Ulkomaat

Ruotsin hallitus kaavailee maahan psykologisen puolustuksen viranomaista

Julkaistu:

Ruotsi varautuu mahdollisiin vaikuttamisyrityksiin syyskuun valtiopäivävaaleihin liittyen.
Ruotsin hallitus kaavailee maahan psykologisen puolustuksen viranomaista. Psykologisella puolustuksella tarkoitetaan muun muassa ruotsalaisten maanpuolustustahdon vahvistamista sekä toimimista ulkopuolelta tulevia vaikutusyrityksiä vastaan.

Ruotsissa halutaan myös varmistua siitä, että asiallista ja paikkaansa pitävää tietoa voidaan välittää kansalaisille myös epävakaissa yhteiskunnallisissa oloissa.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syyskuussa, ja hallituksen mukaan poliitikot ja viranomaiset ovat nostaneet valmiuttaan mahdollisten vaaleihin kohdistuvien vaikutusyritysten varalta.

Poliisi- ja turvallisuusviranomaiset tekevät analyyseja riskeistä ja haavoittuvuuksista. Kaikkien eduskuntapuolueiden luvataan lisäksi saavan tietoa vaalikampanjoihin liittyvistä riskeistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

–Kevään aikana puoluejohtajat kutsutaan tapaamiseen pääministerin kanssa keskustelemaan siitä, miten (vaalitoimintaa) voi suojata sekä kykyä (vaikuttamisyrityksiä) vastaan nostaa, pääministeri Stefan Löfven Sälenissä.

”Venäjään pidettävä yhteyttä”

Löfven tuomitsi jälleen sunnuntaina Venäjän toimet Ukrainassa sekä Krimin miehityksen. Hänen mukaansa Venäjälle asetettujen pakotteiden on pysyttävä voimassa niin kauan kuin perusteet siihen ovat olemassa.

Samalla Löfven kuitenkin sanoi, että Ruotsin ja EU:n on pidettävä yllä yhteyttä Venäjään. Löfven kuvaili Venäjää suureksi ja tärkeäksi naapuriksi idässä.

Ruotsin pääministerin mukaan Venäjä-suhteiden hoitoa eivät helpota raportit, joiden mukaan Venäjän suunnasta tulee harhaanjohtavaa informaatiota ja vaikuttamisyrityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Haasteena on hoitaa ja parantaa nykyistä tilannetta sekä pystyä ajattelemaan pitkäjänteisesti suhdetta Venäjään, Löfven sanoi.

Ruotsin Taalainmaalla Sälenissä vuosittain järjestettävä turvallisuus- ja puolustuskonferenssi alkoi sunnuntaina, ja se jatkuu tiistaihin saakka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt