Venäjänkielinen internet on ihastellut ja ihmetellyt viime aikoina ”oululaista suomalaisbloggaria nimeltä Veikko Korhonen”, jonka on uskaltanut tuoda sosiaalisessa mediassa julki oman ”länsipropagandasta” poikkeavan mielipiteensä ”niin sanotuista” Venäjän aggressioista.
”Suomalaisblogistin” kerrotaan julkaisseen pitkän listan maista, joiden valtiojärjestelmän synty tai itsenäisyyden alku on ollut Venäjän tai Neuvostoliiton ansiota. Suomi on mainittu listalla ensimmäisenä, mutta kirjoituksen mukaan Suomen lisäksi ainakin 27 muuta valtiota saa kiittää synnystään tai olemassaolostaan jollain tavalla venäläisiä.
– Suomalainen bloggari aiheutti sokin Facebookissa: Tämän takia puoli maailmaa on kiitollisuudenvelassa Venäjälle hautaan asti, lukee muun muassa Vezhlivaja Rossija (Kohtelias Venäjä) -sivuston levittämässä artikkelissa, joka nousi joulukuussa yhdeksi venäjänkielisen Yandex Zen -sivuston suositelluimmaksi jutuksi. Yandex Zen on palvelu, jossa käyttäjille tarjoillaan erilaisten algoritmien avulla personoitua ja juuri heitä kiinnostavaa räätälöityä sisältöä.
Perustavaa laatua oleva ongelma Veikko Korhosen blogissa on se, että häntä ei ole olemassa lainkaan – tai ainakaan häntä ei ole olemassa niillä kasvoilla, joiden kerrotaan kuuluvan Veikko Korhoselle. Venäjän internetissä kiertävässä ”suomalaisblogistin” kasvokuvassa on nimittäin Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, joka sai vasta vastikään tietää joutuneensa identiteettivarkauden kohteeksi.
– On todella omituista. Tuntuu inhottavalta, että joku voi vain napata toisen identiteetin tällaisen propagandan palvelukseen, Korhola kommentoi maanantaina IS:lle.
– Minulla ei ole asian kanssa tietenkään yhtään mitään tekemistä. Mietin nyt, mihin toimiin ryhdyn tuon kuvan poistamiseksi. Mutta mitäköhän tällaisissa tapauksissa ylipäätään voi tehdä? Korhola ihmetteli.
Kirjoitus vuodelta 2015
Korhola sai kuulla identiteettivarkaudesta ensi kertaa pietarilaisen Fontanka-uutissivuston toimittajalta, jolle IS puolestaan oli vinkannut, että ”Veikko Korhosen” kuva näyttää hyvin suuresti Atte Korholalta.
Atte Korhola vahvisti IS:lle, että venäläissivuille levinnyt kuva esittää todellakin häntä. Hän ei osannut silti heti palauttaa mieleensä, missä yhteydessä kuva on aikanaan hänestä otettu. Vastaus tähän kysymykseen löytyi kuitenkin yllättäen Ilta-Sanomien kuva-arkistosta: alkuperäisen kuvan on ottanut IS:n valokuvaaja Ari-Veikko Peltonen vuonna 2011 Pekka Haaviston tukikonsertissa Tavastialla ja se on julkaistu myös useamman kerran IS:n nettisivuilla, mistä se on napattu luvatta venäläispropagandan käyttöön.
Alkuperäinen, IS:n kuvaajan Ari-Veikko Peltosen ottama kuva.
Kun IS etsi kyseistä kuvaa Googlen kuvahaun avulla, se antoi tulokseksi, että ”paras tätä kuvaa koskeva arvaus: Veikko Korhonen”. Googlen kautta löytyykin linkkejä reilusti yli sadalle sivustolle, joille sama Atte Korholan kuva on monistettu Veikko Korhosen nimissä.
”Veikko Korhosen” venäläismieliset näkemykset ovat saaneet näkyvyyttä erityisesti Venäjän sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla venäläisisänmaallisilla propaganda- ja valeuutissivustoilla.
Venäjää ylistävä postaus on kiertänyt Atte Korholan kasvoilla varustettuna ensimmäisen kerran jo vuonna 2015, mutta jostain syystä se näyttää nousseen nyt uuteen lentoon, mitä ilmeisimmin ainakin osittain internetin Kremlin-mielisten propagandatilien sille antaman nosteen ansiosta.
”Veikko Korhosen” mysteeriä selvitteli ensimmäisenä pietarilainen Fontanka-uutissivusto, joka oli kiinnittänyt huomiota poikkeuksellisen suosituksi nousseeseen suomalaisbloggariin. Vaikka Veikko Korhosen kerrotaan julkaisseen tekstejään Facebookissa, hänelle ei löydy sieltä tiliä. Sen sijaan hän näyttää olevan aktiivisena venäläisessä VKontakte-palvelussa. Siellä hänen profiilikuvanaan on Che Guevaran kuuluisasta kuvasta ja Atte Korholan valokuvasta tyylitelty kombo.
”Mummo” valistajana
Veikko Korhosen tekstistä löytyy internetistä myös esimerkiksi englanniksi ja suomeksi käännettyjä versioita.
Joissakin venäläisjutuissa kerrotaan kaiken lisäksi liikuttavaa tarinaa siitä, kuinka Veikon valistunut mummo osasi auttaa häntä tunnistamaan historiankirjoissa levitetyn turmiollisen Venäjän-vastaisen länsipropagandan. Esimerkiksi Suomen ja Venäjän yhteinen historia on venäläissivustojen mukaan esitetty lännessä virheellisesti pelkkänä kauhukertomuksena, jossa korostuvat tarinat Venäjän aggressiivisuudesta ja sotilaallisesta uhasta.
– Onneksi Veikko Korhosella oli hyvin viisas ja sivistynyt mummo, jonka ansiosta hän tiesi jo nuoresta lähtien erinomaisesti meidän yhteisen historiamme todellisen kulun, venäläissivustoilla ylistetään ”Veikon” väitettyä suomalaismummoa Atte Korholan myhäilevillä kasvoilla varustettuna.
Aivan oma lukunsa olisi ryhtyä käymään läpi jokaista väitettä niistä eri maista, jotka ovat ”Veikon” listauksen mukaan jonkinlaisessa kiitollisuudenvelassa Venäjälle tai Neuvostoliitolle oman valtiojärjestelmänsä synnystä. Suomen kohdalla huomiota voi kiinnittää kuitenkin jo esimerkiksi siihen, että päivityksessä mainitaan vuosiluvut 1802 ja 1918, jolloin ”Veikon” mukaan Suomen valtio alkoi Venäjän ansiosta syntyä. Venäjä valloitti Suomen alueen Ruotsilta kuitenkin vasta vuosien 1808–09 sodassa – ei 1802 – ja Suomen itsenäisyys Venäjästä sai puolestaan alkunsa jo vuoden 1917 puolella.