Ulkomaat

Sukelluskaivoksessa menehtyneen suomalaisnaisen ruumis nostettiin syvyyksistä

Julkaistu:

Ruotsi
Operaatio oli haastava, mutta kolmen tunnin sukelluksen päätteeksi sukeltajat onnistuivat.
Suomalaissukeltajan ruumis saatiin nostettua ylös kaivoksesta Ruotsin Tuna-Hästbergissä perjantai-iltana, vahvistaa Borlängenin poliisin tiedottaja Christina Hallin Ilta-Sanomille. Hänen mukaansa operaatio sujui suunnitelmien mukaisesti.

– Kaikki meni hyvin. On hienoa, että perhe ja ystävät tietävät hänen olevan suojassa nyt, Hallin sanoo.

Nostoa valmisteltiin paikan päällä koko perjantaiaamupäivä turvasukellusta myöten, minkä jälkeen varsinainen nostosukellus päästiin aloittamaan noin puoli kolmen aikaan iltapäivällä. Kolmen tunnin sukelluksen päätteeksi suomalaisnaisen ruumis oli maan pinnalla.

Ruotsin merivoimien edustaja Rolf Bergström kertoo, että aamupäivällä tehdyn turvasukelluksen aikana sukeltajat tarkistivat reitin ruumiin luo ja dokumentoivat reittiä ja ruumiin ympäristöä. Suunnitelman täytyi olla erityisen tarkka siksi, että sokkeloisessa kaivoksessa on useita reittivaihtoehtoja. Ruumis oli noin 20 metrin syvyydessä 400 metrin päässä kaivoksen sisäänkäynniltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä kello viideltä Suomen aikaa operaation onnistumisesta ei ollut varmuutta. Tuntia myöhemmin ruumiin kerrottiin olevan turvassa.

– Se ei ole kovin helppoa, sinne ei vain mennä sisään ja ulos, Bergström kuvailee vedenalaisen kaivoksen haastavia olosuhteita.

– Koska nosto on osa rikostutkintaa, meidän täytyy samalla dokumentoida kaikki myös ruumiin ympäristöstä selvittääksemme tapahtumien kulun. Samalla pitää kyetä turvaamaan omien sukeltajiemme turvallisuus.


Ruumiin nostamiseen osallistui yhteensä neljä sukeltajaa, joista Bergströmin mukaan kaksi olivat poliisisukeltajia ja kaksi asevoimien sukeltajia. Koko pelastustiimin koko oli noin kymmenen ihmistä. Aiemmin Borlängen poliisi kertoi joutuneensa kääntymään asevoimien avun puoleen, koska poliisisukeltajilla ei ole riittävää ammattitaitoa nostaa sukeltajaa asianmukaisella tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bergströmin mukaan poliisilla ei myöskään ole riittävää kalustoa sukelluksen vaatimaan syvyyteen.

Kuolinsyytutkinnan kestoa ei osata vielä arvioida

Seuraavaksi teknikot tutkivat ruumiin ja sukeltajan varusteet. Tämän jälkeen ruumis viedään Uppsalan sairaalaan kuolinsyytutkimusta varten.

Christina Hallinin mukaan rikostutkimus on käynnissä, kunnes poliisi on poissulkenut rikokseen viittaavat tekijät.

– Haluamme varmistua siitä, että kyseessä oli onnettomuus. Siksi tutkimme vielä erityisen tarkasti sukeltajan varusteet, etteivät ne olleet rikkoutuneita. Lisäksi tutkimme kaivoksen turvallisuutta.

Vielä ei tiedetä, miten kauan kuolinsyytutkinta vie ja milloin ruumis saadaan tuotua Suomeen.

Sunnuntaina Tuna-Hästbergin kaivoksessa tapahtuneessa sukellusonnettomuudessa menehtyi noin nelikymppinen suomalaisnainen. Tapaturman syytä ei vielä tiedetä.

Hänen seurassaan oli tapahtumahetkellä kaksi suomalaismiestä, jotka tekivät voitavansa pelastaakseen toverinsa. He ovat kertoneet joutuneensa poistumaan noin 20 minuutin pelastusyrityksen jälkeen veden alta heidän omien paineilmavarantojensa alkaessa loppua. Ystävien mukaan nainen oli erittäin kokenut sukeltaja.