Ulkomaat

Miehittämättömät lennokit yrittivät iskeä Venäjän sotilastukikohtiin – katso kuvat pudotetuista droneista

Julkaistu:

Syyria
Venäjän puolustusministeriön mukaan kaikkiaan 13 miehittämätöntä dronea yritti tehdä koordinoidun pommi-iskun Venäjän tukikohtiin Syyriassa.
Miehittämättömillä lennokeilla tehtävät iskut voivat olla pian arkipäivää niin sotatilanteissa kuin terroristienkin käsissä. Tästä varoittaa Venäjän puolustusministeriö, joka on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvia Syyriassa pudottamistaan lennokeista.

– Lennokkien käyttäminen hyökkäykseen todistaa, että taistelijat ovat saavuttaneet teknologian, jonka avulla heillä on mahdollisuus tehdä terrori-iskuja missä maassa tahansa käyttäen miehittämättömiä ilma-aluksia, Venäjän puolustusministeriö varoittaa tiedotteessaan.

– Terroristit voivat käyttää vastaavia lennokkeja myös muissa maissa, eikä kohteena ole välttämättä pelkästään sotilaskohteita, Venäjän puolustusministeriö huomautti uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Venäjän mukaan yhteensä 13 aseistettua lennokkia yritti hyökätä viime lauantain vastaisena yönä Venäjän tukikohtiin Syyriassa. Puolustusministeriön mukaan kymmenen lennokkia hyökkäsi Hmeimimin lentotukikohtaan Pohjois-Syyriassa ja kolme Tartusin laivastotukikohtaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän asevoimat ilmoitti tehneensä kaikkiaan kuusi lennokkia toimintakyvyttömiksi ottamalla ne haltuunsa elektronisesti. Kolme dronea oli saatu pakotettua maahan vahingoittumattomina, mutta kolme oli tuhoutunut osittain maahan iskeytyessään. Loput seitsemän lennokkia Venäjä kertoo tuhonneensa Pantsir-ilmatorjuntaohjuksilla, joten isku jäi kaikkineen Venäjän mukaan pelkän yrityksen tasolle eikä mitään vahinkoja tullut.


Venäjän mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Syyriassa organisoitiin massiivinen droneisku. Lennokit olisivat voineet hakeutua kohteeseensa gps-tekniikan avulla jopa sadan kilometrin etäisyydeltä.

Venäjän asevoimien mukaan jokaisessa dronessa oli kymmenen pientä itsetehtyä räjähdettä, joihin oli käytetty noin 400 grammaa räjähteitä. Pommien sisältä kerrotaan löytyneen myös metallinpaloja, joiden oli tarkoitus aiheuttaa lisätuhoa. Yksi lennokeista oli lisäksi varustettu videokameralla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut hyökkäystä provokaatioksi, jonka tekijät ovat Venäjän tiedossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Siellä oli provokaattoreita, mutta he eivät olleet turkkilaisia. Mutta me tiedämme, keitä he ovat ja tiedämme, keille he maksoivat tästä provokaatiosta, Putin sanoi Komsomolskaja Pravdalle.

Putinin mukaan lennokit näyttivät varsin kotitekoisilta, mutta todellisuudessa kyse oli kehittyneestä teknologiasta eikä vastaavia ole käytetty aiemmin Venäjää vastaan Syyriassa.

– Lennokit oli naamioitu niin kuin ne olisi tehty käsityönä. Mutta todellisuudessa siellä oli tietenkin korkean teknologian elementtejä, Putin sanoi.


Venäjän mukaan lennokkien rakentamisessa käytetyt materiaalit ovat kaikki vapaassa myynnissä, mutta niiden kokoaminen ja muuttaminen täsmäohjattavaksi aseeksi ei ole silti yksinkertainen asia.

– Tämän luokan lennokkien tekeminen ei ole mahdollista käsityönä. Niiden rakentamisessa ja käytössä on ollut mukana asiantuntijoita, jotka ovat saaneet koulutuksen maissa, joissa valmistetaan ja käytetään miehittämättömiä ilma-aluksia, sanoi Venäjän puolustusministeriön edustaja Aleksandr Novikov.

Lennokki-iskun tekijöistä ei ole varmuutta, mutta venäläislähteet ovat esittäneet julkisuudessa epämääräisiä vihjailuja sekä Ukrainan että Yhdysvaltain suuntaan antaen ymmärtää, että iskuihin olisi saatu apua näistä maista.

Lennokeista löytyneiden räjähdysaineiden kerrotaan olleen sellaisia, joita valmistetaan muun muassa Ukrainassa. Ukrainan puolustusministeriö on kiistänyt tiukasti kaiken osallisuutensa iskuun ja kutsunut epäilyjä Venäjän tahalliseksi informaatiohyökkäykseksi Ukrainaa vastaan.

Venäjän mediassa iskun mahdolliseksi tekijäksi on mainittu Al-Nusran rintama, sillä lennokkien laukaisupaikka kerrotaan paikannetun Idlibin seudulle. Tässä yhteydessä on puolestaan vihjailtu, että Al-Nusran taistelijat olisivat saaneet lennokkien rakentamiseen apua Yhdysvalloilta. ABC Newsin mukaan Pentagon on kiistänyt jyrkästi, että sillä olisi mitään tekemistä lennokki-iskun kanssa.

Lennokki-iskusta uutisoi Suomessa aiemmin Tekniikan Maailma.