Dokumentti: Venäjällä halutaan Valamon aarteet takaisin ”hinnalla millä hyvänsä” – näin Putin vastasi

Julkaistu:

Venäjä
Valamo-dokumentin mukaan Venäjällä kuullaan aika ajoin puheenvuoroja, joiden mukaan luostarin aarteet olisi saatava takaisin Suomesta Venäjälle ”hinnalla millä hyvänsä”.
Presidentti Vladimir Putin antaa tuoreessa tv-dokumentissa epäsuorasti ymmärtää, että hän ei aio käynnistää Suomen kanssa neuvotteluja Laatokan Valamon luostarista pelastettujen arvoesineiden palauttamiseksi takaisin Venäjälle.

Valamon luostarista kertova tv-dokumentti on ollut parin päivän ajan yksi Venäjän suurimpia puheenaiheita.

Dokumentti on selvästi yksi osa Putinin presidentinvaalikampanjaa. Ohjelmassa korostetaan useaan otteeseen, kuinka juuri Putinin ansiosta Valamo on saatu pelastettua neuvostoaikaisesta alennustilasta. Juontaja myös maalailee, kuinka Valamon uusi kukoistus tarkoittaa myös koko Venäjän uutta kukoistusta.

50-minuuttisessa dokumentissa esitellään vanhojen arkistomateriaalien ja tuoreiden videoiden avulla, kuinka huonossa kunnossa Laatokan saaristossa oleva luostari oli Neuvostoliiton romahdettua ja miltä rauniokirkot näyttävät nyt ehostetussa asussaan.

Dokumentista on uutisoitu Suomessa aiemmin jo se, kuinka Putin kiittelee Suomea Valamon luostariaarteiden pelastamisesta ja säilyttämisestä.

Valamo ehti toimia itsenäisessä Suomessa talvisotaan asti, mutta jo joulukuussa 1939 suomalaiset aloittivat luostarin arvoesineiden evakuoinnin. Pois sodan jaloista Sisä-Suomeen tuotiin muun muassa alttaripöytiä, ikonostaasien ovia, kullattuja kynttelikköjä, pyhittäjäisien reliikkejä ja arkkuja sekä useita ikoneja. Dokumentissa näytetään myös kuvia Suomessa säilytettävistä Valamon aarteista, joista osa on Kuopiossa ortodoksisessa kirkkomuseossa.


Toistaiseksi huomiotta on jäänyt kuitenkin asiayhteys, jossa Putin saa tilaisuuden kehua suomalaisten toimia.

Ohjelman juontaja kertoo nimittäin ensin katsojille, että Venäjällä kuuluu aika ajoin puheenvuoroja, joiden mukaan Venäjän olisi palautettava Suomeen viedyt luostariaarteet ”takaisin kotimaahan hinnalla millä hyvänsä”.

Seuraavaksi toimittaja Andrei Kondrashov kysyykin Putinilta näin:

– Olemme nähneet niitä arvoesineitä, jotka säilyivät ja vietiin pois Valamosta. Eikö olisi mahdollista aloittaa Suomen kanssa keskusteluja, jotta ne palautettaisiin takaisin Valamoon?

Putin vastaa kysymykseen kehumalla Suomea ja käytännössä hän tyrmää samalla toimittajan ehdotuksen, vaikka tekee sen hieman epäsuoralla tavalla.

– Suomi on meidän hyvä naapurimme ja jos ei olisi ollut Suomea, olisi koko Valamon luostari voinut lakata olemasta, sillä mehän tiedämme miten neuvostovalta suhtautui uskonnollisiin arvoihin. Esineet vietiin Suomeen ja ne suojeltiin, mistä pitää antaa kiitosta Suomelle sekä niille meidän maanmiehillemme, jotka menivät Suomeen ja säilyttivät Uuden Valamon luostarin ja Valamon esineet, Putin muotoilee vastauksensa.

– Nämä pyhät esineet ovat kallisarvoisia sekä meille että suomalaisille. Suomalaiset päästävät kaikki katsomaan niitä Suomen maaperällä. Minusta tuntuu, että näiden pyhien aarteiden täytyy olla asia, joka yhdistää meitä, muun muassa uskonnollisessa mielessä, Putin jatkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt