Trumpin vuosi numeroina – Arvaatko kuinka monta kertaa käytti sanaa ”fake”?

Julkaistu:

Yhdysvallat: Donald Trumpin tilastot presidenttinä sekä ihastuttavat että vihastuttavat.

39 prosentin kannatus

RealClearPolitics-sivuston keräämien mielipidemittausten keskiarvon perusteella vain 39 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy Donald Trumpin toimet presidenttinä ja 56 prosenttia ei. FiveThirtyEight-sivuston vastaavat luvut ovat 40–55.

Trumpin kannatusluvut ovat alhaisemmat kuin kenelläkään aiemmalla presidentillä lähihistoriassa tässä vaiheessa presidenttikautta. Nykytyylisiä mittauksia on tehty jo noin 70 vuotta. Mikäli Trumpin kannatus ei lähde nousuun, hänelle ja republikaanipuolueelle povataan pahoja vaikeuksia ensi marraskuun kongressivaaleissa.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

26 000 Dow Jones -pistettä

Maailman seuratuin osaindeksi, Yhdysvaltain teollisuusosakkeiden arvoa kuvaava Dow Jones on Trumpin aikana kohonnut kaikkien aikojen ennätykseen, ja presidentti on alkanut saada siitä kiitosta itselleen. Taloutta pidetään Trumpin ja republikaanien parhaana toivona syksyn vaaleissa, kun republikaanien verouudistuksen arvioidaan tuovan vielä lisäpuhtia lukuihin. Trumpin hallinto ja tukijat ylpeilevät mielellään luvuilla.


1839000 työpaikkaa

Trumpin aikana Yhdysvaltoihin on syntynyt liki kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa. Osa niistä on asiantuntijoiden mukaan Barack Obaman loppukauden ansioita, mutta myös Trumpin toimilla on suuri merkitys. Apple ilmoitti juuri noin 300 miljardin euron lisäinvestoinneista kotimaahan veronalennusten takia. Toisenlaisiakin uutisia on kuulunut, sillä Politicon mukaan Trumpin kautensa aluksi kovalla tohinalla ”pelastamat” ilmastointilaiteyhtiö Carrierin 1 500 työläistä on irtisanottu Indianassa.


2609 twiittiä

Trump oli virkaanastujaispäivänsä aamusta perjantaiaamuun asti twiitannut tai jakanut muiden twiittejä keskimäärin yli seitsemän kertaa päivässä. Hänen Twitter-käytöstään on arvosteltu rajusti, mutta Trump käyttää sosiaalista mediaa taitavasti hyväkseen pitääkseen suoraa yhteyttä kannattajakuntaansa. Trump twiittaa aina henkilökohtaisella @realdonaldtrump-tilillään eikä käytännössä koskaan presidentin virallisella @POTUS-tilillä.

Näin Trump hehkutti virkavalapäiväänsä vuosi sitten:

58 asetusta

Trump on allekirjoittanut executive ordereita eli presidentin asetuksia ennätystahtiin. Monet niistä ovat kumonneet Obaman aikaisia säädöksiä, jotka Trump on ottanut tähtäimeensä vaalilupaustensa mukaisesti. Tukijat kiittävät Trumpia taloutta haittaavan sääntelyn purkamisesta, vastustajat kauhistelevat ympäristönsuojelun vähättelemistä.


14 vierailtua maata

Trumpin on matkoillaan presidenttinä käynyt tähän mennessä 14 maassa. Obama kävi ensimmäisenä vuotenaan 21 maassa. Trump perui juuri vierailunsa Britanniaan, joka on Yhdysvaltain lähin liittolainen. Todelliseksi syyksi on epäilty pelkoa rajuista mielenosoituksista Trumpia vastaan. Gallup-laitoksen tuoreen mittauksen mukaan Yhdysvaltain johtajuuden arvostus maailmalla on pudonnut Trumpin kaudella 48 prosentista 30:een.


94 päivänä golfkentällä

NBC:n laskujen mukaan Trump on vieraillut presidenttinä golfklubeillaan jo peräti 94 päivänä vuoden aikana. Epäselvää on, onko Trump pelannut jokaisena vierailupäivänään, koska Valkoinen talo pyrkii peittelemään asiaa eikä presidenttiä seuraavia toimittajia päästetä mukaan. Trump arvosteli aiemmin Obamaa liiallisesta golfin peluusta presidenttinä, mutta on itse pelannut moninkertaisesti enemmän.


34 prosenttia työkiertoon

Brookings-instituutin tutkija Kathryn Dunn-Tenpas laski, että Valkoisen talon työntekijöistä 34 prosenttia joko irtisanottiin, erosi tai vaihtoi tehtäviä vuoden aikana. Tämä on selvästi enemmän kuin missään muussa hallinnossa 40 vuoteen. Trumpin lähipiiristä lähti esimerkiksi turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn, lehdistöedustaja Sean Spicer, viestintäpäällikkö Anthony Scaramucci, henkilöstöpäällikkö Reince Priebus ja strategiapäällikkö Steve Bannon.

2001 valheellista lausuntoa

Washington Post -lehden faktantarkistajilla on riittänyt työsarkaa presidentin valheellisten ja harhaanjohtavien lausuntojen listaamisessa ja vääräksi todistamisessa. Kahden tuhannen raja tuli vastaan jo viime viikolla. Huomioitavaa on, että jokainen Trumpin lausunto ei välttämättä ole täyttä puppua, vaan mukaan on laskettu myös väittämät, joissa voi olla totta toinen puoli, mutta joissa on annettu virheellistä tietoa.

Käsitystä Trumpista valepukkina tukee Politifact-faktantarkistussivuston tilasto, jossa on huomioitu 495 Trumpin lausuntoa hänen poliittisen uransa aikana, eli siis useamman vuoden ajanjaksolla. Politifactin käyttämän arvosteluasteikon mukaan 15 prosenttia lausunnoista on ollut täyttä puppua, 33 % on ollut väärää tietoa ja 21 % enimmäkseen väärää tietoa. Puolittain totta lausunnoista on 15 %, enimmäkseen totta 12 % ja täyttä totta vain 4 prosenttia.


404 kertaa ”fake”

Uutiskanava CNN laski, että Trump oli viime tiistaihin mennessä twiitannut tai lausunut sanan ”fake” 404 kertaa hyökkäyksissään mediaa vastaan. Trumpin käytti joko ilmaisua fake news (valeuutinen), fake media, fake polls (valekysely) tai fake stories (valejutut). Presidentin pyrkimys leimata kaikki kriittinen uutisointi valheiksi on koettu Yhdysvalloissa vakavaksi uhaksi riippumattomalle tiedonvälitykselle ja demokratialle. Aiemmin fake news -käsite tarkoitti esimerkiksi huijaussivustojen tekaistuja uutisia, mutta Trump on onnistunut muuttamaan käsitteen merkitystä kannattajiensa keskuudessa.