Ulkomaat

P***läpipuheillaan raivostuttanut Trump päätyi ruskeaksi läjäksi kotikaupunkinsa lehden kanteen

Julkaistu:

Yhdysvallat
Useat presidenttiä kritisoivat henkilöt ovat muistuttaneet Trumpia siitä, että väestön monimuotoisuus on Yhdysvaltojen suuruuden taustalla.
Torstaina kongressin molempia puolueita edustava lainsäätäjäryhmä neuvotteli presidentin kanssa Valkoisessa talossa maahanmuuttoa koskevasta sopimuksesta. Washington Post -lehden mukaan turhautunut presidentti Donald Trump käytti tapaamisessa alatyylistä kieltä puhuessaan Yhdysvaltoihin tulevista maahanmuuttajista.

– Miksi kaikki nämä ihmiset tulevat meille persläpimaista? Trumpin kerrotaan sanoneen viitaten köyhiin Afrikan maihin, Haitiin ja El Salvadoriin.

New York Timesin mukaan Trump myös sanoi, että Yhdysvaltojen pitäisi ottaa lisää ihmisistä Norjasta ja sen kaltaisista maista. Edellispäivänä Trump tapasi Norjan pääministerin Erna Solbergin Valkoisessa talossa.

Lausunto persläpimaista on pöyristyttänyt niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa. Esimerkiksi Meksikon presidenttinä vuosina 2000–2006 ollut Vicente Fox Quesada vastasi Trumpin puheisiin kipakasti Twitterissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Donald Trump, sinun suusi on siivottomin persläpi maailmassa. Millä valtuuksilla sinä julistat kuka on tervetullut Amerikkaan ja kuka ei. Amerikan suuruus on rakennettu erilaisuudella, vai oletko unohtanut oman maahanmuuttajataustasi, Donald? hän kirjoitti viitaten Trumpin isään Fred Trumpiin, jonka vanhemmat muuttivat Yhdysvaltoihin Saksasta.
– Jos Trump olisi sanonut rasistiset ja muut barbaariset kommenttinsa kampanjan aikana, luuletteko, että se olisi muuttanut vaalien lopputulosta? hän kysyi perään toisessa twiitissään.

Myös Trumpin kotikaupungissa ilmestyvä New York Daily News julkaisi rajun kansikuvan, jossa kritisoidaan Trumpia avoimesti. Lehti twiittaa Trumpin ”paskoneen” amerikkalaisen unelman päälle ja julkaisi etusivullaan kuvan Trumpista ruskeana läjänä.
Lausunto järkyttää CNN:n mukaan myös Trumpin omassa puolueessa. Tim Scott, ainoa afroamerikkalainen republikaanisenaattori, luonnehti lausunnossaan olevansa pettynyt presidentin puheisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos presidentti todella sanoi näin, olen hyvin pettynyt. Amerikkalainen perhe syntyi, kun maahanmuuttajat pakenivat vainoja ja köyhyyttä etsiäkseen parempaa tulevaisuutta. Monimuotoisuus on vahvuutemme, Scott muistutti.

Myös Trumpia vastaan republikaanien presidenttiehdokkuudesta kisannut Jeb Bush otti kantaa aiheeseen Twitterissä.
– Jokaista askelta kohtaan, jonka presidentti ottaa eteenpäin hyvien ja johdonmukaisten poliittisten päätösten suhteen, hän selittämättömästi ottaa kymmenen harha-askelta takaisinpäin. Toivon, että kommentit olivat vain karkea ja nenäkäs virhe, eivätkä ne heijasta vihamielistä rasismia, jolta ne vaikuttavat, Bush kirjoitti.

Demokraattisenaattori Bernie Sanders sanoi, ettei amerikkalaisten tulisi kuitenkaan vastata vihalla Trumpin möläytykseen. Hänen mukaansa he voisivat sen sijaan rakentaa poliittisen liikkeen, jonka sanoma on, ettei Trumpin lausunto edusta sitä, mitä he todella ovat.

– Emme siedä tämäntyyppistä moraalittomuutta ja tulemme luomaan hyvin erilaisen Amerikan ja palauttamaan ne arvot, jotka tekevät kansakunnastamme upean, Sanders sanoi.

Presidentin lehdistöpäällikkö Sarah Sanders sanoi CNN:lle, ettei Valkoinen talo ei antaa enempää lausuntoja aiheesta.

Tuoreeltaan Valkoisesta talosta ei kiistetty sitä, että Trump olisi kysynyt, miksi Yhdysvaltoihin tulee väkeä ”persläpimaista”. Valkoisen talon virallisessa lausunnossa todettiin sen sijaan, että ”Trump taistelee saadakseen pysyviä ratkaisuja, jotka tekevät maamme vahvaksi ottamalla vastaan ne, jotka voivat osallistua yhteiskuntaamme, kasvattaa talouttamme ja sulautua upeaan kansamme”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt