Näin Venäjän Lavrov vastasi sanasta sanaan IS:n talvisota-kysymykseen: ”Jos diplomaatit alkavat väitellä siitä, kuka ryhtyi ampumaan ensimmäisenä...” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Venäjän Lavrov vastasi sanasta sanaan IS:n talvisota-kysymykseen: ”Jos diplomaatit alkavat väitellä siitä, kuka ryhtyi ampumaan ensimmäisenä...”

IS pyysi talvisodan aloittajasta ja Mainilan laukausten ampujasta suoraa vastausta, mutta Sergei Lavrov ei sitä antanut.

15.1.2018 14:25

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei halunnut antaa suuressa lehdistötilaisuudessaan Moskovassa selkeää vastausta IS:n kysymyksen siitä, kuka aloitti talvisodan 1939.

IS:n venäjäksi esittämä kysymys kuului kokonaisuudessaan seuraavasti:

– Talvisota on heijastunut monet vuodet Helsingin ja Moskovan välisiin suhteisiin, ja se heijastuu varmaankin yhä edelleen jonkin verran. Viime vuosina Venäjän mediassa on ollut muutamia julkaisuja, joiden kanssa suomalaiset historioitsijat eivät voi olla samaa mieltä. Joissakin niissä on enemmänkin virheellisiä tai jopa valheellisia väittämiä sodasta. Voisitteko te sanoa selkeästi, mikä on Venäjän ulkoministeriön kanta, kuka ampui niin sanotut Mainilan laukaukset ja kuka aloitti talvisodan vuonna 1939?

Lavrov vastasi kysymykseen seuraavasti:

– Tiedättekö, antaa historioitsijoiden ottaa selvää näistä asioista. Minun mielestäni ulkoministeriön asia ei ole ottaa kantaa historiallisiin faktoihin ajoilta, jotka eivät varmaankaan olleet läheskään parhaimpia aikoja meidän maidemme suhteissa. Nykyisin maidemme suhteet ovat mielestäni erittäin, erittäin hyvät.

– Kaikkineen mitä tulee talvisotaan… jos teidän onnistui katsoa eilen Valamo-ohjelma, niin siinä presidentti (Vladimir Putin) sanoi mielestäni selkeästi, että me katsomme tulevaisuuteen ja me arvostamme Suomen roolia luostarin ja sen aarteiden säilyttämisessä.

– Jos me nyt menemme siihen suuntaan, että diplomaatit alkavat väitellä siitä, kuka ryhtyi ampumaan ensimmäisenä 70 tai 80 vuotta sitten, niin minusta tuntuu, että me toimimme väärin. Historioitsijoiden täytyy harrastaa sitä, ilman muuta.

– Sitä paitsi meillä on monien, monien maiden kanssa yhteisiä komissioita historioitsijoiden kanssa. Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, vaikka me perustaisimme sellaisen myös Suomen kanssa.

Venäjän mediassa on viime aikoina ollut useita hämmennystä herättäneitä artikkeleita ja tv-ohjelmia talvisodasta. Niissä on muun muassa väitetty suorasanaisesti, että Suomi ampui Mainilan laukaukset ja että Suomi itse provosoi tahallaan talvisodan alkamisen. Venäjällä toistellaan myös mielellään tarinaa siitä, että ”venäläiset sotilaat eivät koskaan ole olleet hyökkääjiä”. Venäjällä on myös verrattu Suomelle kuuluneiden Karjalan alueiden valtaamista Krimin ”palauttamiseen”.

Suomalaisen historiankirjoituksen ja dokumenttien perusteella harva asia on niin selvä kuin se, että Mainilan laukauksia eivät ampuneet ainakaan suomalaiset itse. Mainilaa pidetään klassisena esimerkkinä Neuvostoliiton itsensä tekemästä lavastuksesta, josta saatiin tekosyy talvisodalle.

Lue lisää Mainilan nykykuulumisista IS:n aiemmin julkaisemista Mainila-reportaasista ja taustajutusta.

Toisaalta Venäjältä löytyy myös joitakin Suomea tukevia tuoreita näkemyksiä, joista yksi yllättävimmistä tuli vastikään Venäjän homolain isältä Vitali Milonovilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?