5 asiaa voi pilata Trumpin vuoden 2018

Julkaistu:

IS listasi viisi mahdollista kriisiä, joihin presidentti Donald Trump saattaa vuoden 2018 aikana törmätä.
Presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisista tulee tässä kuussa kuluneeksi vuosi. Vaikka presidentin ja tämän lähipiirin ympärillä on muhinut skandaali jos toinenkin, voi Trumpin silti sanoa selvinneen vuodesta 2017 kuivin jaloin.

– Vuodesta 2018 tulee upea. Siitä tulee hyvin, hyvin erityinen, Trump hehkutti vierailleen uudenvuodenjuhlissa Floridan Mar-a-Lagossa.

Monet asiantuntijat kuitenkin ennakoivat, ettei vuosi 2018 tule olemaan republikaanipresidentille helppo. Ilta-Sanomat listasi viisi mahdollista kompastuskiveä, joihin Trump saattaa alkaneen vuoden aikana vielä törmätä.

1. Välirikko Kiinan kanssa

Trumpin ja Kiinan konflikti on antanut odottaa itseään, kun Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat kaveeranneet keskenään. Kiina kuitenkin kasvattaa koko ajan vaikutusvaltaansa itsensä Mao Zedongin jälkeen vahvimmaksi tituleeratun presidenttinsä johdolla, kun taas Trump uhittelee kaupan epätasapainosta.

Yhdysvaltojen ja Kiinan konfliktit, erityisesti kauppaa koskevat sellaiset, tulevat todennäköisemmiksi vuonna 2018, arvioi amerikkalaisen EurAsia Group -ajatushautomon johtaja Ian Bremmer The Time -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan. Samansuuntaisia arvioita hän esitti myös CBS:n This Morning -ohjelmassa tiistaina.

Bremmerin mukaan Kiina on osoittanut olevansa valmis täyttämään geopoliittisen tyhjiön, kun Yhdysvallat on Trumpin johdolla käpertynyt sisäänpäin ja ilmaissut, että suosii nykyisin ennemmin yhdenvälisiä sopimuksia monenvälisten sopimusten sijaan.

– Toisin sanoen tämä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain johtajuus heikkenee. Kiinan johtaja sen sijaan ilmoittaa, että maa on valmis ottamaan kantaa niin ilmastoon, maailmantalouteen kuin alueelliseen turvallisuuteen. Se on suuri muutos maailmalle.

2. Venäjä-tutkinta luo paniikin

Erikoissyyttäjä Rober Muellerin vetämä Venäjä-tutkinta etenee vääjäämättä, vaikka tietoja siitä on tihkunut vain tipoittain. Trump uskoo itse olevansa turvassa, mutta muun muassa demokraattisenaattori Richard Blumenthal povaa CNN:n mukaan presidentille – tai ainakin tämän lähipiirille – vielä vaikeuksia.

– Vuoden 2018 alussa on odotettavissa vakavampia tuomioita ja syytöksiä, kun erikoissyyttäjän tutkinta etenee. Ja enemmän paniikissa tehtyjä, ennaltaehkäiseviä hyökkäyksiä republikaaneilta, Blumenthal twiittasi lauantaina.

CNN muistuttaa, etteivät molemmat voi olla oikeassa, joten on väistämätöntä, että jotain tapahtuu – ja se kuohuttaa paitsi Amerikassa myös ympäri maailmaa.

Trumpin tukijat ovat jo käynnistäneet kampanjan, jossa muun muassa Muellerin puolueettomuutta on kyseenalaistettu. Pelkona on, että tällä luodaan pohjaa erikoissyyttäjän erottamiselle. Se voisi syöstä Yhdysvallat vakavaan sisäiseen kriisiin.

3. Sota uhkaa Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean uskotaan yleisesti tänä vuonna saavuttavan kyvyn iskeä Yhdysvaltoihin ydinohjuksella. Kim Jong-unin uhitteleva uudenvuodenpuhe vahvisti, ettei maa luovu ydinaseohjelmastaan. Trumpin vastaus Kimille kieli puolestaan, ettei myöskään Yhdysvallat anna periksi omissa vaatimuksissaan aseriisunnasta.

Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston entinen puheenjohtaja amiraali Mike Mullen varoitti sunnuntaina ABC:n This Week -ohjelmassa, että Yhdysvallat on lähempänä ydinsotaa Pohjois-Korean kanssa kuin koskaan aiemmin.

Myös republikaanisenaattori Lindsey Graham arvioi sunnuntaina, että vuosi 2018 voi olla ”äärimmäisen vaaran vuosi”.

CNN kiteyttää, että ennen vuoden loppua voi siis pahimmillaan alkaa sota – tai sitten Trumpin täytyy tunnustaa tosiasiat, niellä ylpeytensä ja vaivihkaa hyväksyä, että Pohjois-Korea on ydinasevalta.

4. Kongressivaalit vievät valtaa

Marraskuun 6. päivänä Trumpin linja voi saada täystyrmäyksen amerikkalaisilta, jos demokraatit voittavat kongressivaalit. Vaalianalyytikko Nate Silverin FiveThirtyEight-sivuston mukaan demokraateilla on tällä hetkellä yli 10 prosentin kaula republikaaneihin. Lisäksi Trumpin kannatus on alle 40 prosentissa.

Tappion tullen Trumpista voi tulla ärtyisä rampa ankka, koska hän ei pysty toteuttamaan ohjelmaansa. CNN:n mukaan esimerkiksi vahva talous voi kuitenkin auttaa Trumpia kääntämään tilanteen ja republikaanien voittaessa Trump voisi alkaa valmistautua jo vuoden 2020 presidentinvaaleihin vahvoista asemista.

5. Uusi kriisi Lähi-idässä

Syyrian sota ja Isisin vastainen taistelu ovat vielä käynnissä, kun uusi kriisi jo uhkaa Lähi-idässä. Iranissa kuohuu pahiten sitten vuoden 2009. Seurauksena Yhdysvallat ja Iran uhkaavat ajautua törmäyskurssille, kun Trump uhitteli Iranin johdolle Twitterissä ja Iranin presidentti Hasan Ruhani vastasi.

Vastakkainasettelua Iranin ja Yhdysvaltojen välillä lisää Ian Bremmerin mukaan myös se, että Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen vahva liittolainen. Saudi-Arabia ja Iran ovat puolestaan vastakkain Jemenin kriisissä, jossa Saudi-Arabia johtaa liittoumaa, joka tukee Jemenin hallitusta Iranin tukemia kapinallisia vastaan.

Trump on myös uhannut romuttaa kansainvälisen yhteisön Iranin kanssa tekemän ydinsovun.

Vuoden lopussa tilanne voikin olla se, että Iran jatkaa ydinohjelmaansa ja Trump uhkaa maata sotilasiskulla.

Välivaalit aiheuttavat Trumpille vatsanpuruja

Ulkopoliittisen insti­tuutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola toteaa, että Trumpin halukkuus kovistella Kiinaa on riippuvainen Pohjois-Korean tilanteesta.

– Trumpin kampanjan keskeinen viesti oli Kiinan verollepano. Tätä hän ei ole laittanut käyntiin ja se johtuu siitä, että Kiina on ollut myötämielinen Pohjois-Korean suhteen hyväksymällä hyvin pitkälle meneviä sanktioita YK:n turvaneuvostossa ja käytännössäkin niitä toteuttanut, Aaltola toteaa.

Kauppasota Yhdysvaltain ja Kiinan välillä ei välttämättä ole aivan nurkan takana, sillä Aaltola ennakoi Pohjois-Korean tilanteen matelevan eteenpäin ja kriisi kaikkine vaaroineen pysyy läsnä myös vuonna 2018. Odotettavissa on sopimukseen pääsemisen sijaan, että Pohjois-Korean painostaminen jatkuu ja vastareaktiona nähdään ohjuskokeita ja uhittelua.

 

Demokraattien voitto senaatissa ja kongressissa on se iso asia, joka Trumpia huolettaa eniten.

– Ei ole mahdotonta, että tilanne kuumenee tietynlaisiksi yhteenotoiksi. Ydinsodan mahdollisuus on tässä yhteydessä silti epätodennäköinen. Sitä ei kuitenkaan voi sulkea pois ja se on huolestuttavaa.

Venäjä-tutkinta ja siihen liittyvät pelot kytkeytyvät Aaltolan mukaan marraskuun kongressivaaleihin: Demokraateilta vaadittaisiin murskavoittoa, jotta poliittinen prosessi Trumpin viraltapanoon liittyen voisi edetä. Muellerin tutkinnassa mahdollisesti julki tulevat raskauttavat asiat puolestaan syövät todennäköisesti republikaanien kannatusta.

– Demokraattien voitto senaatissa ja kongressissa on se iso asia, joka Trumpia huolettaa eniten, eikä niinkään itse Venäjä-tutkinta, toteaa Aaltola.

Hän muistuttaa, että Trumpin kannatus on historiallisen alhaisella tasolla ja lisäksi presidentit ovat yleensä hävinneet välivaaleissa.

– On kuitenkin mahdollista, että yhdysvaltalaiset äänestävät lompakollaan. Talous voi hyvin, ja jos tämä laitetaan Trumpin onnistumiseksi, asetelmat saattavat muuttua.

Mitä Iraniin tulee, olisi Aal­tolan mukaan Trumpin ja Yh­dysvaltojen kannalta edullista, jos uudet tuulet puhaltaisivat ja papisto potkittaisiin pois vallasta Iranissa.

– Todennäköisempi vaihtoehto on kuitenkin, että til­anne pysyy jännitteisenä ja papisto pysyy vallassa, vaikka maa on hyvin korruptoitunut.

Aaltola muistuttaa lisäksi, että Trump on kokematon poliittisena johtajana.

– Epäonnistumisia voi olla tiedossa myös odottamattomissa asioissa. Lisäksi Trumpin ja kokemattoman hallinnon reagoimiskyky niihin on rajallinen.