Ulkomaat

Venäjän presidenttikisasta hylätty liikemies IS:lle: ”Peruutin oleskelulupani Suomeen, mutta Venäjällä minua ei uskota”

Julkaistu:

Venäjä
Pietarilainen liikemies Aleksandr Tshuhlebov taistelee yhä pääsystä ehdolle Venäjän maaliskuun presidentinvaaliin, josta hänet on jo kertaalleen hylätty Suomi-siteen vuoksi.
Suomessa opiskelujensa ja työnsä vuoksi oleskellut Aleksandr Tshuhlebov, 39, on joutunut Venäjällä erikoiseen tilanteeseen, joka estää näillä näkymin hänen mahdollisuutensa päästä ehdolle maan presidentinvaaleissa.

Venäjän viranomaiset eivät nimittäin näytä uskovan, että Tshuhlebovilla ei ole enää oleskelulupaa Suomeen, minkä vuoksi häntä pidetään vaalikelvottomana.

Tshuhlebovin mukaan hänellä on tosiaan ollut oleskelulupa Suomeen, mistä hän on kertonut avoimesti Venäjän viranomaisille jo aikaa sitten, mutta tällä hetkellä hänellä ei sitä ole.

Tshuhlebov kertoo pyytäneensä itse Suomen viranomaisilta oleskeluluvan perumista hyvissä ajoin ennen presidentinvaaleihin rekisteröitymistään, jotta hän täyttäisi maan vaalilainsäädännön ehdot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen esittänyt Venäjän viranomaisille myös todisteet siitä, että oleskelulupani Suomeen on peruttu, mutta silti minulla väitetään yhä olevan se, Tshuhlebov ihmetteli Ilta-Sanomille puhelinhaastattelussa.

– Kaikissa Venäjän johtavissa tiedotusvälineissä kerrotaan myös, että minulta on löytynyt oleskelulupa Suomeen, mutta kukaan ei ole vaivautunut tarkistamaan asiaa minulta tai Suomen viranomaisilta, hän tuskaili.

Tshuhlebov lähetti IS:lle nähtäväksi Suomen Maahanmuuttoviraston päätökset oleskeluluvan perumisesta. IS tarkisti Maahanmuuttovirastolta myös sen, että kyseinen päätös on todella tehty ja hänen lähettämänsä kopiot ovat aidot.


Tshuhlebovin lähettämistä papereista käy ilmi, että hänelle on myönnetty Suomeen ensimmäinen oleskelu­lupa opintojen perusteella jo vuonna 1999. Pysyvän oleskelu­luvan hän on saanut vuonna 2010. Hän on tehnyt liikemies­uransa metsä- ja paperi­teollisuudessa, minkä vuoksi hänellä on ollut paljon yhteyksiä sekä Suomeen että muualle Eurooppaan.

Marraskuussa 2017 Tshuhlebov on lähettänyt Maahanmuutto­virastoon kirjeen, jossa hän on pyytänyt oleskelu­lupansa peruuttamista ”Venäjällä olevien siteidensä vuoksi”. Marraskuun 20. päivänä Maahanmuutto­virasto on puolestaan tehnyt päätöksen, jolla Tshuhlebovin pysyvä oleskelu­lupa perutaan.

Ennen oleskelulupakohun alkamista Venäjän keskusvaalilautakunta ehti jo hyväksyä Tshuhlebovin valitsijayhdistyksen perustamisen, mikä olisi ollut ensimmäinen askel presidenttiehdokkaaksi pääsemiseksi ja tarvittavien 300 000 kannattajanimen keräämiseksi.


Hieman myöhemmin Venäjän keskusvaali­lautakunta kääntyi kuitenkin maan korkeimman oikeuden puoleen ja pyysi valitsija­yhdistyksen rekisteröinnin peruuttamista sillä perusteella, että Tshuhlebovilla on vieraan maan oleskelu­lupa. Korkein oikeus vahvisti keskusvaali­lautakunnan pyynnön, joten tällä hetkellä Tshuhlebovin ehdokkaaksi pääsy näyttää mahdottomalta.

Venäjän vaalilain­säädännössä ehdokkaaksi asettuminen kielletään siinä tapauksessa, että ehdokkaalla on ulkomaan kansalaisuus, oleskelu­lupa tai jokin muu dokumentti, joka oikeuttaa asumaan vieraassa valtiossa. Laki­tekstistä saa kuitenkin vaikutelman, että se viittaa ainoastaan voimassa olevaan oleskelu­lupaan eikä edellytä, että peruttu tai vanhentunut oleskelu­lupa olisi esteenä ehdokkuudelle.

Tshuhlebovilla on vielä mahdollisuus valittaa hylkäämisestä Venäjän korkeimman oikeuden tuomarikollegiolle, mihin liittyvät paperit hän kertoo jo lähettäneensä. Toistaiseksi hänelle ei ole kuitenkaan annettu edes tietoa mahdollisesta käsittelypäivästä.

– Vaikka valitukseni lopulta hyväksyttäisiin, tämä lyhentää aikaa, joka minulla on lain mukaan käytössä kannattajanimien keräämiseen. Jostain syystä näyttää siis siltä, että minua ei haluta päästää ehdokkaaksi.

Tshuhlebov itse on varovainen arvellessaan syitä siihen, miksi häntä ei haluta mukaan presidenttikisaan ja miksi hänen Suomi-siteestään on tehty siihen muodollinen syy.

Ulkopuolelta katsoen yksi mahdollinen syy ehdokkuuden estämiseen lienee se, että Venäjällä nykyisin vallitseva isänmaallisuushenki ei katso hyvällä presidenttiehdokkaan minkäänlaisia ulkomaalaisyhteyksiä. Mahdollista on myös, että Venäjän viranomaiset haluavat estää ehdokkuuden niiltä nuorilta ehdokkailta, joilla olisi mahdollisuus jatkossa kasvaa tulevaisuuden haastajiksi nykyiselle valtaeliitille, vaikka näiden vaalien varmana voittajana pidetään Vladimir Putinia.

Venäjän presidentinvaalit käydään 18. maaliskuuta.

Tshuhlebov yrittää asettua ehdokkaaksi Vozrozhdenie (Jälleenrakennus) -liikkeen nimissä. Hänen vaaliteemoinaan ovat muun muassa Venäjän alueiden ja teollisuuden kehittäminen sekä tieteeseen ja koulutukseen panostaminen.