Ulkomaat

Väärää nappia painettiin – koko Havaiji oli kauhuissaan 38 minuutin ajan: ”Jonkun pitäisi menettää työpaikkansa”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Kuvernööri pyysi väärää ohjushälytystä kansalaisilta anteeksi.
Yhdysvaltain telehallintovirasto (FCC) aloittaa tutkinnan Havaijin lauantain väärästä ohjushälytyksestä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Asukkaat saivat matkapuhelimiinsa aamukahdeksan jälkeen ilmoituksen lähestyvästä vaarasta. Myös paikallisilla televisio- ja radiokanavilla kerrottiin asiasta.

”Ballistisen ohjuksen uhka lähestyy Havaijia. Hakeutukaa välittömästi turvaan. Tämä ei ole harjoitus”, viestissä luki.

Hälytys peruttiin virallisesti noin 38 minuuttia myöhemmin. Viranomaiset ilmoittivat, että ihmiset kauhun valtaan saaneen hälytyksen syynä oli inhimillinen virhe ja minkäänlaista uhkaa turvallisuudelle ei ollut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CNN:n mukaan kuvernööri David Ige kertoi toimittajille, että joku oli painanut hätähallintavirastossa ”väärää nappia” vuoronvaihdon aikana. Ige pyysi tapahtunutta anteeksi.


Igen mukaan vuoronvaihtoja tehdään kolme kertaa päivässä vuoden jokaisena päivänä.

– Se oli tahaton virhe. Vuoronvaihto koskee noin kolme ihmistä. Se olisi pitänyt huomata. Sitä ei olisi saanut tapahtua, viraston johtaja Vern Miyagi sanoi.

Hän kertoi, että työntekijöiden olisi pitänyt noudattaa tarkistuslistaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mielestäni meillä on prosessi olemassa. Kyse on prosessin hoitamisesta. Uskon, että se oli inhimillinen virhe. Tätä ei tapahdu uudestaan.

Havaijin osavaltion edustajainhuoneen edustaja Matt LoPresti korosti, että ”jonkun pitäisi menettää työpaikkansa, jos kyseessä oli virhe”.


– Me menimme välittömästi suojaan... kylpyammeeseen lasteni kanssa ja luimme rukoukset, LoPresti totesi CNN:lle.

– Mietin sitä, miksi emme kuulleet hälytyssireenien ääntä. En ymmärtänyt sitä. Ja se oli ensimmäinen vihjeeni siitä, että ehkä jokin oli vialla – kyseessä oli joko hakkerointi tai virhe. Me kuitenkin suhtauduimme siihen yhtä vakavasti kuin sydänkohtaukseen.

Ohjushälytysjärjestelmä on ollut 1,4 miljoonan asukkaan Havaijilla toiminnassa vuodesta 2012 lähtien. Viime aikoina Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliset jännitteet ovat kasvaneet.

– Ihmisten pitää luottaa hälytysjärjestelmään. Teen töitä päästäkseni tämän asian ytimeen, jotta voimme estää tämän tyyppiset virheet tulevaisuudessa, Ige kommentoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt