Terttu, Teresa

Ulkomaat

Kadonneen MH370-lennon etsintä alkaa taas – 3 kuukautta aikaa ratkaista mysteeri ja tienata 70 miljoonaa dollaria

Julkaistu:

MH370
Yhdysvaltalainen Ocean Infinity käyttää etsinnöissä norjalaista tutkimusalusta.
Liki neljä vuotta sitten kadonneen Malaysian Airlinesin lennon 370 mysteeriin aiotaan nyt saada vihdoin vastaus. Amerikkalaisfirma Ocean Infinity allekirjoitti keskiviikkona sopimuksen Malesian hallituksen kanssa.

Sopimuksen mukaan firma saa maksimissaan 70 miljoonan dollarin eli noin 58 miljoonan euron palkkion, mikäli se onnistuu löytämään koneen hylyn 90 päivän kuluessa. Etsintäalue on yli 25 000 neliökilometriä.

Jos tavoitteessa ei onnistuta, jää etsintäfirma sopimuksen mukaisesti tyhjin käsin. Etsintöjen on tarkoitus alkaa 17. tammikuuta.

– Meillä on velvoite ratkaista MH370:n mysteeri, korosti Malesian liikenneministeri Liow Tiong Lai.


Lento MH370 katosi matkalla Kuala Lumpurista Pekingiin 8. maaliskuuta 2014. Koneessa oli 239 henkilöä.

Koneen tarkkaa katoamispaikkaa ei tiedetä, ja etsintäalue on ollut laaja. Etsinnöistä luovuttiin jo vuosi sitten tammikuussa. Tämä johti uhrien omaisten protesteihin. Australian, Malesian ja Kiinan viranomaiset olivat tuolloin ehtineet käyttää etsintöihin 130 miljoonaa euroa. Aluetta oli tutkittu 120 000 neliökilometrin verran.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ocean Infinity käyttää etsinnöissä norjalaista tutkimusalusta. Aluksella on kahdeksan itsenäisesti toimivaa sukellusluotainta, joilla tutkittavaa aluetta voidaan haravoida paljon nopeammin kuin aiemmissa etsinnöissä.

Minisukellusveneitä (AUV) ei tarvitse kiinnittää kaapelilla etsintäalukseen, joten ne voivat toimia tehokkaammin.

– Mahdollisuus operoida vapaasti ja itsenäisesti tarjoaa AUV:lle kyvyn mennä syvemmälle ja kerätä korkeampilaatuista dataa. Tällainen teknologia on etsintöihin ihanteellinen ratkaisu, Ocean Infinity tiedottaa.

Yhtiöt AUV:t ovat saavuttaneet aiemmista sukelluksissa 5 680 metrin syvyyden. Niillä pystytään firman mukaan tutkimaan 1 200 neliökilometriä vuorokaudessa.


Etsintäaluetta on myös supistettu huomattavasta siitä, joksi Australian viranomaiset olivat sen aiemmin määritelleet. Uusi 25 000 neliökilometrin alue sijaitsee koilliseen edellisestä kohteesta eteläisellä Intian valtamerellä.

Ocean Infinity ei ole kertonut, kuinka paljon sen etsintöjen kustannusarvio on. Firman käyttämä ”ei tulosta, ei maksua” -diili on vanha sopimustapa, jollaista on sovellettu aiemmin esimerkiksi arvokkaan uponneen rahdin nostoissa.

Sopimuksen mukaan firma saa noin 17 miljoonaa euroa, mikäli kohde löydetään ensimmäisenä tutkittavan 5 000 neliökilometrin alueelta. Etsintöjen laajetessa, summa kasvaa asteittain 58 miljoonaan saakka. Etsintöjen maksimiaika on 90 päivää.

– Tällä hetkellä Seabed Constructor -alus on jo matkalla etsintäalueella hyödyntäen eteläisen Intian valtameren soveliaita sääolosuhteita, kertoi ministeri Liow eilen tiedotustilaisuudessa, jossa oli läsnä myös uhrien omaisia.

Aluksella on 65 hengen miehistö sekä kaksi edustajaa Malesian laivastosta.

Ocean Infinityn pääjohtaja Oliver Plunkett lupaa, että etsinnöissä edetään neljä kertaa nopeampaa vauhtia kuin aiemmissa tutkimuksissa.

– Kyseessä on ainutlaatuinen tehtävä, joka vaatii ainutlaatuisen ratkaisun. Pohdimme asiaa ja totesimme, että ”hoidamme tämän aivan eri tavoin kuin muut olisivat sen tehneet”, mikä on bisneksemme ydinsisältö.

Ocean Infinityn perusliiketoiminta on ollut öljy- ja maakaasuteollisuudessa, sekä vedenalaisissa tutkimuksissa mm. merikaapeleita varten ja merenpohjan kartoittamisessa.

Plunkettin mukaan yhtiön osakkeenomistajat kantavat ensi sijassa vastuun etsintöjen kustannuksista.

Lähteet: Reuters, BBC, CNN

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sarjamurhaaja pakeni lain kouraa yli kolme vuosikymmentä – Tällaista elämää epäilty ”Yövaanija” vietti

  2. 2

   Ruotsinlaivalle muuttamaan joutunut Björn sai kodin – pääsi takaisin hotelliin asumaan

  3. 3

   Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

  4. 4

   Yhdysvaltain pelätyimpiin kuuluvaksi sarjamurhaajaksi, ”Yövaanijaksi”, epäilty mies on entinen poliisi

  5. 5

   Oppilaan ihmetys: Prinssi Danielille annettiin outo kuva espoolaiskoulusta – luokkaan koottiin kuntopyörä, kaapit liimattiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

  2. 2

   Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

  3. 3

   Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

  4. 4

   Perhe osti rakennustarkastajalta tämän rakentaman omakotitalon – parin vuoden päästä paljastui karu totuus

  5. 5

   Legendaarinen teinimopo palaa kesällä Suomeen – satapiikkisenä!

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  5. 5

   Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

  6. Näytä lisää