osan demokraateista, jolloin seinä tuli heti vastaan. Nykyisestä pattitilanteesta syytetään yhtä lailla demokraatteja, jotka eivät suostu antamaan periksi Trumpille.

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta kun kahden puolueen valtataistelu ajaa maan samaan tilanteeseen. Mutta Vox-verkkojulkaisun mukaan ensimmäistä kertaa hallinnon sulkeminen tapahtuu tilanteessa, jossa toinen puolueista hallitsee sekä kongressia että Valkoista taloa. Tämä kertoo totaalisesta umpikujasta.Erikoista tilanteessa on se, että Trumpin valinta oli osittain nimenomaan tulos amerikkalaisten kyllästymiseen riiteleviin ja saamattomiin poliitikkoihinsa. Trump vannoi ”kuivaavansa” tämän Washingtonin ”suon” presidentiksi päästessään. Osalle äänestäjistä Trumpin tukeminen oli avokämmen päin kummankin puolueen valtaeliittiä.

Mutta presidenttinä Trump näyttää vain vaikeuttavan tilannetta ja syventävän puolueiden välistä kuilua. Viime viikolla Trumpin uutisoitiin jo kertaalleen olleen valmis ehdottamaan puolueelleen kompromissia isoimmassa kiistakysymyksessä, alaikäisenä Yhdysvaltoihin tulleiden maahanmuuttajien suojeluohjelman säilyttämisessä.

Sitten tapahtui jotain. Presidentin kerrottiin rähjänneen asiaa koskevissa neuvotteluissa kutsuen köyhiä valtiota ”persläpimaiksi”. Trump ei voinut itselleen mitään. Sopimusta ei koskaan syntynyt.

Ja nyt koko liittovaltion hallinto on suljettu. Washington on rikki ja suo yhä upottavampi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt