Kohukirja: Bannon kyseenalaisti Trumpin mielenterveyden ennen eroaan – myös kongressiedustajat jututtivat psykiatria

Kohukirja nosti pintaan epäilyt presidentin henkisestä epävakaudesta.

5.1.2018 14:00

Presidentti Donald Trumpin entinen oikea käsi, ex-strategiapäällikkö Steve Bannon kyseenalaisti jopa esimiehensä kyvyn hoitaa tehtäviään viime kesänä. Tämä käy ilmi toimittaja Michael Wolffin kohukirjasta, jonka julkaisun Trumpin lakimiehet yrittivät turhaan estää.

Wolffin paljastuskirja Fire and Fury: Inside the Trump White House on kuohuttanut amerikkalaisia keskiviikosta lähtien. Tänään julki tulevassa teoksessa Bannonin kerrotaan pitäneen Trumpin lähipiirin tapaamista venäläisasianajajan kanssa ”maanpetoksellisena toimintana”. Väitteiden tultua julki presidentti julkaisi poikkeuksellisen jyrkkäsanaisen lausunnon, jossa hän sanoi Bannonin ”menettäneen järkensä”.

Ex-avustaja Steve Bannonin lausunnot Trumpista kuohuttavat Yhdysvaltoja.

Kuin vastauksena Trumpin lausuntoon Bannonin kerrotaan lataavan Trumpia kohtaan vastaavanlaisia synkkiä epäilyjä kirjassa. Wolffin mukaan Bannon esitti viime kesänä murska-arvion Trumpin kyvystä selvitä presidenttikautensa loppuun asti. Bannonin kerrotaan jopa ennustaneen, että Trump saatettaisiin painostaa ulos virastaan toimintakyvyttömyyden perusteella. Trumpin tapauksessa tämä on suora viittaus mielenterveysongelmiin.

– Hän ei selviä tästä. Hän on menettänyt otteen, Bannonin kerrotaan ennustaneen.

”33,3 prosentin mahdollisuus”

Hänen kommenttinsa liittyivät Trumpin kohulausuntoon viime elokuussa, kun presidentti syytti ”molempia osapuolia” Charlottesvillen tapahtumista, jossa äärioikeiston mielenosoittaja ajoi väkijoukkoon surmaten vastamielenosoittajan. Trumpin mielenmuutokset tapahtumaan reagoinnissa aiheuttivat valtavaa hämmennystä Yhdysvalloissa ja hänen kommenttinsa tuomittiin jopa rasistisiksi.

Presidentti Donald Trump menee ensi viikolla kautensa ensimmäiseen lääkärintarkastukseen.

Wolffin mukaan Bannonin analyysi presidentin itse aiheuttamasta skandaalista oli tuolloin seuraava:

– Kyse ei ole siitä, kuten Bannon asian ilmaisi, onko presidentin tilanne paha, vaan onko se 25. lisäyksen veroinen paha, Wolff kirjoittaa brittilehti Timesin mukaan.

Yhdysvaltain perustuslain 25. lisäys määrittelee keinot, joiden avulla hallituksen enemmistö voi siirtää presidentin sivuun tehtävistään siinä tapauksessa, että tämä on kykenemätön viranhoitoon.

Wolff kertoo Bannonin myös ennustaneen, että ”33,3 prosentin todennäköisyydellä erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta johtaa Trumpin virkasyytteeseen, 33,3 prosentin todennäköisyydellä hänet painostetaan eroamaan 25. lisäyksen käyttöönoton uhalla, ja 33,3 prosentin todennäköisyydellä hän linkuttaa kautensa loppuun eikä missään tapauksessa yllä toiselle kaudelle”.

Kongressi puhutti psykiatria

Trumpin kyvystä hoitaa tehtäviään on esitetty ilkeitä juoruja koko hänen presidenttikautensa ajan. ”Todisteena” presidentin ongelmista pidetään esimerkiksi hänen oikukasta käytöstään ja ajoittain vainoharhaiselta ja äkkipikaiselta vaikuttavaa Twitter-viesteilyään. Lisäksi Trumpin henkilökunnan sanotaan kantavan huolta raivokohtauksia saavasta presidentistä, jos asiat eivät suju hänen mielensä mukaan.

Kongressin demokraattiedustajat ovat kuulleet psykiatria presidentin tilanteesta.

Torstaina tuli julki myös tieto, että Yalen yliopiston psykiatrian professori Bandy X. Lee oli kutsuttu joulukuun alussa Yhdysvaltain kongressiin kuulemiseen, jonka aiheena oli Trumpin mielenterveys. Lee vahvisti medialle vierailunsa, josta kertoi ensimmäisenä Politico-verkkolehti. Leen mukaan paikalla oli kymmenkunta demokraattiedustajaa, mutta myös yksi Trumpin republikaanipuolueen senaattori, jonka henkilöllisyyttä ei ole paljastettu.

– Lainsäätäjät kertoivat olevansa erittäin huolissaan siitä, presidentin vaarallisuudesta, vaaroista, jonka hänen henkinen epätasapainonsa aiheuttaa kansakunnalle, Lee vahvisti uutiskanava CNN:lle.

– Mielestämme twiittausryöppy kertoo, että hän murtuu stressin alla. Trumpin tilanne vain pahenee ja hänestä tulee pitelemätön presidenttiyden paineiden myötä, Lee luonnehti Politicolle.

Hänen kommenttinsa ovat erittäin harvinaisia ja erikoisia, sillä ammattikunnan ohjeistuksen mukaisesti valtaosa amerikkalaislääkäreistä on kieltäytynyt kommentoimasta millään lailla henkilöä, jota he eivät ole henkilökohtaisesti tutkineet.

Trumpin terveydentilasta saadaan luotettavaa tietoa ensi viikolla, kun hän menee ensimmäistä kertaa presidenttikautensa aikana lääkärintarkastukseen. Walter Reedin sotilassairaalan lääkärien on tarkoitus julkaista lausunto tarkastuksen jälkeen.

Valkoinen talo tyrmäsi torstaina päivittäisessä tiedotustilaisuudessaan jyrkästi kaikki epäilyt Trumpin mielenterveysongelmista. Lehdistöedustaja Sarah Sandersin mukaan kysymys on ”häpeällinen ja naurettava”, ja Trump on ”uskomattoman vahva ja hyvä johtaja”.

Valkoisen talon lehdistöedustaja Sarah Sanders.

Kiista Wolffin kirjasta

Trumpia käsittelevän kohukirjan luotettavuutta on käsitelty runsaasti amerikkalaismediassa tällä viikolla. Wolffin on syytetty aiemmin työssään sortuneen liioitteluun ja epätarkkuuksiin, ja epäselvää on, onko hänellä esimerkiksi tarkkoja muistiinpanoja tai nauhoitteita haastatteluistaan.

Trump sanoi torstaina, että hän ei ollut valtuuttanut Wolffille pääsyä Valkoiseen taloon kirjaprojektin aikana. Kirjan kerrotaan kuitenkin perustuvan jopa pariin sataan haastatteluun ja Wolffin eri yhteyksissä suorittamaan tarkkailuun, myös Valkoisessa talossa. Kirjan päälähde on sen lukeneiden mielestä nimenomaan Steve Bannon, joka ei ainakaan toistaiseksi ole kiistänyt kommenttejaan. Joitakin Bannonin lausuntoja ovat vahvistaneet myös muut läsnäolijat.

Trumpin lakimiehet vaativat torstaina kirjan julkaisun perumista. Kustantaja reagoi aikaistamalla julkaisua neljällä päivällä.

Bannon erosi tehtävistään Trumpin strategiapäällikkönä samoihin aikoihin, kun hän väitetysti povasi pikaista loppua Trumpin presidenttikaudelle. Syynä olivat tuolloin sisäiset ristiriidat hallinnossa. Bannonin kerrotaan kuitenkin pitäneen yhteyttä Trumpiin eronsa jälkeenkin samalla kun hän palasi johtamaan oikeistolaista Breitbart-mediaa.

Täydellinen välirikko entisten liittolaisten välillä on ollut viikon puheenaihe Yhdysvalloissa, sillä Bannonia on pidetty yhtenä maan oikeiston voimahahmoista. Amerikkalaismedian mukaan useat Bannonin entiset tukijat ovat nyt kääntämässä hänelle selkäänsä, koska eivät suvaitse tämän hyökkäystä Trumpia vastaan. Valkoisen talon lehdistöedustaja Sarah Sanders kehotti jopa Breitbartia erottamaan Bannonin tehtävistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?