Koirankeksejä, body lotionia ja minttu­karkkeja: Kannabiksen myynti laillistettiin – Kalifornia meni sekaisin marista

Ihmiset jonottivat tunteja ja kassit täyttyivät karkeista ja muista kannabistuotteista, kun myynti viihdekäyttöön laillistettiin Kaliforniassa viime viikon tiistaina. IS kävi katsomassa hysteriaa.

10.1.2018 4:20

Uusi laki ei astunut voimaan heti kaikkialla. Keski-ikäinen mies taluttaa polkupyöränsä Bud King -nimiseen kannabistuotteiden jakelupisteeseen Los Angelesin pohjoisosassa mutta poistuu kaupasta tyhjin käsin.

Hänen lupansa kannabiksen lääkekäyttöön on vanhentunut, ja miestä kehotetaan uusimaan lupa. Marihuanan myyntiä säätelevät nimittäin osavaltion lisäksi paikalliset lainsäätäjät. Ja Los Angelesin kaupungissa marihuanan ostamiseen tarvitaan yhä lääkärin suositus.

– Emme myy marihuanaa viihdekäyttöön, koska kaupunki ei vielä ole myöntänyt siihen lupia, manageri Michael Bailey selittää.

Hän on joutunut käännyttämään ovelta tusinoittain asiakkaita. Kannabiskauppa viihdetarkoitukseen on silti täydessä käynnissä kivenheiton päässä olevassa liikkeessä.

– Se on luvaton myyntipiste ja operoinut jo jonkin aikaa, mutta kaupunki ei tee asialle mitään. Samanlaisia bisneksiä on joka puolella kaupunkia. Monet ostavat maria kadulta laittomilta myyjiltä, Bailey tietää.

  • Jutun alussa olevalla videolla uutistoimisto Reutersin toimittamaa kuvaa Kaliforniasta.

West Hollywoodin MedMen -liike täyttyi asiakkaista marihuanan viihdekäytön tultua lailliseksi Kaliforniassa tiistaina.

Parinkymmenen kilometrin päässä vallitsee tyystin erilainen tunnelma. West Hollywood on oma itsenäinen kaupunkinsa. Täällä marihuanan myynti kaikille halukkaille aikuisille alkoi tiistaina.

Ja meno on kuin maailmanlopun alla. Kannabismyymälöiden edustoille muodostui heti pitkiä jonoja. Lääkärin luvalla Zen Healing -kauppaan olisi päässyt suoraan sisään, mutta viihdekäyttäjät saivat varautua jonottamaan hyvän tovin.

Roberto Rael on odotellut jonossa runsaan tunnin.

– Ostin aikaisemmin marihuanaa lääkärin suosituksella. Se oli helppo saada. Lääkäri kysyi, mihin sitä tarvitsen. Sanoin, että selkäkipuun. Lupa oli uusittava joka vuosi 50 dollarilla (42 euroa). Annoin sen umpeutua, Rael kertoo.

Roberto Rael odotelli jonossa yli tunnin. Aiemmin hänellä oli lääkärin määräys selkäkipuihin, mutta hän myöntää käyttäneensä kannabista viihdemielessä.

Mies myöntää selkävaivojen olleen vain tekosyy ja polttavansa kannabista viihdemielessä. Nyt hän jonottaa flower-nimistä poltettavaa peruslajiketta.

– Se rauhoittaa minua. Poltan vain vähän. Liiallisesta käytöstä tulee laiskaksi ja saa vainoharhaisia piirteitä, enkä pidä siitä, Rael tilittää.

 Marihuanaa voi nauttia myös kahvin ja teen muodossa. Jopa koirille on rauhoittavia ja nivelreumakipuja helpottavia marikeksejä.

Kolmekymppinen kihlapari Blythe ja Brandon on jonottanut marihuanaostoksille puolitoista tuntia.

– Olemme täällä lähinnä minun takiani. Kärsin unettomuudesta. Olen kokeillut kaikkia unilääkkeitä, eikä mikään niistä enää toimi. Nyt kun kannabiskaupasta tuli laillista, ajattelin kokeilla, jos marihuanasta olisi apua, Brandon perustelee.

Blythellä oli aiemmin lääkärin suositus, jonka hän sai valitettuaan ahdistuneisuutta. Kummatkin arvelevat marihuanan olevan pillereitä turvallisempi vaihtoehto. Yhteensä pari aikoi käyttää kannabikseen 250 dollaria eli noin 208 euroa.

Autumn on käyttänyt marihuanaa kipuun, Jess myöntää olevansa viihdekäyttäjä. West Hollywoodin MedMen -liike täyttyi asiakkaista marihuanan viihdekäytön tultua lailliseksi tiistaina.

Autumn ja Jess ovat kannabiksen käytön konkareita.

– Käytin aikaisemmin narkoottisia särkylääkkeitä fibromyalgia-sairauteeni (kipu-uupumusoireyhtymä). Pääsin marihuanalla lääkkeistä eroon, Autumn taustoittaa.

Hän tietää tarkalleen, mikä yhdistelmä tepsii parhaiten hänen kärsimäänsä kipuun. Jess taas kujeilee käyttäneensä kannabista viihteellisesti pitemmän aikaa. Jono liikkuu ja naiset pääsevät sisälle myymälään.

Muutaman korttelin päässä vasta-avattu MedMen näyttää muodikkaalta viini- tai tietokonekaupalta. Täällä ei näy sitä pitkähiuksista hippiä, joka kierrättää marisätkää kaveripiirissä.

Asiakaskunta koostuu nuorista ja vauraan oloisista aikuisista. Marihuanan imelä haju ei tuoksahda sieraimiin. Näytteitä voi katsella ja haistella läpinäkyvistä pyöreistä purkeista.

Pöydillä olevista tablettitietokoneista saa tietoja myytävänä olevista 20:sta eri lajikkeesta. Kullakin on erilainen vaikutus. Esimerkiksi Sativa antaa euforisen olotilan, Sativa Dominant sopii luoviin projekteihin ja Indica rentouttaa.

Kannabislaatu valitaan käyttötarkoituksen mukaan.

Yllättäen yli puolet kaupan myynnistä ei tulekaan perinteisestä, poltettavasta kannabiksesta, vaan syötävistä ja höyrytettävistä kannabistuotteista. Ja niitä on joka lähtöön. Hyllyiltä löytyy mm. kannabista sisältäviä minttukarkkeja – herättäviä ja rentouttavia. On suklaata, body lotionia, kylpysuoloja, salvoja ja tippoja.

Marihuanaa voi nauttia myös mineraaliveden, limonadin, kahvin ja teen muodossa. Jopa koirille on rauhoittavia ja nivelreumakipuja helpottavia kannabiskeksejä. Tämä ei ole nappikauppaa. Pyylevä mies ostaa pipareita 80 dollarilla (67 euroa). Punapukuinen myyjä paketoi ne termoskassiin.

Hyllyiltä löytyy mm. kannabista sisältäviä karkkeja, suklaata, body lotionia, kylpysuoloja, salvoja ja tippoja.

Marihuanan laittoman myynnin arvioidaan olevan kaikkiaan 13,5 miljardin dollarin vuosibisnestä Kaliforniassa. Laillisen myynnin ennakoidaan olevan tänä vuonna runsaan viiden miljardin luokkaa ja niistä saatavien verotulojen 300–500 miljoonaa dollaria (250–415 miljoonaa euroa).

Kaikki eivät ole marijuanan vapautumisesta pelkästään innoissaan. Poliisi pähkäilee sen valvomista liikenteessä. Kannabiksen vaikutuksen alla olevan autoilijan tunnistamiseksi kun ei ole olemassa alkometrin kaltaista puhalluslaitetta, vaan viranomaisten on pääteltävä käytöksestä, onko henkilö päihtynyt vai ei.

Kaliforniassa marihuana on pitkään ollut suomalaisittain keskioluen tapainen päihde, jota on nautittu varsinkin opiskelijapiireissä. Viranomaiset ovat katsoneet sen käyttöä enemmän tai vähemmän sormien läpi. Niinpä onkin vaikeaa kuvitella, että nyt voimaan astunut kannabiksen viihdekäytön laillistaminen toisi suurta muutosta menneeseen menoon.

West Hollywoodin MedMen -liikkeen asiakkaita ja punapukuisia työntekijöitä. Liike täyttyi asiakkaista marihuanan viihdekäytön tultua lailliseksi Kaliforniassa.

4 asiaa marihuana-laista

  1. Kalifornialaiset äänestivät syksyn 2016 presidentinvaalien yhteydessä marihuanan viihdekäytön sallimisen puolesta 21 vuotta täyttäneille aikuisille. Laki astui voimaan vuoden 2018 alusta.

  2. Sitä ennen marihuanaa sai ostaa laillisesti Kaliforniassa vain lääkärin suosituksella. Sen sai käytännössä kuka tahansa sitä haluava.

  3. Marihuanaa saa uuden lain mukaan ostaa korkeintaan unssin (28 grammaa) kerrallaan. Gramma maksaa 10 dollarista (8,30 e) ylös päin lajikkeesta ja kaupasta riippuen. Laki sallii myös kuuden marihuana-pensaan kasvattamisen per henkilö omaan käyttöön. Aineen käyttö on kielletty mm. julkisilla paikoilla ja ajoneuvoissa.

  4. Kannabiksen viihdekäyttö on sallittu Yhdysvalloissa 8:ssa ja lääkekäyttö 29 osavaltiossa. Liittovaltio sen sijaan pitää sitä yhä kiellettynä aineena.

Asiakas tutkii kannabista sisältäviä juomia.

Marihuana eli kannabis

  • Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine.

  • Vaikutus perustuu kasvin erittämiin kannabinoideihin ja terpeeneihin.

  • Vaikutuksia ovat mm. kohonnut mieliala, euforia, rentoutuneisuus, lisääntynyt ruokahalu ja aistikokemusten korostuminen.

  • Kannabiksen hallussapito ja käyttö on kielletty Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?