Ulkomaat

Venäläiskaupungissa lepää pyhimys ja pakastettuja vainajia

rac

Julkaistu:

Ikuisuus
IS vieraili Sergijev Posadissa, jonne on haudattu yksi Venäjän ortodoksikirkon pyhimyksistä. Lähellä on myös tulevaisuuden elämää varten syväjäädytettyjä ihmisiä.
Moskovan lähellä sijaitsevassa Sergijev Posadin kaupungissa avautuu kaksi näkökulmaa kuolemattomuuteen. Ensimmäinen liittyy Venäjän ortodoksikirkkoon, toinen nykyaikaista huipputeknologiaa käyttävään KrioRus-yhtiöön.

Pyhittäjä Sergei Radonezhilainen rakensi vuonna 1337 veljensä kanssa vaatimattoman erakkomajan ja kirkon autiolle metsäaukiolle Moskovan pohjoispuolelle. Sergei oli 23-vuotias ylhäisen pajariperheen lapsi, josta tuli askeettinen ja syvästi uskonnollinen munkki.

Pienestä puukirkosta kasvoi Troitse-Sergijevin luostari, joka sijaitsee nykyisessä Sergijev Posadin kaupungissa.


Luostari sai lavran eli alueen pääluostarin arvonimen, ja siitä tuli Venäjän ortodoksisen kirkon tärkeimpiä keskuksia. Lavrassa on korvaamattoman arvokkaita taideaarteita ja rakennuksia sekä pappisseminaari, jossa opiskelee satoja munkkeja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arkkitehtuuriltaan muurein ympäröity luostarialue on upea helmi. Kokonaisuus on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon.

Luostarissa on tuulisena lokakuun päivänä vilkasta. Muurien sisällä pyörii paljon pyhiinvaeltajia ja muita matkailijoita. Monet vastaan tulevat munkit sormeilevat älypuhelinta.

Silti päällimmäisenä tunnelmaa luo vanha historia, ja vanhan Venäjän harras usko.

– Elämä täällä on enimmäkseen rutiinia. Teemme samoja asioita joka päivä, sanoo isä N:ksi esittäytyvä munkki. Hän ei halua esiintyä koko nimellään, sillä luostari ei ole antanut lupaa haastattelulle.

– Monet meistä ovat ylpeitä siitä, että he ovat munkkeja tässä loistavassa luostarissa. Mutta eikö munkin elämään kuitenkin kuulu se, että ei tunne ylpeyttä, isä N. pohtii upean katedraalin eteisaulassa.

 

Hän oli hyvin vaikuttava hahmo jo elinaikanaan.

Sergei Radonezhilainen kuoli vuonna 1392. Venäjän ortodoksinen kirkko alkoi pitää häntä pyhänä jo 1400-luvulla.

– Hän oli hyvin vaikuttava hahmo jo elinaikanaan, kertoo lavran hyvin tunteva Aleksej Sjöberg, Tampereen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra.

Pyhittäjän hauta avattiin 30 vuotta kuoleman jälkeen. Siellä puuarkussa lepäsi Sergei, tarinaan mukaan yhtä kauniina ja tuhoutumattomana kuin elonsa päivinä.

Ajatus siitä, että pyhät ihmiset eivät maadu kuoleman jälkeen, kuuluu isä Aleksejn mukaan vanhaan ortodoksiseen kansanuskoon.

– Kansan keskuudessa tuhoutumattomuus ymmärretään merkkinä, ikään kuin Jumalan suosionosoituksena, Aleksej sanoo IS:lle puhelimitse Tampereelta.

Yksinään tuhoutumattomuus ei merkitse kirkolle mitään, sillä ”jumalattomankin” ihmisen ruumis voi suotuisissa oloissa muumioitua ja säilyä.

– Mutta yhdistettynä pyhän ihmisen elämään se on ikään kuin merkki siitä, että Jumala pitää hänestä huolta kuolemankin jälkeen.


Mutta onko tuhoutumattomuus totta vai uskon asia?

– Ortodoksinen kirkko ei ole ottanut koko asiaan juurikaan kantaa teologisella tai virallisella tavalla. Se on lähinnä kansan hurskautta. Kirkon mielestä ei ole ratkaisevaa, mitä ruumiille tapahtuu kuoleman jälkeen, isä Aleksej pohtii.

Pyhittäjä Sergei ei saanut nukkua rauhassa. Bolshevikit kävivät 1920-luvulla kampanjaa kirkkoa vastaan ja avasivat pyhien arkkuja näyttääkseen, etteivät ruumiit olleet säilyneet sen paremmin kuin muidenkaan ihmisten. Tarkoituksena oli rikkoa uskomuksia ja rapauttaa kirkon valtaa uudessa neuvostovaltiossa.

Kampanjasta huolimatta Sergein jäännökset säilyivät tallessa. Ne lepäävät nyt lavran vanhimmassa kirkossa, Pyhän kolminaisuuden katedraalissa, jossa uskovat käyvät kunnioittamassa häntä joka päivä. Osa Sergein pääkallosta näkyy arkusta, metallisuojien ja lasin takaa.


Luostarissa on esillä myös alkuperäinen puuarkku, jossa Sergei haudattiin. Arkusta huomaa, että Sergei oli kookas mies, noin 180 senttiä pitkä. Arkun reunoihin on laitettu metallihelat. Pyhiinvaeltajilla oli tapana suudella arkkua, nakertaa siitä samalla irti tikkuja ja viedä ne kotiinsa, ikään kuin pyhäinjäänteeksi.

Muutaman kilometrin päässä lavrasta avautuu aivan toinen näkökulma ikuiseen elämään.

Sergijev Posadin laitamilla, tavallisen venäläisen omakotitalon pihalla, on valkoinen, metallirakenteinen halli. Se on venäläisen kryoniikkayhtiö KrioRusin kylmäsäilytystila, jonka kahdessa termospullon kaltaisessa nestetyppisäiliössä lepää 24 tulevaisuutta varten valmisteltua vainajaa. Osalta heistä KrioRus on tallentanut koko kehon, osalta pelkän pään tai aivot.

KrioRusin edustajat uskovat, että lasimaiseen tilaan pakastetut ruumiit säilyvät vähintäänkin satoja tai jopa tuhansia vuosia – ne ovat käytännössä tuhoutumattomia, jos vain säiliöiden 196 pakkasasteen kylmyys pysyy yllä.

KrioRusin taustalla on transhumanismi, ajatus ihmisen rajattomista mahdollisuuksista. KrioRusin säilyttämät asiakkaat odottavat uutta elämää: tieteen kehittymistä niin pitkälle, että heidän kuolemaansa johtaneet syyt voidaan parantaa ja syväjäädytyksessä mahdollisesti syntyneet vauriot voidaan korjata. Sitten kuolleet voisivat palata rajan takaa takaisin elämään.


Kryoniikka on kiistanalaista ja kokeellista toimintaa, johon monet lääketieteen ja neurotieteiden edustajat eivät usko.

Sekä kirkon että transhumanistien mukaan ihmisen persoonallisuus on suurempi ja pysyvämpi asia kuin hänen lyhyt maallinen taipaleensa. Näin ihminen voi elää ikuisesti.

– Kristinusko ei tosin opeta, että se olisi mahdollista teknologian avulla, isä Aleksej sanoo.

– Ero on siinä, että teknologia voi pidentää elämää ajallisesti. Mutta jos me puhumme Jumalan valtakunnasta tai taivaasta, niin me puhumme sellaisesta asiasta, joka on ajan ulkopuolella.

Lue lisää kryoniikasta ja KrioRusin toiminnasa Ilta-Sanomien erikoislehdestä Suomi2050. Lehti on saatavissa myös digitaalisena versiona osoitteessa is.fi/lehti.