Ulkomaat

JP: Tunnettu natsien metsästäjä lähetti kirjeen presidentti Niinistölle – vaatii selvitystä suomalaissotilaiden toiminnasta toisessa maailmansodassa

Julkaistu:

Sotahistoria
Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff vaatii Suomea selvittämään, missä määrin suomalaiset SS-sotilaat osallistuivat juutalaisten surmaamiseen toisen maailmansodan aikana.
Kimmoke keskuksen vaatimuksiin tuli kirkkohistorian tutkijan, dosentti André Swanströmin tekeillä olevasta tutkimuksesta.

Swanström on julkaissut siitä osia blogissaan.

Swanströmin mukaan hänen haltuunsa saamat ja tutkimansa sotilaspastori Ensio Pihkalan kirjeet sota-ajalta todistavat, että myös suomalaiset SS-miehet osallistuivat juutalaisten kiduttamiseen ja tappamiseen.


Kirje presidentille

Wiesenthal-keskuksen johtaja Efraim Zuroff kertoo Jerusalem Postille lähettäneensä asiasta kirjeen presidentti Sauli Niinistölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjeessään hän vetoaa, että suomalaisviranomaiset suorittaisivat ”asianmukaisen tutkinnan” Swanströmin paljastusten takia.

– Kaikki tutkimukset tähän mennessä ovat väittäneet, ettei suomalaisia osallistunut juutalaisten tappamiseen, Zuroff sanoo.

Zuroff lähetti kirjeensä aiemmin tammikuussa, eikä ole vielä saanut siihen vastausta. Hän kertoo kirjoittaneensa kirjeessä muun muassa:

”Toivon että ymmärrätte paitsi tohtori Swanströmin tutkimuksen painoarvon, myös sen merkityksen, että hänen löydöksensä selvitetään tarkasti. Vaikka moisen selvityksen käynnistäminen on kivuliasta suomalaiselle yhteiskunnalle, ainoa tapa välttää menneisyyden virheet ja estää samanlaisten rikosten tapahtuminen, on kohdata ne rehellisesti ja rohkeasti.”

IS ei maanantai-iltana tavoittanut Efraim Zuroffia kommentoimaan kirjettä.

Kohuttu tutkimus: tähtäimessä klassikko

Dosentti André Swanströmin tähtäimessä on etenkin ollut suomalaisen sotahistorian klassikkoteos, professori Mauno Jokipiin (1924–2007) Panttipataljoona.

Teoksessa käsitellään suomalaisen SS-pataljoonan vaiheita, ja Swanströmin mukaan Jokipii vähätteli ja kaunisteli hankkeen fasistista luonnetta.


– Jokipii myöntää antisemitismin vaikutuksen SS-miesten asenteisiin ja kirjoittaa, että rintamajoukot ”kohtelivat ikävästi kohtaamiaan juutalaisia, joiden ei tarvinnut paljonkaan rikkoa menettääkseen henkensä”. Huomio kiinnittyy ensiksi ikävään kohteluun, joka on kovin lievä ilmaus holokaustin julmuuksista, syyttää Swanström blogissaan

– Suomalaisten SS-miesten hyvä jälkimaine on ollut Jokipiille velvoittavampi ohjenuora kuin tutkijan viileän objektiivinen tiedonintressi.

Lue lisää: He ovat etsityimmät natsirikolliset

Simon Wiesenthal -keskus

1. Simon Wiesenthal -keskuksen toiminta perustuu holokaustin muiston vaalimiselle ja sen ydintehtäviä on rasismin, antisemitismin ja kansanmurhien vastustaminen.

2. Järjestölle nimensä antanut Simon Wiesenthal (1908–2005) oli kuuluisa natsirikollisten jäljittäjä. Hän piti merkittävimpänä saavutuksenaan Adolf Eichmannin kiinni saamista Argentiinasta 1960.

3. Wiesenthalia on syytetty myös väärien tietojen levittämisestä. Muun muassa kirjassa Josef Mengelen elämä ja teot (Minerva 2017) kerrotaan, kuinka Wiesenthal halusi pitää Mengelen väkisin hengissä. Hän ei halunnut uskoa Auschwitzin kuolemanenkelin kuolemaan, koska Wiesenthal-insituutille Mengelen metsästys oli taloudellisesti kannattavaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Ferrarin päätös sai Kimi Räikkösen kuumenemaan – oma talli vei suomalaiselta palkintosijan Monacossa

  2. 2

   Musiikkifestivaali muuttui julmaksi tragediaksi: kaksi nuorta kuollut, yli 15 viety sairaalaan

  3. 3

   Kuninkaallista pukuloistoa! Kruununprinsessa Maryn herkkä, paljetein koristeltu luomus kerää ylistystä: ”Illan ylellisin asu”

  4. 4

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  5. 5

   Tässä F1-sarjan MM-pistetilanne

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Matkustaja kuvasi raitiovaununkuljettajan toimintaa ajon aikana ja kauhistui – HKL: ”Kuljettaja ei saa tehdä noin”

  2. 2

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  3. 3

   Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? -potin – Olisitko tiennyt oikean vastauksen?

  4. 4

   Mitä rinnoille käy ilman liivejä? Asiantuntija vastaa

  5. 5

   Mitä kouluvuosista jäi päähän? Testaa, pääsisitkö läpi ala-asteelta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää