Ulkomaat

IT-asiantuntija Keijo havahtui Kiinan isoon ongelmaan, kun kotitalo 100 metrin päässä hävisi näkyvistä

Julkaistu:

Keijo Salmivaara on oppinut Aasiassa arvostamaan Suomen puhdasta vettä, ruokaa ja ilmaa.
Vuodet maailmalla ovat saaneet IT-alan asiantuntijatehtävissä työskentelevän Keijo Salmivaaran, 52, ymmärtämään, miten hyvin asiat Suomessa ovat. Aikoinaan Salmivaara lähti töihin Aasiaan: Thaimaahan, Singaporeen ja Kiinaan. Viimeisen vuoden hän on työskennellyt Japanissa, mutta vaimo ja lapset ovat asuneet Suomessa.

– Olen nähnyt, miten ja millaisissa asuinoloissa eri puolilla maailmaa elävät. Tietysti Suomessakin on korjattavaa, mutta kun asioita suhteuttaa johonkin toiseen maahan, niin ongelmat tuntuvat pienemmiltä, Salmivaara pohtii.

Oululaislähtöinen Salmivaara on oppinut arvostamaan erityisesti Suomen puhdasta ilmaa. Esimerkiksi Kiinassa ilmansaasteet ovat merkittävä ongelma.

– Joskus siellä on ollut sellainen savusumu, ettei sadan metrin päästä näe taloaan. Myös Intiassa on samanlaisia ongelmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


  • Jutun pääkuvana olevalla videolla näet, miten paha savusumu verhosi Pekingin vuonna 2015. Alla olevalla videolla kuvaa savusumuisesta Delhistä Intiasta viime syksyltä.


Puhdas juomavesi, joka tulee Suomessa suoraan hanasta, on maailmalla harvinaisuus. Suomessa voi luottaa myös siihen, että ruoka on puhdasta.

– Joka paikassa ei tiedä, kuinka vanhaa ruoka on ja voiko siitä tulla ongelmia myöhemmin. Japanissa tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole.


Suomalaisten yleissivistys on varsin hyvällä tolalla, kun sitä vertaa moneen muuhun maahan, Salmivaara on huomannut.

– Suomessa kaikilla on mahdollista kouluttautua, jos on vain halua ja kiinnostusta. Joka paikassa se ei ole mahdollista, vaan koulutusmahdollisuudet voivat riippua vanhempien varallisuudesta.

Hyvien koulutusmahdollisuuksia ansiosta suomalaisilla on yllättävän hyvä kielitaito. Japanissa ja Kiinassa monilla on yliopistokoulutus, mutta kielitaito on silti vajavainen.

– He, jotka osaavat englantia, pääsevät aika hyvin eteenpäin omilla urillaan.

Suomalaiset ovat arvostettuja ulkomailla luotettavuutensa ja rehellisyytensä ansiosta. Nämä luonteenpiirteet yhdistävät suomalaisia japanilaisiin.

– Kun kertoo olevansa Suomesta, täällä yllätytään positiivisesti.

Haastavien ja kiinnostavien töiden perässä maailmalle lähtenyt Salmivaara kaipaa välillä Suomesta vaihtuvia vuodenaikoja.

– Suomen kesä on todella hieno. Täällä jos on 30 astetta ja ilmankosteus on 90, se ei ole enää nautittavaa. Suomessa on neljä vuodenaikaa ja joka vuodenajalla on puolensa.

Salmivaara ikävöi Suomesta myös perhejuhlia, joulua ja juhannusta. Niinä aikoina hän suuntaa usein Suomeen perheensä luo, niin tänäkin jouluna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt