Ulkomaat

Erikoislento V13134 laskeutui Helsinki-Vantaalle aamupäivällä – tällaisella koneella pandat tulivat Kiinasta

Julkaistu:

Arvokas lento tehtiin venäläiskoneen siivin.
Ähtärin eläinpuiston tulevien tähtien, pandapari Lumin ja Pyryn yksityiskone laskeutui Helsinki-Vantaalle lumipyryn saattelemana. Pandat saapuivat venäläisen rahtilentoyhtiön Volga Dnepr Airlinesin koneella Iljushin-76-TD-90-VD.

Valkosininen kone saapui Kiinasta Chengdun lentokentältä erikoislennolla V13134, joka laskeutui Helsinki-Vantaalle hieman kello 10 jälkeen torstaiaamuna. Pandat matkustivat koneen rahtitilassa ja jatkavat matkaansa lentokentältä kohti Ähtäriä kuorma-auton kyydissä.

Paikalla olleen Ilta-Sanomien toimittajan mukaan lentoaseman VIP president -terminaaliin oli kokoontunut suuri määrä kunniavieraita ja median edustajia vastaanottamaan pandoja. Paikalla olivat esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja Kiinan suurlähettiläs Chen Li seurueineen.
Lentokoneen ohjaamon ikkunan vieressä oli näkyvissä pieni pandatarra, joka oli liimattu paikoilleen erikoisen työtehtävän kunniaksi. Samalla lennolla pandojen kanssa Suomeen saapuivat Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski ja pandoihin perehtynyt suomalaisasiantuntija, professori Jukka Salo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin Ilta-Sanomat kertoi, että lennolla ja ajomatkalla pandoilla oli eväänään jopa sata kiloa bambua sekä maissista ja soijasta tehtyjä pandakakkuja. Pandoja ei nukutettu matkan ajaksi. Laskeutumisen jälkeen eläinlääkäri teki pandoille terveystarkastuksen, minkä jälkeen niiden matka kohti Etelä-Pohjanmaata alkoi.

Iljushin-76 on alun perin neuvostoliittolainen kuljetuslentokone, jonka valmistus aloitettiin 70-luvun alussa. Siviilikäytössä olevia koneita on modernisoitu vuodesta 2004 lähtien Il-76-TD-90-VD-malleiksi. Volga Dnepr Airlinesilla on modernisoituja Il-76-rahtikoneita yhteensä viisi kappaletta. Koneissa on takarahtirampit, joiden avulla koneeseen voidaan lastata suuriakin kuormia.