Pysäyttävä näky jäällä: ”Pommisyklonin” tuoma kylmyys tappoi tuhansia kaloja Virginiassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pysäyttävä näky jäällä: ”Pommisyklonin” tuoma kylmyys tappoi tuhansia kaloja Virginiassa

Yhdysvaltojen itäisiä osavaltioita ja Kanadaa ovat tammikuussa riivanneet poikkeuksellisen kylmät sääolosuhteet.

19.1.2018 21:42

Pohjois-Amerikkaa koetteleva kylmyys nousi maailmanlaajuisesti otsikoihin tammikuun alussa kun Yhdysvaltojen itäisiin osavaltioihin iskenyt ”pommisykloni” sai lämpötilat putoamaan pakkaselle Floridaa myöten.

Floridan osavaltion pääkaupungissa Tallahasseessa satoi lunta ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen. Samoihin aikoihin tammikuun ensimmäisellä viikolla lämpötilat Kanadan Ontariossa ja Quebecissä putosivat jopa -50 asteeseen.

Runsas lumentulo nosti kinokset esimerkiksi Bostoniin.­

Vaikka kovat pakkaset ja lumentulo saivat monet riemuitsemaan poikkeuksellisista olosuhteista, on äärisäällä ollut myös vakava kääntöpuoli. Äärimmäinen kylmyys on vaatinut lukuisia kuolonuhreja erityisesti yhteiskunnan heikoimmin toimeentulevassa väestönosassa.

Osansa kurimuksesta on saanut myös luonto. KameraOne on julkaissut videomateriaalia Virginian osavaltiosta, joka oli yksi Yhdysvaltain itärannikon osavaltioista, joiden yli voimakas talvimyrsky pyyhki. Videolla näkyy, kuinka tuhansia kaloja kuoli järven jäädyttyä nopeasti laskeneiden lämpötilojen seurauksena.

Yhdysvalloissa on nähty poikkeuksellisia talvimyrskyjä tänä vuonna.­

The Virginian-Pilot -lehti kertoo lukumääräisesti massiivisten kalakuolemien tapahtuneen Virginia Beachin alueella. Lisäksi kalakuolemia on raportoitu myös Pohjois-Carolinasta.

Syyksi ilmiölle on uutisoitu lämpötilojen raju ja äkillinen laskeminen, mikä on aiheuttanut kalojen elimistöön shokkitilan.

The Virginian Pilotin mukaan kylmyyden kangistamat kalat ovat menettäneet toimintakykynsä, nousseet pintaan ja lopulta hukkuneet. Tapaus ei ole ainutlaatuinen, sillä vastaavia kalakuolemia on tapahtunut samalla alueella myös kahtena edellisenä vuonna.

Jalankulkijoita Bostonin katukuvassa.­

Torstaina talvimyrsky aiheutti jälleen ongelmia Virginiasta Texasiin ulottuvalla vyöhykkeellä Yhdysvaltain itä- ja eteläosissa. Tuhansia kotitalouksia jäi lumisateiden vuoksi vaille sähköjä ja pakkaslukemia mitattiin Houstonissa saakka, kertoo uutistoimisto Reuters. Kuluvan viikon aikana Yhdysvaltoja kuritanut talvimyrsky on yhdistetty jo ainakin yhdeksään kuolintapaukseen, jotka ovat pääosin tapahtuneet liikenteessä jäisillä ja lumisilla teillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?