Ruotsin perhesurma: Oliko harvinainen oireyhtymä syy vanhempien julmaan päätökseen? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin perhesurma: Oliko harvinainen oireyhtymä syy vanhempien julmaan päätökseen?

Ruotsissa on pohdittu vastausta siihen, miksi nelihenkisen perheen akateemiset vanhemmat päätyivät järkyttävään ratkaisuun.

Talon edustalle tuotiin kukkia ja kynttilälyhtyjä torstaina.­

19.1.2018 23:40

Ruotsin poliisi ilmoitti perjantaina, että nelihenkisen perheen surman syynä viime viikolla oli vanhempien yhdessä tekemä päätös. He olivat surmanneet ensin lapsensa ja sitten itsensä.

– Uskon, että tapaus on tullut järkytyksenä sekä sukulaisille että perhepiirille, totesi eteläisen poliisialueen tiedottaja Lina Isaksson.

Tyttäret olivat 11- ja 14-vuotiaita. Perheen isä oli 45- ja äiti 50-vuotias. Perhe asui idyllisellä omakotitaloalueella Bjärredissä Skånessa.

Isä oli arvostettu yliopistotutkija, joka oli juuri hakenut professorin virkaa yliopistossaan. Hänen vaimonsa oli lakimies, joka oli esimiehen mukaan työyhteisössä ”hyvin pidetty ja pätevä” henkilö, Expressen kertoo.

Naapuri muisti nähneensä tytöt kesällä iloisina polskuttelemassa uima-altaassa.

Isä oli marraskuun lopulla kuitenkin pyytänyt työajan lyhennystä 10 prosentilla ”henkilökohtaisista perhesyistä”. Lyhennetty työaika alkoi vuoden alusta.

– Hän laittoi ensisijalle sairaat tyttärensä ja sitoutui siihen ennen muita, kertoi kollega.

Vajaat kaksi vuotta sitten vanhemmat olivat keskustelleet koulun edustajien kanssa vanhemman tyttären opiskeluista.

Tyttö piti koulunkäynnistä, mutta hänen oireidensa vuoksi tarvittiin lepohuonetta, jos meteli ja häly kävivät hänelle ylivoimaisiksi. Tytön ainevalikoimaa koulussa päätettiin myös leikata, jotta hän voisi keskittyä paremmin tärkeämpiin aiheisiin.

Toukokuuhun 2017 mennessä tuli kuitenkin selväksi, etteivät kouluolosuhteet soveltuneet tytölle, joten hän aloitti kotikoulun.

Kesäkuussa pidettiin vastaava kokous pikkusiskon vuoksi. Vanhemmat epäilivät, että myös hänellä on sama sairaus kuin vanhemmalla tytöllä, vaikka diagnoosia ei ollut tehty. Myös hän siirtyi kotikouluun.

Tyttöjen sairaudesta ei ole kerrottu. Aftonbladetin mukaan tyttöjen äiti oli kuitenkin yhteyksissä klinikkaan, joka on erikoistunut hoitamaan ME/CFS-sairaudesta eli kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiviä henkilöitä.

Joululoman jälkeen 9. tammikuuta kolkutti kotikoulun opettaja perheen ovea, mutta kukaan ei tullut avaamaan.

Samana päivänä perheenisän piti osallistua Skånessa konferenssiin, jossa hän oli tilaisuuden pääpuhuja. Hän ei kuitenkaan ilmaantunut paikalle, joten miehen esimies otti lopulta yhteyttä poliisin. Poliisit löysivät perheen kuolleena kotoa. Vanhemmat olivat jättäneet jälkeensä kirjeen.

– Syyksi (tekoon) kerrottiin kirjeessä se, että vanhemmat eivät nähneet perheellä olevan mitään elämänlaatua tai tulevaisuutta tytärten sairauden vuoksi. Molemmat vanhemmat olivat allekirjoittaneet kirjeen, poliisi tiedotti perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?