Toni, Anton

Ulkomaat

Tunnetut ranskalaisnaiset allekirjoittivat me too -kampanjaa arvostelevan kritiikin – lue koko kirje sanasta sanaan

Julkaistu:

Kirje
Tunnetut ranskalaisnaiset sanovat, että #metoo-kampanjan ”noitavaino” uhkaa seksuaalista vapautta.
”Raiskaus on rikos. Mutta sitkeä tai kömpelö iskuyritys ei ole rikos, eikä liehittely ole macho-aggressiota.”

Näin kirjoittavat Le Monde -lehdessä julkaistussa avoimessa, Me too -kampanjaa kritisoivassa kirjeessään noin sata naispuolista ranskalaista kirjailijaa, taiteilijaa ja akateemikkoa. Kirje sai valtavasti mediahuomiota maailmalla ja sen ”kasvoiksi” nousi näyttelijälegenda Catherine Deneuve, 74.

Deneuven lisäksi allekirjoittajien joukossa on muun muassa Catherine Millet, joka tunnetaan tunnetaan muistelmateoksestaan Catherine M:n seksuaalielämä.

Tietoisuutta seksuaalisesta häirinnästä lisännyt #metoo sai alkunsa lokakuussa, kun naiset alkoivat kertoa kokemastaan ahdistelusta sosiaalisessa mediassa.


Kimmokkeena olivat julki tulleet kymmenien naisten syytökset elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia kohtaan. Naiset syyttivät Weinsteinia seksuaalisesta häirinnästä, seksuaalisesta väkivallasta tai raiskauksesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kohuja tuli lisää. Esimerkiksi näyttelijä Kevin Spacey ei esimerkiksi esiinnyt Netflixin hittisarjan House of Cardsin viimeisellä kaudella ahdistelusyytösten takia. Myös presidentti Donald Trumpiin kohdistuneista ahdistelusyytöksistä on vaadittu tutkintaa.


Kampanja löi läpi erityisesti Ruotsissa, missä esiin astuivat kampanjan myötä niin näyttelijät, poliitikot, rakennusalalla olevat, urheilijat kuin koululaisetkin.

Ranskalaisnaisten kirjeessä lähestymistapa on erilainen. Kampanjaa verrataan puritanismiin ja todetaan, että taustalla on viha miehiä kohtaan. Uutiskanava CNN muistuttaa, että Deneuve ilmaisi tukensa viime maaliskuussa myös ohjaaja Roman Polanskille, jota syytettiin pedofiliasta ja raiskauksesta.

Ilta-Sanomat julkaisee nyt ranskalaisnaisten kirjeen kokonaisuudessaan.

”Weinsteinin tapauksesta heräsi oikeutettu tietous naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta, etenkin työympäristöissä, joissa eräät miehet käyttävät hyväkseen valtaansa. Tämä on tarpeellista, mutta aiheesta puhumisen vapautuminen kääntyy tänä päivänä itseään vastaan: meitä vaaditaan puhumaan ”oikein” ja vaientamaan toisinajattelijat. Heitä, jotka eivät suostu taipumaan näihin ehtoihin pidetään pettureina ja osasyyllisinä.

Siinäpä vasta puritanismia, kun lainataan niin sanotun yhteisen hyvän nimissä argumentteja naisten suojelemiseksi sekä heidän vapauttamisekseen, jotta heidät olisi helpompi alistaa ikuisen uhrin asemaan. Sovinistipaholaiset hallitsevat pienillä asioilla, kuten hyvään vanhaan noitavainon aikaan.

Ilmiannot ja syytökset: #metoo johti tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa ilmiantojen ja syytösten kampanjaan. Julkiset syytökset kohdistuivat yksilöihin, joille ei annettu mahdollisuutta vastata tai puolustautua ja heidät asetettiin samaan asemaan seksuaalisten ahdistelijoiden kanssa.

Tällä pikaoikeudella on jo uhrinsa: miehiä on rangaistu muitta mutkitta sekä pakotettu irtisanoutumaan, vaikka heidän ainoa erheensä olisi ollut polven hipaisu, yritys varastaa suudelma, ”intiimien” asioiden puhuminen työillallisella tai seksuaalisävytteisen viestin lähettäminen naiselle ilman vastavuoroisuutta.

Tämä kuume, joka on lähettänyt ”porsaat” teuraalle, ei auttanut naisia itsenäistymään, vaan palvelee seksuaalivapauden vihollisten etua, ääriuskovaisia ja pahimpia taantumuksellisia. Lisäksi tilanne palvelee niitä, jotka uskovat täydelliseen käsitykseen hyvästä ja he katsovat viktoriaanisen moraalin nimissä, että naiset ovat ”erillisiä” olentoja, lapsia, joilla on aikuisen kasvot ja vaativat suojelua.

Vastaavasti miehet kutsutaan osoittamaan syyllisyytensä ja kaivelemaan retrospektiivisen tietoisuutensa syvyydestä ”vääränlainen käyttäytyminen”, joka heillä olisi ollut 10, 20 tai 30 vuotta sitten, ja jota heidän pitäisi nyt katua.

Julkiset ripittäytyjät julistavat itsensä samalla syyttäjiksi ja tunkeutuvat yksityiselämään, joka näyttäytyy kuin totalitaarisen yhteiskunnan ilmapiiri.

Puhdistava aalto ei vaikuta tuntevan mitään rajoja. Toisaalla sensuroidaan Egon Schielen teoksen alaston nainen ja Balthusin taulu otetaan pois museosta, koska sen katsotaan olevan pedofilian puolustuspuhe.

Persoonan ja taiteen sekoittuessa pyydetään kieltämään Roman Polanski -retrospektiivin esittäminen Cinémathèque’illä ja saavutetaan Jean-Claude Brisseaulle omistettu siirto. Eräs yliopiston opettaja tuomitsee Michelangelo Antionionin Blow-Up -elokuvan ”naisia vihaavaksi” ja ”mahdottomaksi hyväksyä”. Tämän revisionismin valossa, John Ford (Etsijät) ja jopa Nicolas Poussin (The Abduction of the Sabine Women) eivät pitkälle pötki.

Eräät julkaisijat pyytävät meitä muuttamaan maskuliinisia hahmojamme ”vähemmän seksistisiksi”, puhumaan seksuaalisuudesta ja rakkaudesta konservatiivisemmin tai nostamaan esille ”naishahmojen kokemia traumoja”.

Järjettömyyden huippu: Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jossa määrätään, että seksuaalinen kanssakäyminen edellyttää selkeää suostumusta. Tällä tavoin kun jatketaan, niin tulevaisuudessa, ennen kuin kaksi aikuista voi harrastaa seksiä, heidän tulee esitäyttää puhelimen sovelluksessa lomake, jossa on asianmukaisesti lueteltu, mitkä toimet he hyväksyvät ja mistä he kieltäytyvät.

Välttämätön vapaus loukata

Filosofi Ruwen Ogien puolusti taiteellista luomista varten välttämätöntä loukkaamisen vapautta.

Samalla tavoin puolustamme vapautta kiusata, joka on välttämätöntä seksuaaliselle vapaudelle. Olemme tänä päivänä riittävän valistuneita myöntämään, että sukupuolivietti on luonteeltaan hyökkäävä ja villi, mutta olemme myös riittävän tarkkanäköisiä, jotta emme sekoita kömpelöä iskuyritystä ja seksuaalista väkivaltaa.

Erityisesti olemme tietoisia, että ihminen ei ole monoliitti. Nainen voi samana päivänä toimia työryhmän johtajana ja nauttia olemisestaan miehen seksuaalisena kohteena olematta ”huora” tai patriarkaatin halpamainen avustaja. Nainen voi valvoa, että hänen palkkansa on samantasoinen kuin miehellä, mutta ei voi tuntea itseään loppuiäksi traumatisoiduksi metron lähentelijästä, vaikka se olisikin rikos. Hän voisi pitää lähentelyä seksuaalisen köyhyyden ilmauksena tai jopa unohtaa lähentelyn.

Naisina emme tunnusta tätä feminismin vallan väärinkäyttöä, jonka vihan kasvot kohdistuvat miehiin ja seksuaalisuuteen. Mielestämme vapautta sanoa ei seksuaaliselle ehdotukselle ei ole ilman vapautta häiritä. Ja katsomme, että tähän vapauteen häiritä täytyy osata vastata muulla tavoin kuin asettumalla saaliin rooliin.

Niille meistä, jotka ovat valinneet lasten hankkimisen, arvioimme, että on viisasta kasvattaa tyttäremme siten, että he ovat riittävän tietoisia. Näin he voivat elää elämänsä täysillä ilman, että heitä pelotellaan tai syytellään.

Vahingot, jotka voivat koskettaa naisen kehoa, eivät välttämättä yllä arvokkuuteen asti eikä heidän pidä, vaikka se välillä vaikealta tuntuisi, välttämättä tehdä itsestään alituista uhria. Sillä emme ole erotettavissa kehostamme. Sisäinen vapautemme ei ole raiskattavissa. Tätä vapautta, jota vaalimme, ei ole ilman riskejä ja velvollisuuksia.”

Käännös: Satu Lumme

ALLEKIRJOITTANEET:

Sarah Chiche (kirjailija, kliininen psykologi ja psykoanalyytikko), Catherine Millet (taidekriitikko, kirjailija), Catherine Robbe-Grillet (näyttelijä ja kirjailija), Peggy Sastre (kirjailija, toimittaja ja kääntäjä), Abnousse Shalmani (kirjailija ja toimittaja).

Yhtyvät myös tähän sanomaan:

Kathy Alliou (kuraattori), Marie-Laure Bernadac (kunniapuheenjohtaja), Stéphanie Blake (lastenkirjailija), Ingrid Caven (näyttelijär ja laulajatar), Catherine Deneuve (näyttelijätär), Gloria Friedmann (kuvataiteilija), Cécile Guilbert (kirjailija), Brigitte Jaques-Wajeman (ohjaaja), Claudine Junien (geneetikko), Brigitte Lahaie(näyttelijätär ja radiojuontaja), Elisabeth Lévy (Causeurin toimituksen johtaja), Joëlle Losfeld (kustantaja), Sophie de Menthon (ETHIC liikeen johtaja), Marie Sellier (kirjailija, Société des gens de lettres -yhdistyksen puheenjohtaja).

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tältä näyttää kiekkotähti Mikael Granlundin ja mallirakas Emmin ylellisessä Yhdysvaltojen-kodissa – vaaleita sävyjä ja upea kaupunkinäkymä

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Kuljettajan mukaan länsimetro aiheuttaa yllättäviä oireita: ”Matkustamossa oksentelevat lapsetkin”

  4. 4

   Tyly havainto luotsivene­onnettomuuden tutkinnassa: Ohjaamosta oli mahdotonta pelastautua

  5. 5

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  6. 6

   Suvi Pitkänen avautuu terveysongelmistaan: lihoi mysteerisairauden vuoksi yli 10 kiloa – epäilty aivokasvain paljastuikin aivan muuksi

  7. 7

   Valepoliisit iskivät Oulussa: Soittivat ja vaativat pankkitunnuksia – pankin ripeä toiminta pelasti pahemmalta

  8. 8

   ”Ystäväni tytär näytti mieheni rasvaiset tekstiviestit” – 6 eronnutta suomalaisnaista kertoo, mikä oli viimeinen niitti suhteessa

  9. 9

   Aika hyvästellä pillifarkut – tässä on vielä pillejäkin suositumpi farkkumalli

  10. 10

   Kommentti: Väyrynen tavoittelee ”todellista kärkiottelua” – aseina hivutusteoriat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  4. 4

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  5. 5

   Aamu-tv:n katsojat järkyttyivät hemmotellun teinin käytöksestä – 18-vuotias höylää surutta isiensä luottokorttia kymmenien tuhansien edestä

  6. 6

   Tom Jonesin 29-vuotias poika elää kodittomana kadulla – isä ei halua olla lapsensa kanssa missään tekemisissä: ”Lapsi ei ollut suunniteltu”

  7. 7

   Tämä testi todisti Trumpin sopivuuden presidentiksi – kokeile paljonko itse saisit!

  8. 8

   Petri, 30, painoi yli 130 kiloa – teki uudenvuodenkrapulassa päätöksen muutoksesta ja on nyt SM-tason juoksija

  9. 9

   Dokumentti: Venäjällä halutaan Valamon aarteet takaisin ”hinnalla millä hyvänsä” – näin Putin vastasi

  10. 10

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  3. 3

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  4. 4

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  5. 5

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  6. 6

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  7. 7

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  8. 8

   Muistatko vielä hittiyhtye Kwanin Marikon? Vaihtoi täysin alaa: tältä hän näyttää nyt!

  9. 9

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  10. 10

   37-vuotiaan laulajan vartalo muuttui kuin yhdessä yössä – otti vatsaansa proteiinipistoksia: Laihtui 12 kiloa saman tien

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tältä näyttää kiekkotähti Mikael Granlundin ja mallirakas Emmin ylellisessä Yhdysvaltojen-kodissa – vaaleita sävyjä ja upea kaupunkinäkymä

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Kuljettajan mukaan länsimetro aiheuttaa yllättäviä oireita: ”Matkustamossa oksentelevat lapsetkin”

  4. 4

   Tyly havainto luotsivene­onnettomuuden tutkinnassa: Ohjaamosta oli mahdotonta pelastautua

  5. 5

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  4. 4

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  5. 5

   Aamu-tv:n katsojat järkyttyivät hemmotellun teinin käytöksestä – 18-vuotias höylää surutta isiensä luottokorttia kymmenien tuhansien edestä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  3. 3

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  4. 4

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  5. 5

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  6. Näytä lisää