USA haluaa nimetä Venäjän lähetystön osoitteen murhatun ”Boris Nemtsovin aukioksi” – venäläiskansanedustajalta viiltävä kuitti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA haluaa nimetä Venäjän lähetystön osoitteen murhatun ”Boris Nemtsovin aukioksi” – venäläiskansanedustajalta viiltävä kuitti

Yhdysvaltain ja Venäjän välille saattaa kehittyä erikoinen kadunnimisota, mikäli Moskova päättää reagoida Washingtonin aloittamaan ”kadunnimitrollaukseen”.

Washington haluaa nimetä uudelleen Wisconsin Avenuen kohdan, jossa sijaitsee Venäjän suurlähetystö. Alue nimettäisiin vuonna 2015 murhatun venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin mukaan.­

12.1.2018 10:52

Kaikki alkoi siitä, kun Yhdysvalloissa keksittiin ryhtyä vaatimaan, että Venäjän Washingtonin-suurlähetystön edustalla oleva katu pitää nimetä murhatun venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin mukaan.

Hanke on ollut jäissä pitkän aikaa, mutta tällä viikolla se sai uutta vauhtia, kun Washingtonin kaupungin päättäjät ilmoittivat äänestäneensä kadunpätkän uudelleennimeämisen puolesta.

Venäjän suurlähetystö Washingtonissa sijaitsee tällä hetkellä Wisconsin Avenuella. Koko katua ei aiota nimetä uudelleen, vaan ainoastaan vaan ainoastaan lähetystön edustalla oleva kadunpätkä nimettäisiin Boris Nemtsovin mukaan.

Nemtsovin läheinen ystävä ja avustaja Vladimir Kara-Murza kertoi sosiaalisessa mediassa, että jatkossa Venäjän Washingtonin-lähetystön osoitteeksi tulisi siten ”Boris Nemtsov Plaza”. Aukiolla on nyt jo myös Facebookissa omat sivunsa.

Taustalla on siis ajatus, että jatkossa Yhdysvaltain viranomaiset pakottavat Venäjän diplomaatit käyttämään esimerkiksi virallisessa kirjeenvaihdossa koko ajan Nemtsovin murhasta muistuttavaa osoitetta. Kadunpätkän uudelleennimeäminen on tarkoitus tehdä 27. helmikuuta, jolloin tulee kuluneeksi kolme vuotta murhasta.

Venäjän tunnetuimpiin kuulunut oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattiin Kremlin edustalla olevalle sillalle helmikuussa 2015.­

Nemtsov ammuttiin Kremlin edustalla olevalle sillalle Moskovassa 2015. Nemtsovin lähipiiri epäilee, että hänen murhansa todellinen tilaaja löytynee Venäjän johtoeliitistä.

Kremlissä Washingtonin aikeisiin on reagoitu toistaiseksi korostetun tyynesti. Presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov sanoi venäläisviestimille, että Yhdysvalloilla on tietenkin oikeus nimetä katunsa niin kuin se haluaa.

Venäjän viranomaiset eivät ole halunneet perustaa murhatulle BorisNemtsoville virallista muistomerkkiä Moskovaan.­

Venäjän kansanedustajat ovat ilmaisseet ärtymyksensä avoimemmin. He ovat kutsuneet Yhdysvaltain kadunnimeämisaikeita moraalittomiksi ja Venäjää halventaviksi.

Kansanedustaja Mihail Degtjarjov ehdotti esimerkiksi jo, että Moskovan pitää nimetä Yhdysvaltain Moskovan-lähetystön postiosoitteeksi ”Severoamerikanskij Tupik” eli ”Pohjois-Amerikan Umpikuja”. Degtjarjovin mukaan katua ei tarvitsisi nimetä välttämättä uudelleen, sillä ainoastaan Yhdysvaltain lähetystön virallinen postiosoite voitaisiin muuttaa. Hän on jo esittänyt ideansa Moskovan kaupunginhallitukselle.

Venäjän mediassa on esiintynyt myös muita nimiehdotuksia Yhdysvaltain Moskovan-lähetystön osoitteeksi. On ehdotettu muun muassa kadun nimeämistä Edward Snowdenin tai Julian Assangen mukaan. Muina vaihtoehtoina on esitetty esimerkiksi ”Hiroshiman ja Nagasakin aukiota” tai ”Amerikan alkuperäisväestön kansanmurhan muistokatua”.

Venäjän Yhdysvaltain-lähettiläs Anatoli Antonov antoi kuitenkin ymmärtää, että Venäjä ei lähde kadunnimisotaan Yhdysvaltain kanssa.

– Yhdysvaltain viranomaiset päättävät, missä, koska ja kenen kunniaksi he nimeävät minkäkin aukion tai kadun. Me hyväksymme minkä tahansa Yhdysvaltain päätöksen tässä asiassa. Tärkeintä on, että päätös tehtäisiin hyvistä lähtökohdista, eikä kärki kohdistuisi Venäjää vastaan, Antonov sanoi RTVI-kanavalle.

Venäjän suurlähetystö sijaitsee Wisconsin Avenuella Washingtonissa.­

Kun Antonovilta kysyttiin, millaisia tunteita hänessä herättää se, että hän tulee jatkossa työskentelemään Boris Nemtsovin aukiolla, hän vastasi seuraavasti:

– Minussa se ei herätä minkäänlaisia tunteita. Minä ja minun työtoverini jatkamme työtämme niin kuin olemme tähänkin asti tehneet.

Myös Venäjän liittoneuvoston ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Vladimir Dzhabarov sanoi Ria Novostille, että Venäjän ei pidä reagoida Yhdysvaltain tekoon vastatoimilla.

– Täytyy ottaa rauhallisesti tämä Washingtonin vallanpitäjien päätös. Uskon, että mitään (vastatoimia) ei tule. Vaikka on selvää, että he laskivat sen varaan, että tämä päätös herättää tai saattaa herättää Moskovassa ärtymystä, Dzhabarov sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?