Pentti

Ulkomaat

Tunnetut ranskalaisnaiset allekirjoittivat me too -kampanjaa arvostelevan kritiikin – lue koko kirje sanasta sanaan

Julkaistu:

Kirje
Tunnetut ranskalaisnaiset sanovat, että #metoo-kampanjan ”noitavaino” uhkaa seksuaalista vapautta.
”Raiskaus on rikos. Mutta sitkeä tai kömpelö iskuyritys ei ole rikos, eikä liehittely ole macho-aggressiota.”

Näin kirjoittavat Le Monde -lehdessä julkaistussa avoimessa, Me too -kampanjaa kritisoivassa kirjeessään noin sata naispuolista ranskalaista kirjailijaa, taiteilijaa ja akateemikkoa. Kirje sai valtavasti mediahuomiota maailmalla ja sen ”kasvoiksi” nousi näyttelijälegenda Catherine Deneuve, 74.

Deneuven lisäksi allekirjoittajien joukossa on muun muassa Catherine Millet, joka tunnetaan tunnetaan muistelmateoksestaan Catherine M:n seksuaalielämä.

Tietoisuutta seksuaalisesta häirinnästä lisännyt #metoo sai alkunsa lokakuussa, kun naiset alkoivat kertoa kokemastaan ahdistelusta sosiaalisessa mediassa.


Kimmokkeena olivat julki tulleet kymmenien naisten syytökset elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia kohtaan. Naiset syyttivät Weinsteinia seksuaalisesta häirinnästä, seksuaalisesta väkivallasta tai raiskauksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kohuja tuli lisää. Esimerkiksi näyttelijä Kevin Spacey ei esimerkiksi esiinnyt Netflixin hittisarjan House of Cardsin viimeisellä kaudella ahdistelusyytösten takia. Myös presidentti Donald Trumpiin kohdistuneista ahdistelusyytöksistä on vaadittu tutkintaa.


Kampanja löi läpi erityisesti Ruotsissa, missä esiin astuivat kampanjan myötä niin näyttelijät, poliitikot, rakennusalalla olevat, urheilijat kuin koululaisetkin.

Ranskalaisnaisten kirjeessä lähestymistapa on erilainen. Kampanjaa verrataan puritanismiin ja todetaan, että taustalla on viha miehiä kohtaan. Uutiskanava CNN muistuttaa, että Deneuve ilmaisi tukensa viime maaliskuussa myös ohjaaja Roman Polanskille, jota syytettiin pedofiliasta ja raiskauksesta.

Ilta-Sanomat julkaisee nyt ranskalaisnaisten kirjeen kokonaisuudessaan.

”Weinsteinin tapauksesta heräsi oikeutettu tietous naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta, etenkin työympäristöissä, joissa eräät miehet käyttävät hyväkseen valtaansa. Tämä on tarpeellista, mutta aiheesta puhumisen vapautuminen kääntyy tänä päivänä itseään vastaan: meitä vaaditaan puhumaan ”oikein” ja vaientamaan toisinajattelijat. Heitä, jotka eivät suostu taipumaan näihin ehtoihin pidetään pettureina ja osasyyllisinä.

Siinäpä vasta puritanismia, kun lainataan niin sanotun yhteisen hyvän nimissä argumentteja naisten suojelemiseksi sekä heidän vapauttamisekseen, jotta heidät olisi helpompi alistaa ikuisen uhrin asemaan. Sovinistipaholaiset hallitsevat pienillä asioilla, kuten hyvään vanhaan noitavainon aikaan.

Ilmiannot ja syytökset: #metoo johti tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa ilmiantojen ja syytösten kampanjaan. Julkiset syytökset kohdistuivat yksilöihin, joille ei annettu mahdollisuutta vastata tai puolustautua ja heidät asetettiin samaan asemaan seksuaalisten ahdistelijoiden kanssa.

Tällä pikaoikeudella on jo uhrinsa: miehiä on rangaistu muitta mutkitta sekä pakotettu irtisanoutumaan, vaikka heidän ainoa erheensä olisi ollut polven hipaisu, yritys varastaa suudelma, ”intiimien” asioiden puhuminen työillallisella tai seksuaalisävytteisen viestin lähettäminen naiselle ilman vastavuoroisuutta.

Tämä kuume, joka on lähettänyt ”porsaat” teuraalle, ei auttanut naisia itsenäistymään, vaan palvelee seksuaalivapauden vihollisten etua, ääriuskovaisia ja pahimpia taantumuksellisia. Lisäksi tilanne palvelee niitä, jotka uskovat täydelliseen käsitykseen hyvästä ja he katsovat viktoriaanisen moraalin nimissä, että naiset ovat ”erillisiä” olentoja, lapsia, joilla on aikuisen kasvot ja vaativat suojelua.

Vastaavasti miehet kutsutaan osoittamaan syyllisyytensä ja kaivelemaan retrospektiivisen tietoisuutensa syvyydestä ”vääränlainen käyttäytyminen”, joka heillä olisi ollut 10, 20 tai 30 vuotta sitten, ja jota heidän pitäisi nyt katua.

Julkiset ripittäytyjät julistavat itsensä samalla syyttäjiksi ja tunkeutuvat yksityiselämään, joka näyttäytyy kuin totalitaarisen yhteiskunnan ilmapiiri.

Puhdistava aalto ei vaikuta tuntevan mitään rajoja. Toisaalla sensuroidaan Egon Schielen teoksen alaston nainen ja Balthusin taulu otetaan pois museosta, koska sen katsotaan olevan pedofilian puolustuspuhe.

Persoonan ja taiteen sekoittuessa pyydetään kieltämään Roman Polanski -retrospektiivin esittäminen Cinémathèque’illä ja saavutetaan Jean-Claude Brisseaulle omistettu siirto. Eräs yliopiston opettaja tuomitsee Michelangelo Antionionin Blow-Up -elokuvan ”naisia vihaavaksi” ja ”mahdottomaksi hyväksyä”. Tämän revisionismin valossa, John Ford (Etsijät) ja jopa Nicolas Poussin (The Abduction of the Sabine Women) eivät pitkälle pötki.

Eräät julkaisijat pyytävät meitä muuttamaan maskuliinisia hahmojamme ”vähemmän seksistisiksi”, puhumaan seksuaalisuudesta ja rakkaudesta konservatiivisemmin tai nostamaan esille ”naishahmojen kokemia traumoja”.

Järjettömyyden huippu: Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jossa määrätään, että seksuaalinen kanssakäyminen edellyttää selkeää suostumusta. Tällä tavoin kun jatketaan, niin tulevaisuudessa, ennen kuin kaksi aikuista voi harrastaa seksiä, heidän tulee esitäyttää puhelimen sovelluksessa lomake, jossa on asianmukaisesti lueteltu, mitkä toimet he hyväksyvät ja mistä he kieltäytyvät.

Välttämätön vapaus loukata

Filosofi Ruwen Ogien puolusti taiteellista luomista varten välttämätöntä loukkaamisen vapautta.

Samalla tavoin puolustamme vapautta kiusata, joka on välttämätöntä seksuaaliselle vapaudelle. Olemme tänä päivänä riittävän valistuneita myöntämään, että sukupuolivietti on luonteeltaan hyökkäävä ja villi, mutta olemme myös riittävän tarkkanäköisiä, jotta emme sekoita kömpelöä iskuyritystä ja seksuaalista väkivaltaa.

Erityisesti olemme tietoisia, että ihminen ei ole monoliitti. Nainen voi samana päivänä toimia työryhmän johtajana ja nauttia olemisestaan miehen seksuaalisena kohteena olematta ”huora” tai patriarkaatin halpamainen avustaja. Nainen voi valvoa, että hänen palkkansa on samantasoinen kuin miehellä, mutta ei voi tuntea itseään loppuiäksi traumatisoiduksi metron lähentelijästä, vaikka se olisikin rikos. Hän voisi pitää lähentelyä seksuaalisen köyhyyden ilmauksena tai jopa unohtaa lähentelyn.

Naisina emme tunnusta tätä feminismin vallan väärinkäyttöä, jonka vihan kasvot kohdistuvat miehiin ja seksuaalisuuteen. Mielestämme vapautta sanoa ei seksuaaliselle ehdotukselle ei ole ilman vapautta häiritä. Ja katsomme, että tähän vapauteen häiritä täytyy osata vastata muulla tavoin kuin asettumalla saaliin rooliin.

Niille meistä, jotka ovat valinneet lasten hankkimisen, arvioimme, että on viisasta kasvattaa tyttäremme siten, että he ovat riittävän tietoisia. Näin he voivat elää elämänsä täysillä ilman, että heitä pelotellaan tai syytellään.

Vahingot, jotka voivat koskettaa naisen kehoa, eivät välttämättä yllä arvokkuuteen asti eikä heidän pidä, vaikka se välillä vaikealta tuntuisi, välttämättä tehdä itsestään alituista uhria. Sillä emme ole erotettavissa kehostamme. Sisäinen vapautemme ei ole raiskattavissa. Tätä vapautta, jota vaalimme, ei ole ilman riskejä ja velvollisuuksia.”

Käännös: Satu Lumme

ALLEKIRJOITTANEET:

Sarah Chiche (kirjailija, kliininen psykologi ja psykoanalyytikko), Catherine Millet (taidekriitikko, kirjailija), Catherine Robbe-Grillet (näyttelijä ja kirjailija), Peggy Sastre (kirjailija, toimittaja ja kääntäjä), Abnousse Shalmani (kirjailija ja toimittaja).

Yhtyvät myös tähän sanomaan:

Kathy Alliou (kuraattori), Marie-Laure Bernadac (kunniapuheenjohtaja), Stéphanie Blake (lastenkirjailija), Ingrid Caven (näyttelijär ja laulajatar), Catherine Deneuve (näyttelijätär), Gloria Friedmann (kuvataiteilija), Cécile Guilbert (kirjailija), Brigitte Jaques-Wajeman (ohjaaja), Claudine Junien (geneetikko), Brigitte Lahaie(näyttelijätär ja radiojuontaja), Elisabeth Lévy (Causeurin toimituksen johtaja), Joëlle Losfeld (kustantaja), Sophie de Menthon (ETHIC liikeen johtaja), Marie Sellier (kirjailija, Société des gens de lettres -yhdistyksen puheenjohtaja).

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

  2. 2

   Saatko tehtyä niin monta punnerrusta kuin ikäisesi pitäisi? Selvitä 30 sekunnin testillä

  3. 3

   Nyt se on varmaa – Jokerien huippulupaus Eeli Tolvanen lähtee NHL:ään jo tänä keväänä

  4. 4

   Kommentti: Suomi siirtyy ensi viikonloppuna kesäaikaan ja tästä syystä se on erittäin hyvä asia

  5. 5

   IS seuraa sukellusvenemurhan oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä – Madsen: ”En ole psykopaatti”

  6. 6

   Ottiko kadonnut Tiina yhteyttä kumiveneellä paenneeseen vakoojaan? 5 avointa kysymystä Dubain mysteeristä

  7. 7

   Tunna Milonoff kantoi loisinfektiota 13 vuotta tietämättään – bilhartsiatartunta selvisi vahingossa: ”Pikku vipeltäjä penetroitui sisääni ihon läpi”

  8. 8

   Britney Spearsin muuttunut ulkonäkö herättää ihmetystä Instagramissa – ”Järkyttävää, en edes tunnistanut häntä”

  9. 9

   Aku Louhimies puuttui Facebook-sivullaan käytyyn kiivaaseen keskusteluun – ”Olkaa kaikki kunnioittavia näitä naisia kohtaan”

  10. 10

   Kiellot ja jäähyt eivät auttaneet – Tanja-äiti päätyi radikaaliin rangaistukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  2. 2

   Jyrki Sukula lyttää täysin Ysitien legendaarisen taukopaikan ruuan – ”Huonompaa kuin ABC:llä”

  3. 3

   Jussi-palkittu Amanda Pilke teki rajun roolin Louhimiehen elokuvassa vuonna 2012 – katosi sitten julkisuudesta: avautuu nyt raskaista kokemuksista alalla

  4. 4

   Turmeletko tietämättäsi terveytesi tukipilarit? 6 tapaa, joista suolistosi ei tykkää

  5. 5

   Tunna Milonoff kantoi loisinfektiota 13 vuotta tietämättään – bilhartsiatartunta selvisi vahingossa: ”Pikku vipeltäjä penetroitui sisääni ihon läpi”

  6. 6

   Tuntematon hirviö nousi merestä – onko Alty syvänmeren hai?

  7. 7

   Oliko Dubaista kadonnut Tiina, 41, huvijahdilla prinsessan ja ex-vakoojan kanssa? Suomalaisnaisen perhe vetoaa hallitsijaan

  8. 8

   Puukottajaa ampunut poliisi kertoo dramaattisista sekunneista Turun Brahenkadulla: ”Hän sanoi, että ota ase valmiiksi...”

  9. 9

   Pamela Tolalta täystyrmäys Aku Louhimiehen anteeksipyynnölle A-studiossa – kommentoi nyt kohua: ”Meidän kärsimyksemme on ollut silminnähtävää”

  10. 10

   Britney Spearsin muuttunut ulkonäkö herättää ihmetystä Instagramissa – ”Järkyttävää, en edes tunnistanut häntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Pojanpoika luuli perivänsä kaiken – sitten isotäti kaivoi yllätyksen 15 vuoden takaa

  3. 3

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  4. 4

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  5. 5

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  6. 6

   Videot paljastavat totuuden Arhinmäen väitetystä tönäisystä

  7. 7

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  8. 8

   Huomasitko? Maria Veitolan ja Laura Huhtasaaren käytös tv:ssä puhuttaa – jännite välittyi kotisohvalle

  9. 9

   Aamulypsyn Juha Perälä tutustui Lontoossa unelmiensa naiseen ja se oli menoa – tässä on 21-vuotias kuvankaunis Noora

  10. 10

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

  2. 2

   Saatko tehtyä niin monta punnerrusta kuin ikäisesi pitäisi? Selvitä 30 sekunnin testillä

  3. 3

   Nyt se on varmaa – Jokerien huippulupaus Eeli Tolvanen lähtee NHL:ään jo tänä keväänä

  4. 4

   Kommentti: Suomi siirtyy ensi viikonloppuna kesäaikaan ja tästä syystä se on erittäin hyvä asia

  5. 5

   IS seuraa sukellusvenemurhan oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä – Madsen: ”En ole psykopaatti”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  2. 2

   Jyrki Sukula lyttää täysin Ysitien legendaarisen taukopaikan ruuan – ”Huonompaa kuin ABC:llä”

  3. 3

   Jussi-palkittu Amanda Pilke teki rajun roolin Louhimiehen elokuvassa vuonna 2012 – katosi sitten julkisuudesta: avautuu nyt raskaista kokemuksista alalla

  4. 4

   Turmeletko tietämättäsi terveytesi tukipilarit? 6 tapaa, joista suolistosi ei tykkää

  5. 5

   Tunna Milonoff kantoi loisinfektiota 13 vuotta tietämättään – bilhartsiatartunta selvisi vahingossa: ”Pikku vipeltäjä penetroitui sisääni ihon läpi”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Pojanpoika luuli perivänsä kaiken – sitten isotäti kaivoi yllätyksen 15 vuoden takaa

  3. 3

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  4. 4

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  5. 5

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  6. Näytä lisää