Syyriaan lähtenyt Suomen kansalainen kuoli ilmaiskussa – isä sanoo poikansa katuneen Isisiin liittymistä

Hussein Faisal Ali Warabe esiintyi vuonna 2014 Isisin propagandavideolla.

Hussein Faisal Ali Warabe oleskeli tiettävästi Raqqassa, mutta pakeni sieltä syksyllä. Kuva Isisin vastaisista taisteluiste elokuulta.

15.1.2018 16:54

Somalialaistaustainen Suomen kansalainen Hussein Faisal Ali Warabe on kuollut Syyriassa joulukuussa. Asiasta on kertonut hänen isänsä Voice of Africa (VOA) -uutiskanavalle.

Espoon Leppävaarassa asunut Warabe matkusti Syyriaan vuonna 2013 ja seuraavana vuonna hän esiintyi äärijärjestö Isisin propagandavideolla, jossa hän kehotti suomeksi muitakin muslimeja matkustamaan ”kalifaattiin”. Helsingin Sanomat on aiemmin kertonut miehen tapauksesta laajasti.

Waraben isä on Somalimaan presidentiksi aiemmin pyrkinyt Faisal Ali Warabe. Hän kertoi VOA:lle kuulleensa poikansa kuolemasta lauantaina, kun tämän vaimo lähetti nauhoitetun viestin Syyriasta WhatApp-viestipalvelussa. Viestin mukaan poika oli kuollut 29. joulukuuta.

Kuolinpaikka ei käy jutusta ilmi. Isän mukaan hänen poikansa oli aiemmin taistellut Raqqassa, josta Isis pakeni viime syksynä.

– Alueella, jolla hän oli, ei ollut taisteluja, joten hänen on täytynyt kuolla ilmaiskussa, isä kertoi VOA:lle.

Isän mukaan Warabe oli suunnitellut lähtöä Syyriasta vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa, koska oli tajunnut, että Isisiin liittyminen oli ”virhe”. Poika oli ollut yhteydessä omaisiinsa joulun aikaan, ja perhe odotti hänen matkustavan Somalimaahan Turkin kautta.

Isä kertoo VOA:n mukaan myös, että hän yritti aikoinaan varoittaa Suomen viranomaisia poikansa aikeista, kun tämä oli ensin yrittänyt päästä Syyriaan Somalian passilla.

– Pyysimme (Suomen viranomaisilta), ettei hänen passiaan uusita. Kerroimme, että hänen matkustuksensa on riski. Mutta he sanoivat, että hän ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, joten hän sai passin. Kolme kuukautta myöhemmin hän matkusti Syyriaan Turkin kautta, isä kertoi VOA:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?