JP: Tunnettu natsien metsästäjä lähetti kirjeen presidentti Niinistölle – vaatii selvitystä suomalaissotilaiden toiminnasta toisessa maailmansodassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

JP: Tunnettu natsien metsästäjä lähetti kirjeen presidentti Niinistölle – vaatii selvitystä suomalaissotilaiden toiminnasta toisessa maailmansodassa

Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff vaatii Suomea selvittämään, missä määrin suomalaiset SS-sotilaat osallistuivat juutalaisten surmaamiseen toisen maailmansodan aikana.

Simon Wiesenthal -keskusta johtaa nykyisin historioitsija Efraim Zuroff (s. 1948). Järjestö on omistautunut vuosikymmenten ajana sotarikoksista epäiltyjen natsien jahtaamiseen.

15.1.2018 21:59
  • Natsirikollisten jahtaamiselle omistautunut Simon Wiesenthal -keskus haluaa Suomen selvittävän, osallistuivatko suomalaiset SS-sotilaat juutalaisten kansanmurhaan eli holokaustiin Ukrainassa.

  • Keskuksen johtaja Efraim Zuroff vetoaa Suomen tasavallan presidenttiin Sauli Niinistöön kirjeitse.

  • Kirjeestä kertoi maanantaina Jerusalem Post.

Kimmoke keskuksen vaatimuksiin tuli kirkkohistorian tutkijan, dosentti André Swanströmin tekeillä olevasta tutkimuksesta.

Swanström on julkaissut siitä osia blogissaan.

Swanströmin mukaan hänen haltuunsa saamat ja tutkimansa sotilaspastori Ensio Pihkalan kirjeet sota-ajalta todistavat, että myös suomalaiset SS-miehet osallistuivat juutalaisten kiduttamiseen ja tappamiseen.

Suomalaisia SS-miehiä palaamassa kotimaahan keväällä 1943.

Kirje presidentille

Wiesenthal-keskuksen johtaja Efraim Zuroff kertoo Jerusalem Postille lähettäneensä asiasta kirjeen presidentti Sauli Niinistölle.

Kirjeessään hän vetoaa, että suomalaisviranomaiset suorittaisivat ”asianmukaisen tutkinnan” Swanströmin paljastusten takia.

– Kaikki tutkimukset tähän mennessä ovat väittäneet, ettei suomalaisia osallistunut juutalaisten tappamiseen, Zuroff sanoo.

Zuroff lähetti kirjeensä aiemmin tammikuussa, eikä ole vielä saanut siihen vastausta. Hän kertoo kirjoittaneensa kirjeessä muun muassa:

”Toivon että ymmärrätte paitsi tohtori Swanströmin tutkimuksen painoarvon, myös sen merkityksen, että hänen löydöksensä selvitetään tarkasti. Vaikka moisen selvityksen käynnistäminen on kivuliasta suomalaiselle yhteiskunnalle, ainoa tapa välttää menneisyyden virheet ja estää samanlaisten rikosten tapahtuminen, on kohdata ne rehellisesti ja rohkeasti.”

IS ei maanantai-iltana tavoittanut Efraim Zuroffia kommentoimaan kirjettä.

Kohuttu tutkimus: tähtäimessä klassikko

Dosentti André Swanströmin tähtäimessä on etenkin ollut suomalaisen sotahistorian klassikkoteos, professori Mauno Jokipiin (1924–2007) Panttipataljoona.

Teoksessa käsitellään suomalaisen SS-pataljoonan vaiheita, ja Swanströmin mukaan Jokipii vähätteli ja kaunisteli hankkeen fasistista luonnetta.

Historiantutkija, professori Mauno Jokipii kuoli vuonna 2007.

– Jokipii myöntää antisemitismin vaikutuksen SS-miesten asenteisiin ja kirjoittaa, että rintamajoukot ”kohtelivat ikävästi kohtaamiaan juutalaisia, joiden ei tarvinnut paljonkaan rikkoa menettääkseen henkensä”. Huomio kiinnittyy ensiksi ikävään kohteluun, joka on kovin lievä ilmaus holokaustin julmuuksista, syyttää Swanström blogissaan

– Suomalaisten SS-miesten hyvä jälkimaine on ollut Jokipiille velvoittavampi ohjenuora kuin tutkijan viileän objektiivinen tiedonintressi.

Lue lisää: He ovat etsityimmät natsirikolliset

Simon Wiesenthal -keskus

1. Simon Wiesenthal -keskuksen toiminta perustuu holokaustin muiston vaalimiselle ja sen ydintehtäviä on rasismin, antisemitismin ja kansanmurhien vastustaminen.

2. Järjestölle nimensä antanut Simon Wiesenthal (1908–2005) oli kuuluisa natsirikollisten jäljittäjä. Hän piti merkittävimpänä saavutuksenaan Adolf Eichmannin kiinni saamista Argentiinasta 1960.

3. Wiesenthalia on syytetty myös väärien tietojen levittämisestä. Muun muassa kirjassa Josef Mengelen elämä ja teot (Minerva 2017) kerrotaan, kuinka Wiesenthal halusi pitää Mengelen väkisin hengissä. Hän ei halunnut uskoa Auschwitzin kuolemanenkelin kuolemaan, koska Wiesenthal-insituutille Mengelen metsästys oli taloudellisesti kannattavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?