Äärimmäiset sääilmiöt piinaavat maailmalla – lumi motitti vuorelle, mutavyöry toi kuoleman - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Äärimmäiset sääilmiöt piinaavat maailmalla – lumi motitti vuorelle, mutavyöry toi kuoleman

Saharan autiomaa verhoutui lumihuntuun, lumi motitti tuhansia turisteja Sveitsin alpeille ja Australiassa kärvisteltiin viikonloppuna lähes 50 asteen lämmössä

10.1.2018 10:36

Pääkuvan paikalla video Kaliforniasta, jossa rankat mutavyöryt ovat aiheuttaneet useiden ihmisten kuolemia ja kotien tuhoutumista.

Äärimmäiset sääilmiöt ovat koetelleet ihmisiä ja luontoa eri puolilla maailmaa viime päivinä.

Saharan aavikolla koettiin jotain hyvin erikoista, kun Ain Sefrassa, Algeriassa alkoi sataa lunta sunnuntai-iltana.

Saharan autiomaan hiekkadyyneille satanut niukka lumipeite otettiin uutistoimisto Reutersin mukaan ilolla vastaan. Reuters kertoo, että dyynien lumisilla kaistaleilla nähtiin innokkaita laskijoita ennen kuin lumi ehti sulaa pois.

Lumi Saharassa on harvinainen näky. Kyseessä on kolmas kerta noin 40 vuoden aikana, kun hiekkadyynejä koristaa lumipeite, Daily Mail -lehti kertoo.

Mies ihmetteli Saharalle satanutta lunta Algeriassa.­

Fuengirolan aurinkorannat saivat lumipeitteen

Etelä-Espanjan lämpöön tottuneita odotti yllätys maanantaina. Suomalaisten suosiman Fuengirolan neitseellisen vaaleat hiekkarannat näyttivät maanantaina entistä vaaleammilta. Syynä oli rannalle satanut lumi.

Fuengirolan aurinkorannikko lumipeitteessä maanantaina 8. tammikuuta.­

Tuhannet turistit jumissa Sveitsin alpeilla

Lumimassat eristivät tiistaina noin 13 000 turistia Sveitsin Alpeille suosittuun hiihtokeskukseen Zermattin kunnassa Etelä-Sveitsissä.

Lumi tukki myös kaikki tie- ja junayhteydet lomakohteeseen ja voi aiheuttaa myös sähkökatkoja, kertoo AFP.

Ironista kyllä, laskettelu ja hiihto on kielletty lumikinosten keskellä lumivyöryriskin takia.

Tältä näyttää kuuluisa Matterhoen ja Zermatt normaalioloissa.­

Lumikinokset motittivat autoilijoita moottoritielle Espanjassa

Voimakkaat talvimyrskyt koettelivat Espanjan keskiosia jo viime viikolla.

Viikonloppuna Espanjan puolustusvoimat komensi 250 sotilasta pelastamaan lumikinoksiin juuttuneita autoilijoita Madridin ja Segovian välillä kulkevalla AP-6-moottoritiellä.

Maan liikenneturvallisuusviraston mukaan tielle oli juuttunut sakeassa lumipyryssä noin tuhat autoa, joiden matkustajille sotilaat ja pelastusviranomaiset jakoivat huopia ja kuumaa juomaa.

Weather Channelin mukaan harvinaisen sankan lumipyryn aiheutti laaja ja kylmä matalapaineen alue, joka tuotti Pyreneiden niemimaan ylle juututtuaan runsaat lumi- ja vesisateet.

Espanjan Avilassa kadutkin muuttuivat laskettelurinteiksi.­

Maastopalojen kuihduttua Etelä-Kaliforniaa piinaavat mutavyöryt

Etelä-Kaliforniassa riehui noin kuukausi sitten historiallisen raivoisa maastopalo. Nyt Santa Barbaran ja Venturan piirikuntia piinaavat rankkasateiden aiheuttamat mutavyöryt. Maastopalot voivat polttaa mukanaan kaiken maa-ainesta koossa pitävän kasviston, jolloin mikään ei pidä maata paikallaan rankkasateen sattuessa.

Tiistaina Santa Barbaran Montecitossa ihmiset jäivät mutavyöryn saartamiksi ja poliisin mukaan ainakin 13 ihmistä kuoli. Lisäksi ainakin 25 on kerrottu saaneen vammoja. Kuolleet löydettiin pelastusoperaatiossa mudan ja romun seasta Monteciton alueelta. Kadonneita on palokunnan mukaan Monteciton alueella yli 20.

Mutavyöryn yhteydessä on palokunnan mukaan kadonnut Monteciton alueella yli 20 ihmistä.­

Mies käveli mutavyöryyn jumittuneen auton ohi Topangassa Kaliforniassa tiistaina.­

Viranomaiset ovat evakuoineet tuhansia ihmisiä maastopalojen lähialueiden alavilta mailta mutavyöryriskin takia, kertoo uutistoimisto AP. Santa Barbaran piirikunnan palokunta kertoo Twitterissä, että koiria käytetään apuna mutavyöryjen uhrien etsimisessä.

Piirikunnan tiedottajan Valerie Kushnerovin mukaan Santa Barbarasta on tähän mennessä pelastettu 50 ihmistä.

Australian hirmuhelle katkoi sähköjä tuhansilta

Australian Sydneyssä koettiin sunnuntaina kuumin päivä lähes 80 vuoteen, kun elohopea kipusi peräti 47,3 asteeseen.

Kaikkien aikojen korkein lämpötila alueella on vuonna 1939 mitattu 47,8 astetta, josta nyt jäätiin vain puolen celsiusasteen päähän.

Surfaaja Benton Fisher vilvoitteli Tamaraman rannalla Sydneyssä maanantaina.­

1-vuotias Hudson Walsh jakoi jäätelönsä Sammy-koiran kanssa Australian Adelaidessa.­

Kuumuudesta johtuen sähköt menivät poikki tuhansilta ihmisiltä.

Äärisää vaatii Australiassa myös eläinuhreja, kun sadat lepakonpoikaset läkähtyivät kuoliaaksi hirmuhelteissä. Asiantuntijan mukaan ainakin 204 hedelmälepakkoa kuoli Sydneyn lähellä sijaitsevassa Campbelltownissa, koska niiden aivot eivät kestä kuumuutta.

Kuuluisalla Bondi beachilla riitti vilvoittelijoita sunnuntaina 7.1.2018.­

Krikettiottelun katsojat suojautuivat auringolta ja helteeltä Sydneyssä sunnuntaina.­

Hyväntekeväisyysjärjestöt jakoivat vettä kodittomille ja kaupungissa järjestetyn kansainvälisen tennisturnauksen ottelua jouduttiin lykkäämään.

Australian ja Englannin välinen krikettiottelu sen sijaan pelattiin, ja sen yleisöä meteorologit kehottivat varustautumaan paidoilla, hatuilla, aurinkolaseilla ja aurinkovoiteilla.

Kanadan itäosissa lähes 50 astetta pakkasta

Täysin toisenlaisissa tunnelmissa kärvisteltiin puolestaan Kanadan itäosissa Ontarion ja Quebecin provinsseissa, jossa lämpötila putosi lähelle 50 miinusastetta. Kipakat pakkaset aiheuttivat muun muassa lentojen viivästymisiä ja peruutuksia Toronton lentokentällä.

Myös Yhdysvaltain itärannikolla värjöteltiin poikkeuksellisen hyytävissä olosuhteissa.

Esimerkiksi New Yorkissa mitattiin lauantaina 13 astetta pakkasta, mikä on kaikkien aikojen matalin kyseisenä päivämääränä mitattu lämpötila.

Toronto heräsi lauantaina normaalia huomattavasti kylmempään säähän, -23 celsiusasteen pakkaseen. Tuolloin pakkaset olivat jatkuneet Torontossa jo 12 päivää putkeen.­

Lake Ontarion höyry nousi Torontoon pakkassäässä.­

Voimakas talvimyrsky hyydytti lentoliikenteen Yhdysvaltojen itäosissa

Lumimyrskyt sotkivat lentoliikennettä New Yorkin lisäksi useilla Yhdysvaltain itäisten osavaltioiden lentokentillä.

Muun muassa Massachusettsissa, Connecticutissa, Mainessa ja New Hampshiressa maa peittyi viikonloppuna yli 30 sentin lumikerrokseen.

Lunta Niagaran putouksilla Kanadan puolella Ontariossa joulukuun 30. päivä.­

Floridassa kylmä sää kangistutti iguaanitkin

Yhdysvaltain ja Kanadan itäosien sääolosuhteet ovat seurausta voimakkaasta talvimyrskystä, joka on tuonut lunta aina Floridaan saakka.

Mies kantoi kahta horrokseen vaipunutta iguaania Floridan Lake Worthissa.­

Lauantaina kerrottiin, että auringosta ja lämmöstä tunnetussa osavaltiossa uima-altaita oli jäätynyt ja horrokseen vaipuneita iguaaneja putoillut puista kylmässä säässä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?