Ulkomaat

Kaveri hukkui kylpyammeeseen: Esa, 62, on istunut 8 vuotta murhasta Ruotsissa – tuomio saatetaan nyt purkaa

Julkaistu:

Suomalaistaustainen Esa Teittinen saattaa vapautua jo lähiviikkoina.
Kahdeksan vuotta Ruotsin vankilassa istunut suomalaistaustainen Esa Teittinen, 62, voi vapautua vankilasta. Hänet tuomittiin vuonna 2010 miehen hukuttamisesta 15 vuodeksi vankilaan.

Teittinen on tuonut esille, että tuomiota tehtäessä on puuttunut tekninen näyttö. Ruotsin valtakunnansyyttäjä on nyt asettunut Teittisen puolustuksen kannalle.

– Ihana, että totuus tulee julki. Oikeusjuttu on mennyt alusta lähtien väärin, Teittinen sanoo Dagens Nyheter -lehdessä.

Hän arvelee voivansa kävellä Norrtäljen vankilasta vapaana miehenä parin viikon kuluttua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teittinen on alusta lähtien kiistänyt syyllisyytensä. Hän on valittanut oikeuden päätöksistä.

Syksyllä hän valitti korkeimpaan oikeuteen saamastaan murhatuomiosta. Hänen mukaansa tuomioilta puuttuivat tekniset näytöt.

Ruotsin valtakunnansyyttäjä ilmoitti perjantaina, ettei hän vastusta tuomion purkua. Syyttäjän mukaan Teittinen on voinut esittää uusia tieteellisiä todisteita, jotka heikentävät hovioikeuden näyttöä hukuttamisesta.

Teittinen sai vankeustuomion ystävänsä Torbjörnin murhasta.

70-vuotias Törbjörn löydettiin vuoden 2009 lopussa kuolleena kotonaan Tukholman esikaupungista Solnasta. Hän oli hukkunut kylpyammeeseen.

Dagens Nyheterin mukaan siivooja oli kutsunut Teittisen ystävän asunnolle, koska ei päässyt sisään. Ystävä oli asunnossa humalassa. Tarinan mukaan Teittinen auttoi ystävän kylpyhuoneeseen ja poistui paikalta, mutta siivooja soitti hänet takaisin, koska ystävä oli hengettömänä ammeessa.

Poliisi kuulusteli Teittisen ja siivoojan, eikä tehnyt kylpyhuoneessa murhapaikkatutkimusta.

Kolme oikeuslääkäriä tutki tapausta. He eivät voineet vahvistaa, miten mies oli hukkunut.

Käräjäoikeus ja hovioikeus olivat kuitenkin sitä mieltä, että Teittinen oli painanut miehen pään veden alle. Epäilyttävänä pidettiin muun muassa sitä, että ystävä oli testamentannut Teittiselle rahaa.

Valtakunnansyyttäjä on päätöstä tehdessään ottanut huomioon, ettei hovioikeus ollut tuomiosta yksimielinen. Kaksi hovioikeuden jäsentä olisi antanut vapauttavan tuomion.

– Arvioinnissa en voi tulla muuhun tulokseen kuin, että hovioikeus olisi todennäköisesti vapauttanut miehen, jos heille olisi esitelty näitä uusia asianhaaroja, jotka on nyt tuotu esille, valtakunnansyyttäjä Anders Perklev sanoo tiedotteessa.

Ruotsalainen sanomalehti Expressen tavoitti Teittisen asianajajan Marko Tuhkasen. Tuhkanen on taistellut pari vuotta Teittisen vapauttamiseksi.

Tuhkanen sanoo olevansa hyvin iloinen Perklevin päätöksestä.

– Ei voi muuta kuin avata samppanjapullo.

Tuhkanen pitää merkittävänä sitä, ettei valtakunnansyyttäjä edes aio avata tutkimuksia.

Viime vuonna herätti huomiota Kaj Linnan tapaus, jossa elinkautista vankeusrangaistusta Ruotsissa kärsinyt mies vapautettiin syyttömänä. Teittisen edustajat ovat pitäneet Linnan kohtaloa rohkaiseva Teittisen ratkaisun kannalta.