Vakava kriisi varjostaa Kapkaupunkia – miljoonakaupungista uhkaa loppua vesijohtovesi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vakava kriisi varjostaa Kapkaupunkia – miljoonakaupungista uhkaa loppua vesijohtovesi

Kaupunkilaisia on kehotettu kuluttamaan korkeintaan 87 litraa vettä päivässä.

Asukkaat hakevat vettä kanistereihin Newlandsin lähiössä joulukuussa.­

12.1.2018 21:51

Muun muassa BBC ja Quartz uutisoivat, että Kapkaupungista uhkaa tulla maailman ensimmäinen miljoonakaupunki, josta loppuu vesijohtovesi. Quartzin mukaan uhkaava tilanne voi iskeä neljän miljoonan asukkaan kaupunkiin 22. huhtikuuta. BBC:n mukaan se on puolestaan mahdollista jo maaliskuussa.

New York Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että Kapkaupungista tulisi maailman ensimmäinen miljoonakaupunki, josta loppuu vesijohtovesi.

Uima-allasta ei täytetä Newlandsissa.­

Kaupunkilaisia on kehotettu käyttämään vettä säästeliäästi. Ohjeistuksen mukaan vettä ei saisi kuluttaa päivässä yli 87 litraa ja esimerkiksi autojen vesipesut ja uima-altaiden täyttäminen on kielletty. Kuukaudessa vettä saa kuluttaa korkeintaan 10 500 litraa. Sääntöjen rikkomisesta voi saada euroiksi muunnettuna noin 670 euron suuruisen sakon.

Veden kulutusta yritetään hillitä, jotta juomavesi ei täysin loppuisi.­

Ohjeistus tuli voimaan vuoden vaihduttua. BBC kertoi, että myös maassa vierailleen Intian krikettijoukkueen pelaajien suihkuaikaa ottelun jälkeen rajoitettiin kahteen minuuttiin. Sama sääntö koskee New York Timesin mukaan myös kaupungin vakituisia asukkaita.

Nurkan takana vaaniva vesikriisi johtuu siitä, että viimeisen kolmen vuoden ajan kaupungissa on satanut hyvin vähän, eikä kaupungin vesijärjestelmää ole suunniteltu kestämään tällaista tilannetta. Samaan aikaan Etelä-Afrikan pääkaupungin asukasluku on kasvanut ja lisännyt tarvetta vesijohtovedelle.

Moltenon tekoaltaan pinta on matalalla. Vesivarastojen kuihtumisen vuoksi vettä täytyy säännöstellä.­

Paikallinen hallitus yrittää keksiä keinoja tilanteen ratkaisemiseksi muun muassa kartoittamalla mahdollisuuksia meriveden puhdistamisesta juomavedeksi. Myös pohjavesivarojen suojelemiseksi ja veden kierrättämiseksi tehdään suunnitelmia. The South African kertoo verkkosivuillaan, että kaupunkiin on ehdotettu myös vedenkäyttöön liittyvää verotusta, joka astuu voimaan mahdollisesti helmikuussa ja pysyy käytössä muutamia vuosia.

Myös maaseudulla on kärsitty kuivuudesta.­

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan juomaveden puutteesta kärsii maailmassa lähes 850 miljoonaa ihmistä ja luku on kasvussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?