Anun puhelimeen tuli hälyttävä viesti Havaijilla: ”Tuli sellainen minuutin pieni mitä jos -pelko” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Anun puhelimeen tuli hälyttävä viesti Havaijilla: ”Tuli sellainen minuutin pieni mitä jos -pelko”

Väärän napin painamisesta johtunut hälytys ehti säikyttää saarten asukkaat ja turistit.

14.1.2018 11:56

– Havaijiin kohdistuu ballistisen ohjuksen uhka. Hakeudu suojaan heti. Tämä ei ole harjoitus.

Tämä viranomaisviesti hälytti havaijilaisten puhelimissa lauantaiaamuna kahdeksan maissa paikallista aikaa. Korjaava viesti tuli sähköpostiin vasta noin 20 minuutin kuluttua ja puhelimeen lähes 40 minuutin kuluttua.

– Havaijiin ei kohdistu ohjusuhkaa tai -vaaraa. Väärä hälytys.

Väärän napin painamisesta johtunut hälytys ehti säikyttää saarten asukkaat ja turistit.

Havaijin Bid Islandilta bloggaava Anu kertoo juuri nousseensa, kun puhelimeen tuli hätäviesti. Hän herätti puolisonsa ja sulki ikkunat.

– Tuli sellainen minuutin pieni mitä jos -pelko, kun avasin uutiset. Siellä ei ohjuksesta mainittu mitään. Väärä hälytys siis, tiesimme saman tien, hän kertoo blogissaan.

– Meitä ei kotona pelottanut, koska lisäohjeita ei tullut eivätkä sireenit ujeltaneet.

Osa ihmisistä pakeni pommisuojiin. Muun muassa Jocelyn Azbell kertoo CNN:lle paenneensa satojen muiden matkailijoiden kanssa hotellin kellariin Mauilla.

– Sitä ajattelee, että hyvänen aika, kuolemmeko me? Onko tämä todellakin ohjus, joka on iskeytymässä tänne, vai onko tämä vain harjoitus? Emme tosiaan tienneet, Azbell kuvailee.

Kun tieto väärästä hälytyksestä tuli, helpotus oli valtava.

– Havaiji on kaunis, mutta en halua kuolla täällä.

Ohjusten pelkoa on lisännyt viime kuukausina Pohjois-Korean uhittelu. Jos Pohjois-Korea laukaisisi ohjuksen Havaijille, saarten noin puolellatoista miljoonalla asukkaalla olisi CNN:n mukaan vain 20 minuuttia aikaa hakeutua suojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?